Hamile Kalmadan Bu Soruların Cevaplarını Ver!

Gerçekten anne olmak istiyor musun, bunun için doğru zamanda mısın, eşinle aranızdaki ilişki aileye yeni katılan bir üyeye hazır mı? Peki, bütçeniz ne durumda? Aklında bu ve benzeri birçok soru var. Bazılarını soruyorsun, bazılarıyla ise henüz yüzleşmedin. Hamilelik öncesi psikolojik hazırlık, “Evet, hamile kalmak istiyorum.” demeden önce yapman gereken ilk şey. Bu nedenle sana bu süreçte kendine sorabileceğin birkaç soru hazırdık.

1. Anne olmaya hazır mıyım?

“Anne olmaya nasıl hazır olunur?”, “Anne olmaya hazır değilim.” demen bile belki çevren tarafından garip karşılanıyor. Ancak bu soruları sorman ve kaygılanman oldukça normal.

Öncelikle anne olmayı başkaları için değil; kendin için istediğine emin olmalısın. Hamilelik sürecini kendin yaşayacaksın, bebeğin doğduğunda ve büyürken tüm sorunlarıyla öncelikle sen ve eşin ilgileneceksiniz. Bu sorumluluğu alıp alamayacağını, bebeğini sabırla büyütüp büyütemeyeceğini sorgula. Hayatın tamamen değişecek, uykusuz kalacağın geceler olacak. Gezmek istediğin yerleri, yapmayı düşündüğün planları belki de uzun bir süre ertelemen gerekebilir. Bebeğin için hayatını değiştirmeye hazır mısın?

Bu yazıyı da okumanı öneririz: Anne Olduktan Sonra Hayatında Değişen 8 Şey

2. Eşim baba olmaya ne kadar hazır?

Baba olmaya hazırlık da en az senin anneliğe hazırlığın kadar önemli. Eşinin seni çok sevmesi ya da seninle çok mutlu olması, baba olmaya hazır olduğu anlamına gelmeyebilir. Hamile kalmaya karar vermeden önce eşinle iletişim kur. O da belki kendisine “Babalığa hazır mıyım?” diye soruyordur. Henüz ne ile karşılaşacağını bilmediği için endişeleri hakkında konuşman ona yardımcı olur. Onun kaygılarını anla, eğer baba olmak istemiyorsa bunun sebepleri hakkında konuşun. Belki çocuktan önce gerçekleştirmesi gereken kariyer planları vardır.

Bu kararı verenlerin en heyecanlı anlarına ortak ol: Baba Adaylarının Doğuma Girdiği Doğum Hikayeleri

3. Eşimle aramdaki ilişki bir bebeğe hazır mı?

Henüz yeni evlisin, eşini tam olarak tanımıyorsun ya da yıllardır birbirinizi tanıyorsunuz ama evlendikten sonra değişen yaşamınıza ayak uydurmaya çalışıyorsunuz. Birbirinizi tanıdığınızı zannediyordunuz ancak aynı evi paylaşırken yepyeni özelliklerinizi keşfettiniz.

Eşinle fikir ayrılıkları ve uyum sorunları yaşıyorsanız bunların çözümü kesinlikle bebek yapmak değil. Birçok çift bu hataya düşüyor, bebek yaparak ilişkilerini kurtarmayı deniyor. Bir bebeğinizin olması, sorumluluklarınızın artması demek. Bu da daha fazla sorun demek. Aranızda uyum sorunu varsa öncelikle bu sorunu çözmelisiniz.

Böyle olaylar da yaşanıyor haberin olsun: Doğum Sonrası Her Evde Yaşanan 10 Trajikomik Olay

4. Kariyer planlarım ne olacak?

Hamilelik üzerine düşünürken özellikle kariyer planlarının ne olacağı sorusu kafanı oldukça karıştıracak. “Hamile kaldıktan sonra beni işten atabilirler mi?”, “Doğum yaptıktan sonra işe geri dönebilecek miyim?”, “Hamilelik nedeniyle işten ayrılmak gerekir mi?” ya da “Hem bebek büyütmeyi hem de iş hayatımı olması gerektiği gibi yürütebilecek miyim?” gibi soruları bu süreçte kendine sorabilirsin. Bu soruların cevabı için öncelikle iş yerinde yöneticilerinle konuşmalı, işteki konumunu, kariyer planlarını ve çalışan bir kadın olarak anneliğin sana yansımalarının neler olacağını güzelce değerlendirmelisin.

Elbette ki hamile olduğunda işten ayrılmak zorunda değilsin. Üstelik işten çıkarıldığında da haklarını arayabilirsin. Bu korkularına cevap bulman için tam da sana göre bir videomuz var:

5. Bütçemiz ne durumda?

Çocuk büyütmek, onun geleceğini en iyi şekilde hazırlamak elbette oldukça masraflı. Eşinin ve senin gelir durumunuz çocuk büyütmeye müsait mi, aylık gelir-gider dengeniz bebekli hayata geçtiğinizde ne kadar değişecek gibi soruları kendine sor bakalım, vereceğin cevaplar seni tatmin edecek mi.

Neye ihtiyacın olduğunu öğren: Doğuma Hazırlığın Finansal Ayağı: Bebek Yapmak Çok mu Masraflı?

6. Oturduğumuz ev bebek için uygun mu?

Bütçe planlaması yaptıktan sonra oturduğunuz evin bir bebeği büyütmek içni uygun büyüklükte olup olmadığını, evin bulunduğu semtin çocuk büyütmek için uygun olup olmadığını kendine sorsan iyi olur. Örneğin ufaklık için ayrı bir bebek odası ayarlayabilecek misiniz? Belki evinizde düzenlemeye gidebilir ya da evi değiştirirsiniz?

Tüm bu sorular seni karamsarlığa düşürmesin. Annelik mucizevi bir olay ve muhteşem bir değişim. Sevimli ufaklığı hayatına katmadan önce hem onun hem kendin hem de ailen için gerekli hazırlıkları yaparsan ve kendinden emin olursan mutlu ve çocuklu bir hayatın olur, ne güzel!

İçini biraz daha rahatlatalım: Akademisyenanne'den Öneriler: Bebekli Anne Kendi Hayatına Nasıl Sahip Çıkar?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: