Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

"Vajinismusu nasıl yenerim?" diyen pek çok kadından biri olabilirsin. Öncelikle endişelerini bir kenara bırak, vajinismus tedavi edilebilen bir hastalık.

Peki bu kadar yaygın görülen bir problem olan ve cinsel hayatı olumsuz etkileyen bir vajinismus ne? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri neler? Hamileliğe ve doğuma engel olur mu? Tüm ayrıntılarıyla anlattık!

Vajinismus nedir?

Vajinismus (vaginismus) ya da vajinusmus, vajen girişindeki kasların (özellikle PC kasları) istek dışında kasılarak penisin girişine izin vermemesi halidir.

Yapılan en yeni tanıma göre ise vajinismus, bir kadının kendi isteğine rağmen vajina içine yabancı bir cisim alamaması durumu olarak açıklanıyor. Yani yalnızca penis değil; fitil, tampon ve jinekolojik muayeneler de sorun oluşturuyor.

Vajinismus neden olur?

Öncelikle vajinismus nedenleri neler, bilimsel olarak açıklayalım!

Vajinayı çevreleyen pelvik taban kasları ilişkiye girileceği esnada istemsiz olarak kasılır. Bu da vajina girişinin istemsiz bir şekilde sıkılaşmasına ve penisin girişine engel olmasına yol açar.

Vajinusmusun altında yatan psikolojik nedenler;

  • Geçmişte yatan yanlış cinsel öğrenmeler,
  • Korku,
  • Kızlık zarını koruma ve namus kavramı,
  • İlk gece hikayeleri,
  • İlk cinsel deneyimin travmatik olması,
  • Cinsel travmalar,
  • Bazı jinekologların yaklaşımları, sözleri ve muayene şekilleri,
  • Otokontrolü yüksek kişilik yapısı,
  • Eşe karşı güvensizlik ya da onun tecrübe eksikliğine bağlı olarak zarar görme endişesi,
  • Baskın ve disiplinli bir babayla pasif bir annenin olduğu aile yapısında büyümek,
  • Fiziksel görünümünü beğenmemek,
  • Hamile kalma korkusu,
  • Vajinal yağlanmanın az olması, yetersiz ön sevişme, mantar ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi fiziksel etkenler,
  • Bilinç dışına atılan hatırlanmayan mesajlardır.

Vajinismus kızlık zarı, vajina ve genital organlarla ilgili doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan yapısal nedenlerden de kaynaklanabiliyor. Bunu tespit etmek için jinekolojik değerlendirme gerekiyor.

Birtakım doğumsal sorunlar: Çift Rahim

Vajinismus belirtileri neler?

vajinismus belirtileri

Vajinismus olanlarda belirtiler çok tipiktir. Cinsel uyarılmaya karşı herhangi bir olumsuz etki görülmez ancak birleşme anında problem yaşandığı için ön sevişmeden alınan hazda zamanla azalmalar olabilir. Ön sevişme sonrasında cinsel birleşmeye girişmekle birlikte;

  • Ağrı ve acı yaşanacağı endişesiyle alt sırt ve bacak kaslarında spazmlar,
  • Vajinal kaslarda kuvvetli bir gerilme, acı ya da yanma hissi,
  • Birleşme esnasında bacakları kapatarak partneri itme,
  • Cinsel birlikteliğin tam olarak gerçekleşememesi, penisin sadece bir kısmının vajinaya girmesi,
  • Titreme, terleme, çarpıntı ve ölme düşüncesi gibi hislere kapılarak panik atak benzeri bir durum yaşama,
  • Penetrasyon sırasında vajinal kasların kapanarak girişi engellemesi ve ilişkiye girememe gibi semptomlar görülür.

Ayrıca tampon yerleştirilirken ve jinekolojik muayene esnasında kasların istemsiz kasılması ve ağrıya yol açması da vajinismus belirtileri altında değerlendirilir.

Bekarlarda vajinismus belirtileri de bu semptomlarla tamamen aynı. Vajinusmus evli ya da bekar gözetmeyen bir rahatsızlık. Yalnızca, cinsel tecrübenin evlilik öncesi ya da sonrası yaşanmasıyla ilgili.

Vajinismus nasıl anlaşılır?

Vajinismus nasıl anlaşılır

Vajinismus genellikle ilk cinsel deneyim sırasında ortaya çıkan bir rahatsızlık. Ancak bazı kadınlarda ilk cinsel ilişki sonrasında da görülebiliyor. Vajinismus olanların pek çoğunda cinsel birliktelik hiçbir şekilde gerçekleşmiyor. Kadınların bazılarında birkaç deneme sonrası cinsel birlikteliğin devamı gelmezken, bir kısım da ilişki oldukça zor ve acılı bir şekilde gerçekleşiyor.

Vajinismus hastalığını yaşayan kadınların büyük bir kısmı bir jinekoloğa muayene olmaktan bile çekiniyorlar. Muayene esnasında tıpkı cinsel ilişki sırasında olduğu gibi kasılıp bacaklarını kapatıyorlar, hatta ağlama krizi yaşıyorlar.

“Vajinismus değilim ama ilişkiye giremiyorum.” diyebilirsin ve jinekolojik muayene sırasında yapısal bir problem tespit edilmemiş olabilir. Cinsel baskılarla büyümemiş ve normalde bir ilişki yaşamaktan korkmuyor olabilirsin. Ancak vajinismus yalnızca bilinçaltı değil; bilinç dışını da ilgilendiren bir durum. Dolasıyla mantıklı bir gerekçe bulamayıp vajinismusu inkar edebilirsin. Bu, yalnızca tedavi sürecinin uzamasına neden olur.

Vajinismus sonradan olur mu?

Evet, sağlıklı bir cinsel hayatın olsa da;

  • Doğum,
  • Düşük,
  • Kürtaj,
  • Cinsel taciz,
  • Kötü bir jinekolojik muayene gibi deneyimler sonrasında da vajinismus gelişebiliyor. Buna ikincil (sekonder) vajinismus deniyor.

Vajinismus olanlarda ilişkiye girmemek için birtakım davranışlar gelişebilir!

Vajinismus çözümü olan bir sorun. Ancak tedavi edilmediği takdirde zamanla türlü savunma sistemleri geliştirilmesine de yol açabilir. Örneğin;

  • Vajinanın çok dar olduğunu düşündüğü için ilişkiye girememe,
  • Kızlık zarının çok kalın olmasından kaynaklı zorluk yaşama,
  • Cinsel isteklerinin olmadığına inanma gibi düşünceler, vajinismus olanların kendilerini kandırmasına ve bu durumu kabullenmemesine neden oluyor.

Ancak vajina, normal doğumda bir bebeğin başının çıkabileceği kadar genişleyebiliyor ve bu da normal boyutun 10 katı büyüklükte bir açılma gerektiriyor. Yani, vajina bir hayli esnek ve cinsel birliktelik sırasında kendini penisin boyutuna göre ayarlayabiliyor.

Dolayısıyla “Vajinismusu nasıl yenerim?” noktasında, işe öncelikle bu hastalığı kabullenmek ve duygularını inkar etmemekle başlamalısın.

Bir minik araya girelim: Nasıl Hamile Kalınır? Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalısın?

Vajinismus nasıl yenilir?

vajinismus tedavisi nedir

Vajinismus tedaviye cevap verme oranı oldukça yüksek bir rahatsızlık. Başarılı bir vajinismus tedavisi ameliyat, ilaç, hipnoz ve başka alternatif yöntemler gerektirmiyor.

Erken teşhis edildiği takdirde bir cinsellik uzmanının yardımıyla ve çeşitli tedavi yöntemleriyle vajinismusu yenebilirsin. Tek yapman gereken, “Vajinismusu kendim nasıl yenerim?” diye diretmemen.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus tedavisinde bilişsel ve davranışsal metotlar uygulanıyor. Bu yöntemlere ek olarak hipnoz, akupunktur, NLP, parmak egzersizi gibi uygulamalara da başvurulabiliyor. Vajinismus tedavisi görenler bakalım nelerden faydalanıyorlar?

Vajinismus tedavi yöntemleri neler?

1. Cinsel terapi

Vajinismusun bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış olan en etkili tedavi yöntemi, cinsel terapi. Vajinismus terapisi çoğunlukla çift görüşmesi şeklinde yapılıyor. Öncelikle cinsel yaşam öyküsü öğreniliyor, çiftin yaşadığı kaygılar araştırılıyor.

Yanlış inanışlara dair doğrular, cinsel organlar ve fizyolojiyle ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Kasılmayla ilgili korkuların üzerine gidiliyor, evde yapılan egzersizlerle hasta destekleniyor.

Uygun cinsel terapi tedavisiyle %100’e yakın düzelme görülüyor. Ancak psikolojik rahatsızlıklar ve ek cinsel sorunlar tedaviyi zorlaştırabiliyor. Çift terapisi dışında bireysel görüşmeler de yapılabiliyor. Vajinismusu yenenler cinsel terapiden çok faydalanmışlar.

2. Yerleştirme ve genişletme egzersizleri

Vajinismus egzersizi gerçekten işe yarayan bir yöntem. Vajinismusta cinsel ilişki sırasında acı duyulan penetrasyona karşı alışkanlık kazanılması sağlanıyor. Vajinal dilatör denilen vajinismus aparatıyla yerleştirme ve genişletme antrenmanları yapılıyor.

3. Cinsel eğitim ve danışmanlık

Vajinismus hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgilerin verildiği ve hastanın bakış açısını genişletmenin amaçlandığı bir bölümü kapsıyor. Üreme sisteminin anatomisi hakkında da eğitim veriliyor.

4. Duygusal terapi

Terapistle yapılan görüşmeleri içeriyor. Duygusal terapide vajinismusa yol açabilecek korkuların ve çeşitli travmaların hasta tarafından tanımlanması ve çözülmesi amaçlanıyor.

5. Pelvik taban egzersizleri

Kaslar üzerindeki kontrolü sağlamak ve pelvik taban kaslarını güçlendirmek için vajinismusu olanlara Kegel egzersizleri yapmaları tavsiye ediliyor.

Bu amaçla mesane, rektum ve vajinayı kontrol eden kasları sıkma ve gevşetme çalışmaları yapılıyor. Hastanın vajinayı istemli bir şekilde kasıp gevşetmeyi öğrenmesi sağlanıyor. Vajinismus tedavisinde egzersizler çok önemli bir yer tutuyor. Kegel egzersizleri sayesinde vajinismusu evde yenenler bir hayli fazla.

6. Parmak egzersizleri

Vajinismus parmak egzersizleriyle de tedavi edilen bir hastalık. Vajinismus terapi kliniklerinde hastalara en sık verilen ev ödevleri arasında parmak egzersizleri var. Ancak itici karşılandığı ve parmak egzersizinde başarılı olsa bile ilişkiye girmekte yine zorlanan hastalar çoğunlukta olduğu için bu yöntemi önermeyen kliniklerle uzmanlar da var.

Bunda “Vajinismus parmak egzersizi yapamıyorum.” diyen çok fazla kadın olması da etkili. Parmak egzersizleri olmadan da modern cinsel terapi teknikleri sayesinde vajinismusu yenmek mümkün.

Vajinismus egzersizleri nasıl yapılır?

vajinismus egzersizleri

İdrarını 3 saniye tutup 3 saniye bırakmayı dene. Bunu idrarın yokken de varmış gibi düşünerek çalışabilirsin. Bu egzersizleri günde 3 set halinde 10’ar kez yapmalısın. Zamanla tutma süresini 4-5 saniyeye kadar çıkarabilirsin.

Vajinismus kegel egzersizleri hem bu hastalıktan kurtulmana hem de cinsel hazzının artmasını ve etkili orgazm yaşamana yardımcı olur.

Vajinismus tedavi ücretleri ne alemde?

Vajinismus tedavi ücretlerinde merkezlerin bir kısmı “seans ücret tarifesi”, bir başka kısım ise “paket ücretlendirme tarifesi” uyguluyor. Ücretler her görüşme sonrasında alınıyor. Seans ücretiyle çalışan merkezlerde görüşmeler genellikle haftalık olarak yapılıyor. Tedavi, 2-3 ay boyunca 6-8 seans kadar sürüyor.

Vajinismus hamileliğe engel mi?

Vajinismus sadece cinsel birleşmeye engel oluyor. Vajen ağzına yerleşen spermlerle gebelik gerçekleşebiliyor. Dolayısıyla vajinusmus hamileliğe engel değil.

Bu yanlışlara kanma: Hamile Kalmakla İlgili 10 Şaşırtıcı Mit

Vajinismus doğuma engel mi?

Vajinismus olup hamile kalanların tedavi olması çok mühim bir konu. Çünkü tedavi edilmemiş vajinismusu olanların normal doğum yapmaları zor. Genellikle jinekolojik muayeneden de kaçınıldığı için hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından riskli durumlar meydana gelebiliyor.

Ayrıca bu, hamilelikte cinsel ilişkiyi de olumsuz yönde etkileyen bir durum olacağı için çiftler arasında problemler yaşanmasına yol açabiliyor.

Bu da ilgini çekebilir: Hamile Kalma Pozisyonları Arayanlara 7 Öneri!

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.