Lenfosit Aşısı Ne İşe Yarar, Düşük Tedavisindeki Yeri Nedir?

Tekrarlayan düşükler mi yaşıyorsun? “Çocuğum olmuyor!” diye üzülüyor ve bu konuda bir çözüm yolu mu arıyorsun? Sana bu yazıda düşük tedavisi konusunda başarı şansı çok yüksek bir yöntem olan lenfosit aşısı hakkında bilgi vereceğiz.

Bakalım neymiş bu lenfosit aşısı, tekrarlayan düşükler sonrası hamilelik şansını nasıl arttırıyormuş?

Öncelikle öğrenelim: Lenfosit nedir?

Lenfosit, kemik iliği içerisindeki kök hücreler tarafından üretilen beyaz kan hücrelerinden birisi. Bağışıklık sisteminde büyük bir yeri var. Lenfosit;

  • Virüs,
  • Enfeksiyon,
  • Kanserli hücreler,
  • Toksinler,
  • Mantar hücreleri ve vücudun tehlikeli olarak algıladığı her türlü yabancı madde ile savaşıyor, bu savaş için çeşitli antikorlar ve reaksiyonlar geliştiriyor.

T, B ve NK hücreleri olmak üzere 3 çeşit lenfosit türü var.

Kanda lenfosit sayısı kaç olmalı?

Normal şartlarda lenfosit sayısı beyaz kan hücrelerinin %20-30’unu oluşturuyor. Bu da ortalama olarak kan içerisinde;

  • Yetişkinlerde 1000-4800 mcL,
  • Çocuklarda 3000-9500 mcL’ye denk geliyor.

Ancak lenfosit değerleri çeşitli hastalıklar yaşandığında, stres anlarında ve benzer zamanlarda değişebiliyor. Ayrıca yaş ve cinsiyet gibi durumlar da lenfosit sayısını etkileyebiliyor.

Tekrarlayan düşükler ve lenfosit arasında nasıl bir bağ var?

Tekrarlayan düşükler için yapılan testler, bazen hiçbir sonuç vermiyor. Her şey yolunda görünürken düşük problemi devam edebiliyor. Ancak yapılan çalışmalar, sebebi bilinemeyen ve tekrarlayan düşüklerde bağışıklık sistemi bozuklukları ile alakalı sorunlar olduğunu göstermeye başlamış. Yani anne vücudu bebek ile oluşan plasentaya ait proteinleri tehlikeli ve yabancı bir madde gibi görüyor, dolayısıyla vücuttaki beyaz kan hücreleri bu yabancı madde ile savaşmak için antikor üretmeye başlıyor. Bu savaş çoğunlukla düşükle sonuçlanıyor. Bunun çözümü olarak ise lenfosit aşısı (paternal lenfosit immünizasyonu) uygulanabiliyor.

Düşüğü engellemede lenfosit kullanılmasının sebebi, annenin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bebeğin tehlikeli bir madde şeklinde algılanmasını engellemek!

Lenfosit aşısı nedir, içeriğinde neler var ve nasıl hazırlanıyor?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi lenfosit aşısı ile anne adayının bağışıklık sistemi güçlendiriliyor. Ancak bu aşıda kullanılan lenfositin kaynağı baba adayı! Aşı içerisinde kullanılacak lenfosit, baba adayından alınan kan örneğinden ayrıştırılarak elde ediliyor. Bunun amacı ise bebekte bulunan babaya ait proteinlerin anne vücudunun yabancı madde olarak algılanmasını engellemek.

Baba adayından kan örneği ve dolayısıyla lenfosit alınmadan önce HIV, hepatit ve diğer bulaşıcı bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olup olmadığı tespit ediliyor. Eğer baba adayının bu hastalıkların taşıyıcısı olduğu tespit edilirse aşı uygulaması gerçekleştirilemiyor.

Aşı hazırlanırken kan uyuşmazlığı sorununun engellenmesi için içerisine babadan alınan Rhogam (Rh) da ilave ediliyor.

Tüm bunlarla hazırlanan lenfosit aşısı, anne adayının koluna 4 farklı noktadan enjekte ediliyor. Ciddi bir acıya neden olmuyor, tabii ki uygulama esnasında hafif yanma ve ağrı hissedilmesi doğal!

Lenfosit aşısı; hamilelik öncesi 3, hamilelik sonrası 2 kez olmak üzere 5 kere uygulanıyor. Genellikle ayda 1 uygulama tercih ediliyor.

Lenfosit aşısının yan etkisi var mı, bebeğe zarar verir mi?

Hayır, uygulama sonrasında herhangi bir reaksiyon görülmüyor ya da aşının anne adayı ile bebeğe herhangi bir zararı olmuyor. Bebeğin doğumsal bir sağlık sorunu ya da gelişim geriliği gibi bir durumla karşılaşma ihtimali de beklenmiyor. Söz konusu anne olduğunda ise zararları yerine faydalarını sayabiliriz çünkü lenfosit aşısı, bağışıklık sistemini desteklediği için hastalıklara yakalanma oranını düşürüyor.

Lenfosit aşısının başarı oranı nedir?

İsmini yeni yeni duymaya başlasak da lenfosit aşısı, 1978 yılından beri tekrarlayan gebelik kayıpları için uygulanan bir yöntem. Uzun yıllardır bu yöntemi tekrarlayan düşükler sonucunda çocuk sahibi olamayan anne adaylarına uygulayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, lenfosit aşısının başarı oranının oldukça yüksek olduğunu ve 10 kez düşük yapan ya da başarısız tüp bebek tedavileri yaşayan kadınlarda bile hamilelik şansını arttırdığını söylüyor.

Lenfosit aşısı yapan merkezler hangileri?

Şimdi, lenfosit aşısını Türkiye’de ilk kez uygulayan ve ciddi bir başarı oranına sahip olan FertiJin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi'nden bahsedeceğiz. FertiJin, Türkiye’de her tüp bebek merkezinde bulunamayacak bir uygulama olan lenfosit aşısı uygulamasını faal bir şekilde gerçekleştiriyor. Bu destek tedavi yöntemleriyle tercih edilebilecek bir merkez.

Merkezin uzman kadrosundaki iki doktoru da kadın. Yani hem dilinden anlayan hem de tüm çekincelerini bir kenara bırakabileceğin bir ortamla karşılaşacaksın.

FertiJin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’nin tek uygulaması lenfosit aşısı değil elbette! Merkez, 1996 yılından beri tüp bebek uygulamaları konusunda da birçok başarı elde etmiş. Yani tüm jinekolojik sorunlarınla ilgili olarak FertiJin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’ni tercih edebilirsin.

Lenfosit aşısı fiyatları nasıl?

FertiJin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, lenfosit aşısı maliyetinin de oldukça uygun olduğunu söylüyor. Hem fiyat uygunluğu hem de başarılı sonuçları nedeniyle tekrarlayan düşükleri sonlandırmak amacıyla lenfosit aşısını tercih edebilirsin.

Eğer FertiJin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi ile iletişime geçmek, ücretsiz bilgi ve randevu almak istersen sayfamızın altındaki formu doldurabilirsin. 

Ya da 0212 963 3802 numaralı telefondan arayarak bilgi alabilirsin. 

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Randevu/Bilgi Alın

Firma ile iletişime geçmek için