Gebelikte Subkoryonik Hematom Korkulacak Bir Şey mi?

Hamileliğin herhangi bir döneminde lekelenme ya da adet kanaması şeklinde kanamalar meydana gelebiliyor. Subkoryonik hematom da bunlardan biri.

Peki, gebelikte subkoryonik kanama ne tür riskler taşıyor ve nasıl tedavi ediliyor? Bilmen gerekenleri anlattık!

Subkoryonik hematom nedir?

Subkoryonik hematom, gebelikte meydana gelebilen bir tür kanama çeşidi. Subkoryonik kanama da deniyor. Kimi zaman hafif lekelenme kimi zaman ise ağır adet kanaması şeklinde meydana gelebiliyor. Erken gebelikte kanama yüksek oranda subkoryonik hematomdan kaynaklı oluyor.

Öğren: Hamileyken Adet Olunur mu? Regl Zannettiğin Şey Aslında Ne?

Subkoryonik hematom neden olur?

Hematom; uterusun yanında, astarında ya da plasentanın altında kan birikmesi sonucu meydana geliyor. Ancak buradaki birikmeye yol açan faktör net olarak bilinmiyor.

Kimlerde subkoryonik kanama görülme riski yüksek?

Tüm gebeliklerin yaklaşık %1’inde subkoryonik kanama görülme ihtimali var. Özellikle ilk trimester’de ve de IVF yoluyla hamile kalan kadınlarda subkoryonik kanama görülme riski daha yüksek.

Burada daha detaylı anlattık: Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Subkoryonik hematomun belirtileri neler?

Subkoryonik hematomlar belirgin bir semptom göstermeden ortaya çıkabiliyor. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde meydana gelen lekelenme ya da kanama subkoryonik kanamaya işaret edebiliyor. Tanı en net şekilde ultrasonla koyulabiliyor.

Gebelikte hematom geçer mi?

Hematomlar genellikle 1-2 hafta içerisinde kayboluyorlar. Ancak hematomun yok olduğu görülene kadar sık aralıklarla ultrason yapılması ve bebeğin kalp atışlarının izlenmesi önemli.

Subkoryonik kanama ne tür riskli durumlara yol açar?

Subkoryonik hematomların çoğu kendi başına çözüldüğü için gebelikler sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor. Ancak hematomun büyüklüğüne ve yol açtığı kanamaya göre düşük ya da erken doğum gibi riskli durumlar da ortaya çıkabiliyor. Çünkü nadir de görülse büyük olan hematomlar ağır kanamalara yol açabiliyorlar.

Bu nedenle istenmeyen durumlara neden olabileceği için tüm subkoryonik kanamaların izlenmesi gerekiyor. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde plasenta arkasında olan kanamalar ölü ve erken doğum riskinde artışa neden oluyorlar.

Anlattık: Hamilelikte Düşük Neden Olur, Tedavisi Var mı?

Subkoryonik kanama nasıl tedavi edilir?

Subkoryonik kanama çoğu zaman doğru tedavi ve tıbbi bakımla zararsız olduğu için endişelenmemelisin. Hematomun ne kadar büyük olduğuna ve nerede bulunduğuna bakılarak aktivite kısıtlamaları ya da yatak istirahatiyle durum toparlanabiliyor. Eğer vajinal kanaman subkoryonik tanısı alırsa doktorun düşük riskini önlemek için progesteron ve didrogesteron destekli tedaviler önerecektir.

Hematomlar büyükse ek olarak şunları yapman faydalı olacaktır:

  • Uzun süre ayakta durmamak,
  • Egzersiz yapmamak,
  • Seks yapmaktan kaçınmak,
  • Yatak istirahati yapmak.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma