Korpus Luteum Kisti Nedir?

Hamileliğinde faaliyete geçen ve zaman zaman kistleşerek bazı sıkıntılara neden olabilen korpus luteum hakkında bilmen gereken her şeyden bu yazıda bahsettik!

Korpus luteum nedir?

Korpus luteum, yumurtlama esnasında yumurtanın ayrıldığı yerde, kopan folikülün değişmesiyle meydana gelir. İçi progesteron doludur, sıvı ile dolu küçük ve sarı bir kesecik gibi görünür. Bu görüntüsü nedeniyle sarı cisim olarak da adlandırılır.

Korpus luteum ne işe yarar?

Sarı cismin görevi aslında çok önemli. Gebeliğin erken dönemlerinde etkili olan progesteron hormonunun üretimini sağlar. Plasenta oluşmadan önce bu hormonu üretmek için kan damarları geliştirir. Ayrıca eğer yumurta döllenmemiş ve gebelik oluşmamışsa adet kanamasının gerçekleşmesine de yardımcı olur.

Eğer yumurtalar salındığında döllenme oluşmadıysa korpus luteum gerilir ve korpus albikans denen yapı meydana gelir. Ancak hamilelik başladıysa gerilmez olmaz ve iç rahim tabakasının gelişmesini sağlayan korpus luteum gravidarum meydana gelir.

Korpus luteum kisti nedir?

Bazı durumlarda korpus luteum içerisine sıvı dolabilir. Böyle bir durum yaşanırsa yumurtalık kistlerinin bir türü olan korpus luteum kisti meydana gelir. Belirtileri arasında;

  • Kasık ağrısı,
  • Karın şişliği,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Bel ağrısı,
  • Ağrılı adet kanaması,
  • Sık sık idrara çıkma vardır. Ama bazen hiçbir belirti olmadan da meydana gelebilir.

Korpus luteum kistleri en çok 3-4 cm büyüklüğünde olur. Genellikle tek yumurtalıkta görülür ve bazen içerisinde kanama olabilir. Eğer böyle bir durum olursa kiste korpus hemorajikum adı verilir.

Korpus luteum, menstürasyon döngüsünü sağladığı için kist gelişmesi durumunda adet gecikmesi ya da adet düzensizliği gibi durumlara neden olabilir.

Yumurtalık Kistleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Korpus luteum kisti tedavisi nasıldır?

Bu kistlerin teşhisi genellikle ultrasonla, nadiren de pelvik muayene sırasında yapılır. Çok küçük ve zararsız oldukları için doktorlar ilk etapta herhangi bir tedavi uygulamazlar. Çünkü bu kistlerin 1-2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolma ihtimali vardır. Bu yüzden doktorun bir süre kistlerini yalnızca gözlemleyecektir.

Bu kistlerin dönme ya da patlama gibi riskleri bulunmadığından ameliyat durumu pek tercih edilmez. Nadiren kistler varlığını sürdürür ve büyürse cerrahi müdahalede bulunulabilir. Bu müdahale genellikle laparoskopi denen yöntem bile karın içerisinden girilerek yapılır. Oldukça basit bir ameliyattır.

Bak bir de bu var: Çikolata Kisti (Endometriozis)

Korpus luteum kisti gebeliğe engel midir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok küçük oldukları ve kendiliğinden kayboldukları için gebeliğe herhangi bir engel teşkil etmez.

Ama bu gebeliği engelleyebilir: Polikistik Over Sendromu

Korpus luteum kisti tekrarlar mı?

Her yumurtalık kistinde olduğu gibi, korpus luteumun da tekrarlama ihtimali var. Ancak korkmanı gerektirecek bir durum yok, bu kistler iyi huyludur ve kanserleşme ihtimali taşımazlar. Hatta sen fark etmeden oluşup kaybolabilirler.

Kaynaklar:

Hafta Hafta Hamileliğiniz-Dr. Glade B. Curtis/Judith Schluer