Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte kasık ağrısı sık görülen bir semptom olmakla birlikte çoğunlukla zararsız olan bir durum. Bu yazımızda hamilelikte kasık ağrısı neden olur, gebelikte sol kasık ağrısı neye işaret eder? Merak edilen tüm soruları yanıtladık!

Hamilelikte kasık ağrısı olur mu?

Evet, üstelik gebelikte yaşanan kasık ağrılarının pek çoğu normal. Çünkü vücudun, bebeğinin rahat rahat büyüyebilmesi için bir değişim döneminden geçiyor. Rahminin büyümesi ve artan kan akışınla birlikte sancılar yaşıyorsun.

Erken gebelikte kasık ağrısı olur mu?

Anne adaylarının pek çoğu yaşadıkları sancılar nedeniyle ilk trimesterde kasık ağrısı olur mu, diye merak edebiliyorlar. Evet, hamileliğinin ilk 3 ayında kasık ağrısı yaşayabilirsin. Üstelik erken dönem hamilelik belirtileri kasık ağrısı şeklinde de görülebiliyor. Gebeliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı, embriyonun rahim içine yerleşmesinden kaynaklanıyor.

Hamileliğin son dönemlerinde kasık ağrısı yaşamak normal mi?

Hamileliğinin son trimesterine geldiğinde yalancı doğum sancıları yaşayabilirsin. Bu ağrılar düzenli olarak devam eder ve geçmezse doktoruna başvurabilirsin.

Bu da var mı: Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte kasık ağrısı neden olur?

Bebeğin ve rahmin büyümesiyle birlikte hamilelikte kasık ağrısı en yaygın görülen semptomlardan biri haline geliyor. Aşağıda senin için hamilelikte kasık ağrısının nedenlerini sıraladık.

  • Rahmin büyümesi,
  • Yuvarlak bağ ağrıları,
  • Sindirim sorunu,
  • Gaz sancısı,
  • Hormonal değişimler,
  • Bebeğin büyümesi,
  • Doğum.

Faydası olabilir: Hamilelikte Gaz Sancısı ile Başa Çıkma Rehberi!

Gebelikte kasık ağrısı bazen daha ciddi durumlara da işaret edebilir. Bunlar;

Mutlaka oku: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?

Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar

Anne adaylarının en çok merak ettiği “Hamilelikte kasık ağrısı kaçıncı gün başlar?” sorusunun cevabı ile başlayalım. Kasık ağrısını ilk günlerde değil; genellikle ilk haftalarda yaşarsın. Yeni hamile kaldığında ağrı yaşayabileceğin gibi gebeliğinin son trimesterinde de sancıların olabilir.

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı ne kadar sürer?

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı görülmesi çok normal bir durum. Hamileliğin 2. ayına doğru rahmin büyümesiyle birlikte karın ağrılarıyla beraber kasık ağrılarında da artış görülebilir. Ancak 5 aylık hamilelikte karın ağrısı artık hafiflemeye başlar ve bu hafiflik 7. aya kadar sürer.

Hamilelikte sağ kasık ağrısı

Rahmin büyümesi ile birlikte gerçekleşen round ligament ağrısı kasıkların her iki tarafında da olabiliyor. Ancak bu ağrıların pek çoğu özellikle gebelikte sağ kasık ağrısına yol açıyor.

Hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer?

Eğer riskli bir durum söz konusu değilse, sıvı alımını arttırırsan ve magnezyum içeren tabletler kullanırsan kasık ağrıların hafifleyebilir. Ancak hamilelikte kasıkta ağrılarına eşlik eden vajinal kanama, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi riskli durumlar da eşlik ediyorsa mutlaka hastaneye gitmelisin.

Hamilelikte kasık ağrısına ne iyi gelir?

Hamilelikten kaynaklanan kasık ağrılarının azalması için aslında yapılabilecek pek fazla bir şey yok. Ancak birtakım önlemlerle ağrılarını hafifletebilirsin.

  • Bol bol su tüketmelisin.
  • Gün içerisinde sıkça uzanmalı ve bolca uyumalısın.
  • Karın çevreni sıkan giysiler ve çamaşılar giymemelisin.
  • Yürüyüş yapmaya özen göstermelisin.
  • Ilık bir duş almalısın.

Gebelikte sol kasık ağrısı cinsiyet belirler mi?

Gebelikte kasık ağrısı, sol ve sağ tarafta hissedilebilir. Ağrının hangi tarafta olduğuna bağlı olarak bebeğin cinsiyetinin anlaşılabileceği düşünülür. Ancak hamilelikte sol ya da sağ kasık ağrısı cinsiyeti belirlemez.

Anlattık: Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Curtis B. Glade ve Schuler Judith. Hafta Hafta Hamileliğiniz. Sabri Yarmalı (Çev.). İstanbul: Beyaz Balina Yayınları, 2017.
  • Murkoff E. Heidi ve Mazel Sharon. Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler. Nihal Gökçe (Çev.). İstanbul: Epsilon Yayınları, 2017.
  • Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika (Ed.). Sağlıklı Gebelik Rehberi. Ayşın Akyor (Çev.). İstanbul: Eksik Parça Yayınları, 2015.