Bebek Taşıma: Mei Tai Nasıl Kullanılır?

Türkiye’nin ilk sertifikalı babywearing yani bebek giyme eğitmeni Ceren Bebek’e mei tai hakkında konuştuk.

Mei tai nedir ve nasıl kullanılır?

Mei tai Uzakdoğu taşıma gereçlerinden biri. Wrap sling’ten sonra en pratik olanlarından biri. Çünkü hiçbir tokası ya da klipsi yok. Sadece kumaştan üretilmiş ve dikdörtgen kesilmişbir ürün. Yani mei tai’ler bir sonraki adım olan ergonomik kanguruların atası diyebiliriz. Çünkü hepsi bu mantıktan çıkmış.

Mei tai genellikle bebeğin omurilik gelişiminin desteklenmesi için dokuma kumaştan üretiliyor. İkinci bir özellik de bebekle birlikte büyüyor olması. Yani bacak arasının bebeğin büyüklüğüne göre ayarlanması. Bu özelliği taşıyanlar, yenidoğandan 2 yaşa kadar kullanılabiliyor. Ayrıca bebeğin bacak arasını ayarlayabilmek kalça gelişimi için önemli.

Sling de sevilen taşıma gereçlerinden biri: Anneler Arasındaki En Popüler Markalarla Sling Seçme Rehberi

Mei tai nasıl kullanılır?

Mei tai’nin bebeğin bacak arasına denk gelecek kısmını ayarlandıktan sonra belimize bağlıyoruz. İki düğüm atarak sabitlenebiliyor. Taşıyan kişinin rahatlığına bağlı olarak düğüm, ister bel boşluğuna ister yanlara atabiliriz. Bu aşamadan sonra bebeği alabiliriz. Aynaya bakarak çalışmak daha kolay olabilir.

Bebeği bağlarken rahat olunması çok önemli çünkü gerginliği hissedebilir. Doğru bir taşıyıcı kullanıyorsak ve doğru bir şekilde taşıyorsak sorun yok, çünkü bebeğe fiziksel olarak yaptığımız bir yanlış mevcut değil. Sadece ona alışma süresi sağlamak gerekiyor. Bu süreç 2 saat, 2 gün ve 2 hafta olabilir.

Bebeği kalçasından tutarken sırt panelini yukarı çıkarıyoruz. Bir elimizle kalçayı desteklerken diğer elimizle kol kayışlarını omuzlara atıyoruz. Bir elimizle bebeği tutmaya devam ederken diğer elimizle kol kayışlarının uçlarını arkadan sıkıca çekiyoruz. Bu işlemden sonra bebek sağlam bir hale gelmiş olacak. Bu yüzden bebeği tuttuğumuz eli bırakarak arkadaki kayışları sırtta çapraz hale getiriyoruz ve öne alıyoruz. Bebeğin bacaklarının arasından geçirerek önde sıkı bir düğüm atıyoruz. Bu mei tai’nin en önemli özelliklerinden biri.

Bu aşamadan sonra bebeğin duruşuna bakıyoruz. Bebeğin burnu annenin göğsüne gelecek şekilde olmamalı. Burnu hep açıkta olmalı ve mümkünse kafası yana dönmeli. Doğru ve ergonomik mei tai’lerde boyun desteği bulunuyor. Çünkü yenidoğan bebeğin sırtı ve omuriliği kadar boynunun da desteklenmesi önemli. Bu destekler kayışlar sıkılıp gevşetilerek bebeğe göre ayarlanabiliyor.

Boyun desteğinin bağlandığı yerde bebeği rüzgardan ya da güneşten koruyacak bir parça da bulunuyor. Bunlardan sonra dikkat etmemiz gereken noktalar ise bebeğin sırtının c pozisyonu alması ve bacaklarının aşağı sarkmaması, m pozisyonu almasıdır.

Eğer bu pozisyonu almadıysa bacak arasını biraz daha açmak gerekir. Bunu yaparken bebeği mei tai’den çıkarıp tekrar giymemiz daha uygun olur.

Yani mei tai çok pratik, iki elimizi serbestçe kullanabileceğimiz ve bebeği kucağımızda sevgiyle hissedebileceğimiz bir taşıma gereci.

Hadi bu yazıya da bak: Nasıl Kullanılır, Hangisini Almalısın? 10 Model İncelemesiyle Bebek Kanguru Rehberi