Bebek Telsizi Nasıl Seçilir?

Son yıllarda bebek alışveriş listesine eklenen en önemli eşyalardan biri de bebek telsizi. Eskiden listelerin ilk sıralarında görmediğimiz bu ihtiyaç, yoğun hayat şartları nedeniyle artık tüm annelerin neredeyse olmazsa olmazı.

Peki bebek telsizi nasıl olmalı? Bebek telsizi seçiminde nelere dikkat etmen gerektiğini listeledik.

Bebek telsizleri kaça ayrılır?

Bebek telsizi çeştleri üç ana gruba ayrılır:

  1. İlk grup, bebek telsizleridir. Dinleme telsizi ya da ses monitörü olarak da adlandırılabilir. Ses özellikli telsizlerdir.
  2. İkinci grup, görüntülü bebek telsizleridir. Bebek monitörü, kameralı bebek telsizi ya da görüntülü bebek telsizi olarak da adlandırılabilir. Görüntü özellikli telsizlerdir.
  3. Üçüncü grup ise harekete duyarlı bebek telsizleridir. Hareket algısına sahip olmaları bakımından diğer bebek telsizlerinden ayrışırlar.

Bu da burada kalsın, ihtiyacın olabilir: Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Soğuk Buhar Makinesi ve Hava Nemlendirici

Bebek telsizinin avantajı nedir?

Bebek telsizi, temelde bebeğinin sesini duymanı sağlar. Yani bebeğin ağladığında, mırıldandığında sesini sana duyurur.

Eğer seçimini ses kalitesi iyi olan bir telsizden yana yaparsan çok rahat edersin. Pek çok ailenin ilk tercihi de bu tip telsizlerdir.

Çünkü ailelerin en güvendiği ilk özellik “ses”tir. Ses dışındaki herhangi bir özellik seni uykudan uyandırmaya yetmez. Kullanımı kolaydır. Üstelik ses özellikli bebek telsizi fiyatları diğer telsizlere göre çok daha uygundur.

Bunlara da ihtiyacın var: Anneysen İnceledi: Isofix Özelliği Olan En İyi 10 Oto Koltuğu

Görüntülü bebek telsizinin avantajı nedir?

Görüntü özelliği, bebeğin ağladığında seni uyarmada önemli bir rol oynamaz. Bu yüzden görüntünün yanına muhakkak ses özelliği de eklenir.

Ses seni uyandırır, görüntü de bebeğinin beşiğinde ne yaptığını anlamanı sağlar.

Görüntü özelliği, bebeğinle hemen gidip ilgilenmen gerektiği durumlarda oldukça yararlıdır.

Bazen de bebeğin sadece mırıldanacak ve uykusuna kaldığı yerden devam edecektir. Görüntü özelliği bu durumlarda da çok işine yarar. Kalkmana gerek bile kalmayabilir. Yani her ses çıkardığında uykundan kalkıp ya da işini bırakıp bebeğinin yanına gitmen gerekmediğini anlamanı sağlar.

Görüntülü (kameralı) bebek telsizi, birden fazla çocuğu olan aileler için de avantaj sağlıyor. Çünkü çocuklarının her birini kameralardan takip edebilir, önemli bir durum olursa müdahale edebilirsin. Hatta çocuklar biraz daha büyüdüğünde oyunlarını da seyredebilirsin.

Seçeneklere göz at: Tercih Edebileceğin En İyi 10 Görüntülü Bebek Telsizi

görüntülü bebek telsizi banner

Harekete duyarlı bebek telsizinin avantajı nedir?

Harekete duyarlı bebek telsizi, bebek hareketleri durduğu zaman uyarma özelliğine sahiptir. Bebeğin yatağının altına yerleştirilen sensörler yardımı ile hareketi algılar. Yani bu sensörler, bebeğin uyku sırasında yaptığı hareketlere duyarlıdır. Bebeğin nefes alması ya da hareketi durursa alarm çalmaya başlar.

İlk 6 ayda bebeklerde ani bebek ölümü sendromu (SIDS) yaşanabilir. Bu yüzden anneler özellikle ilk aylarda harekete duyarlı bebek telsizlerini tercih ediyorlar.

Daha fazla bilgi istersen bakabilirsin: 6 Aylık Bebek Gelişimi

Bebek telsizi seçiminde dikkat etmen gereken 4 faktör

1- Ebeveyn ünitesi sayısı

Aileler çoğu zaman tek ebeveyn ünitesinin yeterli olduğu düşünürler. Bu ünite, çoğunlukla ebeveyn odasında bulunur. Gerektiğinde geçici olarak diğer odalara götürülür.

Aslında iki ebeveyn üniteli bir bebek telsizi çok daha kullanışlıdır. Birini yatak odasında, diğerini de mutfakta ya da oturma odasında, yani evin neresinde daha çok zaman geçiriyorsan orada bulundurman mantıklı olur. Ancak bazı bebek telsizlerinde maalesef ikinci ebeveyn ünitesi bulunmuyor.

Ateşini kontrol altına al, uykular bölünmesin: Hepsini Tek Tek İnceledik: Bebekler İçin En İyi 13 Ateş Ölçer

2- Çekim mesafesi

Bir bebek telsizi satın alırken en çok dikkat etmen gereken özelliklerden biri de çekim menzilidir. Firmalar ürünlerinin kapsama alanı bilgilerini açık alandaki çekim menzili hesabına göre belirtirler.

Yani herhangi bir engel olmadığı koşuldaki menzili hakkında bilgi verirler. Halbuki bebek telsizini muhtemelen çoğunlukla evde kullanacaksın. Bu da oda duvarları gibi engellerin çekim mesafesini etkilemesi demek.

Bu yüzden karar verirken, telsizin kapalı alanlarda çekim mesafesi bilgisini muhakkak edinmeni öneririz.

bebek telsizi seçimi

Telsiz de bunlardan biri: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

3- Netlik ve parazit

Bir bebek telsizinin netliği, telsizin tipine göre ses ya da görüntü netliği olarak nitelendirilebilir. Bu noktada en kritik olan şey, bizce bebeğini duymandır. Ancak tabii ki kristal netliğinde ses kalitesi sunan markaları tercih etmeni öneririz.

Bebek telsizlerinde parazit, iki sebepten oluşabilir. İlki, evdeki duvar sayısı arttıkça sinyalin azalmasıdır. Diğeri de radyo frekansı yaratan yan komşunun bebek telsizi ya da kablosuz telefon gibi cihazlardır. Peki, bu noktada tercihini nasıl yapacaksın?

Önerimiz; ses aktivasyon özelliği ve/veya ses hassasiyeti olan bebek telsizlerini tercih etmen. Arka plan seslerini yok eden, belli ses frekanslarına ayarlanabilenler çok daha konforludur.

Mesela en iyi bebek telsizleri, bebeğin sessizce uyuyorken arka plan seslerini yok ederler, ağlamaya başladığında ise seni uyandıracak netlikte ses alabilmeni sağlarlar.

Sessizlik, bebeğin uyurken senin de rahat ve deliksiz bir uyku çekmeni sağlar. Bu arada bu özellik farklı markalarda farklı farklı adlandırılabilir:

  • Hassas mikrofon,
  • Arka plan ses filtresi,
  • Ses hassasiyeti,
  • Ses aktivasyonu (VOX) terimleri ile karşılaşırsan bu özellikten bahsedildiğini anlayabilirsin. İstediğin zaman tek bir tuşla bu özelliği kapatabilir, arka plandaki bütün sesleri duyabilirsin.

İşini kolaylaştıralım: Bebek Ev Güvenlik Ürünleri Markaları için 10 Öneri!

bebek telsizi banner

4- Batarya ömrü

Batarya ömrünün çok da önemli bir özellik olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü çoğu zaman ebeveyn ünitesi yer değiştirmediğinden prize takılı oluyor ve elektrik kullanıyor. Bunun yanında çoğu bebek telsizi zaten şarj edilebilme ve yaklaşık olarak 7-20 saat arasında durmadan çalışabilme özelliğine sahip. Bazı bebek telsizleri ise şarj edilemez AA pillerle çalışırlar ve pillerini daha sık yenilemen gerekir.

Sen de bebeğinin güvenli ve sakin bir şekilde uyuduğundan, rahatının yerinde olduğundan emin olmak istiyorsan bir bebek telsizi edinmelisin.

Unutma, satın almadan önce ne kadar araştırma yaparsan yap, evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Bu yüzden bebek telsizini aldıktan sonra evde menzilini kontrol etmeni, parazit yapıp yapmadığını test etmeni öneririz. Hatta mümkünse vakit geçireceğin en yakın arkadaşının ya da annenin evi gibi başka mekanlarda da deneme yapman iyi olur.

Şimdi de seçeneklerine göz at: Kulağın Bebek Odasında Kalmasın: Tercih Edebileceğin En İyi 9 Bebek Telsizi