Gebelik Şekerini Önlemek İçin Neler Yapabilirsin?

Gebelikte neden şeker yüklemesi yapılır? Gebelik şekeri ne zaman ölçülür ve nasıl düşürülür? Gebelik şekeri olanlar neler yememeli? Diyetisyen Müge Özyurt Şafak anlattı!

Gebelik şekeri nedir? Bunun için şeker yükleme testinin yapılması gerekiyor mu?

Gebelik şekeri tamamen geçici bir süreç. Ailenizde diyabete karşı bir yatkınlık yoksa bu, tamamen gebelik hormonlarının insülini baskılamasıyla ortaya çıkan bir durum. Bunun tespiti için de her şey yolunda da gitse sağlıklı bir gebe de olunsa 24 ila 28. hafta arasında şeker yükleme testi yapılması önerilir. Anne adayı hiç şeker tüketmiyor olsa bile bu test mutlaka yapılmalı.

  • Gebe olan kişi fazla kilo alıyorsa,
  • Ailede diyabete yatkınlık varsa,
  • Fazla kiloyla hamile kalındıysa bu kişilerin 24. haftayı beklemeden testi yaptırıp herhangi bir risk varsa ona göre beslenmesi gerekir.

Oku şekerim: Gebelik Şekeri Nedir, Nasıl Düşürülür?

Hamilelikte şeker yükleme testi nasıl yapılır?

Burada uygulanan yöntemde yaklaşık 50 gram kadar şeker anneye yüklenir. Limonlu su gibi bir şey içirilip 2 saat sonra bunun kandaki değerlerine bakılır.

50 gram şeker bizi çok da korkutmamalı. Çünkü 1 küçük kutu bal yediğimizde yaklaşık 15 gram şeker alıyoruz. 2 dilim ekmek yesek 30 gram karbonhidrat alıyoruz. İçtiğimiz 1 bardak portakal suyunda da yaklaşık 20-25 gram kadar karbonhidrat, yani şeker var. Bu nedenle 50 gramlık yükleme çok korkulacak bir miktar değil. Hamileler bunu güvenerek yaptırabilirler.

Gebelikte şeker diyetle kontrol altına alınabilir mi?

Eğer gebelik şekeri söz konusuysa bu süreç kesinlikle doğru beslenmeyle yönetilebiliyor. Anne çok kiloluysa ve şeker seviyesi çok yüksekse bir endokrinoloğun takibiyle insülin yüklemesi yapılabilir. Ancak beslenmeyle üstesinden gelmek mümkün. Burada anne adayları çok düşük kalorili zayıflama diyeti yapacakları gibi şeyleri düşünmemeliler.

  • Temel beslenme planından şekeri çıkarıyoruz.
  • Şeker ve beyaz undan yapılan her türlü yiyeceği daha ılımlı ve kontrollü tüketelim istiyoruz.
  • Meyve yanında yine yoğurt ve sütle tüketilebilir.
  • Beyaz ekmek, pirinç pilavı yerine; bulguru, kinoayı, karabuğdayları tercih edebiliriz. Çeşitli gıdaların alternatiflerini sunarak aslında çok geniş bir beslenme planı oluşturuyoruz.

Burada aslında çok da endişelenmemek gerek. Bu, gebelikten sonra yoluna girecek bir süreç. Hamilelik bitince şeker hastası olunmayacak. Hayatımızdan beyaz unu, şekeri ve tatlıları çıkarıp meyveyi daha kontrollü yemeye başladığımızda dışarıdan bir destek almadan bu süreci yönetebilmek mümkün.

Elbette bunlara ek olarak en az haftanın 4-5 günü yarımşar saatlik yürüyüş yapılırsa kan şekeri düzeyinin normale gelmesi kolaylaşır.

Bunu da oku: Gestasyonel Diyabeti (Gebelik Şekeri) Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?