Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde gaz sancısının nedenleri ve önleme yöntemlerine dair bilgiler veriyor.

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

Gaz, doğumdan sonra annelerin korkulu rüyası. Gaz en çok ilk haftalarda bebeğin emerken yuttuğu havanın mideyi ve bağırsakları germesi sonucuyla bebeğin ağrı hissetmesiyle oluşuyor. Bu sırada bebeğin 9 aylık periyodunun değişip dış dünyaya adapte olamaması da söz konusu. Bu iki sorun bebekte ve annede huzursuzluk yaratıyor. Bu yüzden bizim önleyici olarak yapmamız gereken, her emzirme sonrası bebeği omzumuzda yatırıp iki kürek kemiği arasından avuç içimizle minik hareketler, vurmalar ve sıvazlamalarla yuttuğu havayı çıkarmaktır.

Bu yöntemle bebek yuttuğu havanın büyük bir kısmını çıkarabilir. Ama ilk yutmalar sırasında bağırsaklara giden havanın çıkması uzun sürüyor. Bu yüzden daha önce çıkarmamıza rağmen bir miktar daha gaz bebekte kalabiliyor. Bu sorun akşam saatlerinde de iyice artıyor.

Bu yüzden akşam saatlerinde bebeğe ılık bir banyo yaptırmak, bir bebek losyonu ya da yağıyla karnına masaj yapmak faydalı olabilir. Bu masajlardan sonra bebeği yarı kundak dediğimiz ince bir örtüyle kollarını sarmalayarak, yine küçük titreşimlerle kolumuzda biraz gezdirebiliriz. Elektrik ve fön makinesi sesleri ona anne karnını hatırlatacağı için bu sesleri dinletebiliriz. Bebek 3 aylık olup iyice hareket etmeye başlayınca gaz sancıları azalacak ve bebek rahat edecektir.