Yulaflı Kurabiye

“Yulaflı Kurabiye” tarifi için; Un hariç tüm kurabiye malzemesi derin bir kaba alınarak kaşık veya çubuk yardımı ile karıştırıl...

Hazırlanma Süresi: 15 dakika
Malzemeler:
Kurabiye malzemeleri;
150 su bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı yulaf ezmesi
100 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 adet yumurta akı
1 su bardağı ceviz dövülmüş
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu
Biraz un
Kurabiyeyi bulamak için malzemeler;
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 adet yumurta sarısı
<!-- --#-- -->

Un hariç tüm kurabiye malzemesi derin bir kaba alınarak kaşık veya çubuk yardımı ile karıştırılır.
Karıştırılan malzeme biraz toparlanınca un da eklenerek kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
Kurabiyeyi bulamak için ayrılan yumurta sarısı çırpılır.
Yağlı kağıt serilen tepsiye, hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar yuvarlanarak, önce yumurta sarısına sonra da bulamak için ayrılan yulaf ezmesine batırılarak dizilir.
Önceden 180ºC'de ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Soğuk olarak servis edilir.
Afiyet olsun!

Uzman Görüşü

Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi bol lif içeren bir besindir. Liflerin yarısı çözünür ve yarısı çözünmez liflerdir. Yulafta bulunan çözünür lif, içeriğindeki beta-glukan ile bağışıklık sistemini koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda kolesterol düşürücü etkisi olduğu kanıtlanmış olan çözünebilir bir liftir. Yulaftaki yüksek lif içeriğinin bağırsak kanserini önlemede yararı olduğu belirtilmektedir. Yulaf ezmesi bağırsaklardaki probiyotikleri de aktive ederek bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini koruyucu etki sağlar.
İyi bir protein kaynağı olmak dışında yulaf, vücut için gerekli olan E vitamini, çinko, bakır ve demir de içerir.
Yulaf ezmesinin 100 gr'ı 370 kaloridir. Haftada 2-3 gün 30-40 gr tüketilmesi iyi yaşam adına faydalı olur.
Yulafı, bebek ve çocuk beslenmesinde de güvenle kullanabilirsiniz. Bebek muhallesini yulaf unu ile hazırlamak bebeğin sağlığını destekler.

İrmik: İrmik, durum buğdayının öğütülmesi ile elde edilir. Protein içeriğinin yüksek oluşu ve sindiriminin kolay olması açısından sağlıklı bir besindir. Glisemik indeks değeri düşük olduğundan kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Özellikle diyabet hastaları için beyaz un yerine güvenle kullanılır. Protein ve karbonhidrat içeriğinin yanı sıra B ve E vitamini içeriği ile bebek ve çocuk beslenmesinde güvenle yer verilebilir.

Ceviz: Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerdiğinden önemli bir besindir. Bu özelliğiyle kalp koruyucu ve kalp ritm bozukluklarını gidermeye yardımcıdır. Cevizin içerisindeki folik asit, E vitamini ve potasyum içeriğiyle de kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda içerdiği esansiyel yağ asitleri sayesinde yüksek olan kan kolesterolünü düşürmeye destek olur. Cevizde protein ve antioksidanlar da bulunmaktadır. Ceviz, tok tutucu özelliğinden dolayı da iyi bir ara öğün olarak tercih edilebilir. Bebek beslenmesinde 7. aydan sonra kullanılabilir. Alerji riski olabileceğinden az miktarda başlanıp giderek artırılmalıdır. Bebekler cevizi kolayca çiğneyemeyeceklerinden iyice dövülüp kahvaltılarına katılması önerilir.
Uzman Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil