Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Bebek doğum kanalından nasıl geçer? Doğum nasıl gerçekleşir? Annezen'den Ayca Yılmaz anlatıyor!

Bebek, nasıl doğar? Doğum kanalından nasıl çıkar? Normal doğum korkulacak bir şey mi?

Annenin pelvisi gevşek/esnek olduktan sonra normal doğum hiç de korkulacak bir şey değil. Pelvis 3 tane eklemden oluşur. Önde, oynayabilen ve gevşeyebilen bir eklem yer alır. Arkada koksiks dediğimiz eklem bulunur. Hamilelikte bütün kaslar gevşer ve bu durum doğum sırasında da maksimuma çıkar. Pelvis eklemleri de iyice gevşer ve açılır.

Aynı zamanda bebeğimizin iki kemikten oluşan başı, doğum sırasında daralır. Böylece bebek, doğum kanalından çok kolay geçer. Sadece annenin gevşemesi gerekir.

Bebekler pelvise başlarının geniş olan kısmıyla giriş yaparlar. Dışarı çıkacakları kısımda ise dönerler ve annenin bedenine uyum sağlayarak kendilerini tekrar geniş kısma getirirler. Bedenimizin bizim için çalıştığını söyleyebiliriz. Annenin tek yapması gereken, bebeğine ve kendisine yardım edebilmek adına içinden geldiği gibi hareket etmek.

Bebek, pelvisteki birkaç dalgadan sonra vajinaya baskı yapmaya başlar. Yeterli süre beklenirse kaslar uyuşur, tamamıyla açılır ve bebek başını vajinadan tamamen çıkarır. Sıra omuzlara gelir. Bebek bu esnada kanaldan rahat geçebilmek için üçüncü kez kendini döndürür. Önce bir omzunu sonra diğerini yavaşça çıkararak annesinin kucağına kavuşur.

Burada dikkat etmemiz gereken önemli bir konu, sırtüstü yatar vaziyette durduğumuzda pelvisin açıklık mesafesinin azalıyor oluşu. Annenin doğumda aktif olması için; ayakta, dört ayak üzerinde ya da yan yatarak durması pelvisin 3’te 1 oranında açılmasını sağlar. Ancak en temelinde annenin içgüdülerini dinlemesini ve kendini nasıl daha rahat hissediyorsa o şekilde durmasını tavsiye ediyoruz.

Daha fazla bilgi için: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin