BPD Nedir? AC Nedir? Ultrasonda Ne Anlama Gelir?

Hamileliğin süresince rutin kontroller yaptırman ve hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını yakından takip etmen gerek. Gebelik takibinde BPD, AC, CRL ve FL gibi birtakım ölçümlenen parametreler var. Bu parametreler bebeğin gelişimini anlamak için çok önemli. Bu nedenle bu yazımızda BPD nedir ve ölçümü kaç olmalı, Ultrasonda FL ne anlama gelir, gibi pek çok soruna cevap verdik.

BPD nedir?

BPD, bebeğin şakakları yani parietal kemik adı verilen kemikler arasındaki mesafenin ölçüm değeridir. Gebeliğin 12. haftasından, 26. haftaya kadar en güvenilir veriyi sunan BPD değeri, hamileliğin sonlarına doğru değişiklik gösterebiliyor.

BPD ölçümü kaç olmalı?

Aynı gebelik haftasındaki ve aynı ağırlıktaki bebeklerin baş çapları birbirinden çok farklı olabiliyor. Bu yüzden tahmini doğum tarihi hesaplaması için BPD ölçümü güvenilir bir yöntem değil. Eğer gebelik büyüklüğü BPD ile hesaplanacaksa bunun erken haftalarda başlaması gerekiyor.

Gelelim BPD değeri kaç olmalı, konusuna. BPD değeri, 13. haftada en az 2,07 cm iken 26. haftada 6,16 cm’dir. Bu değerlerde en fazla 7 günlük bir sapma oluyor. Doğum zamanı BPD değeri ise yaklaşık 9,5 cm’dir.

Ultrasonda BPD ne anlama gelir?

BPD ile birlikte ultrasonda bulunan birçok farklı terim var. Bu yazımızda bu terimleri öğreneceksin. Açılımı “bipariteal diameter” olan BPD değeri, ölçümlerde yüksek veya düşük çıkabilir. Ancak bu, endişelenmeni gerektiren bir durum değil. Bebeğinin karnındaki duruşuna göre bu değerler değişebiliyor. Ölçümün tekrarlanmasıyla bebeğinin gerçek BPD değerlerini öğrenebilirsin.

BPD’nin önden gitmesi çok endişelenecek bir durum değil. Bazen ultrasonda bebeğin kafası büyük olduğunu söylenebiliyor. Ancak bunu endişe haline getirmemek en doğrusu. 2-3 haftalık bu tarz farklılıklar genellikle bir soruna yol açmıyor. Genetik sendromlara bağlı olan bazı durumlarda bebeğin kafası çok daha büyük görünebiliyor ancak bunlar çok ender görülen şeyler ve bebeğinin kafasının içindeki su kanallarında sıvı toplanması gibi ekstrem durumlardan dolayı oluyor. Bu tür durumlar da ultrasonda çok net görülebiliyor.

Bebeğini takip et: Anne Karnında Bebek Gelişimi Ay Ay Anlatım!

FL nedir?

ac nedir

Kalça ile diz arasındaki kemiğe femur diyoruz. Uyluk kemiği de denilen bu kemik insan vücudundaki en uzun kemik ve bebeğin uzunlamasına olan gelişimini gösteriyor. FL ne demek, artık bunu da öğrendin.

FL ölçümü kaç olmalı, bundan bahsedelim. Güvenirliği BPD gibi olan FL değeri, 14. haftada 1,5 cm iken gebeliğin sonunda 7,8 cm civarında ölçülür. Bebeğin boy hesaplaması da FL değerinin 7 ile çarpımıyla yapılır.

BPD FL uyumsuzluğu nedir, sorusuna da cevap verip bir sonraki terimimize geçelim. Bu uyumsuzluk gebelikte büyüme bozukluğuna işaret eden bir BPD/FL oranıyla ortaya çıkıyor. Bu gelişimsel bozukluğun ne tür bir hastalıktan kaynaklandığını öğrenmek için birtakım tetkiklerden geçmek gerekiyor. Bu konuda en doğru yönlendirmeyi doktorun yapacaktır.

Bilmediğin kalmasın: Hamilelikte Yapılan Testler Hakkında Her Şey!

AC nedir?

AC değeri, gebeliğin son dönemindeki en önemli ölçümdür. Bebeğin hemen kalbinin altından yapılan bu ölçüm, karın çevresinin hesaplamaya yarıyor. AC değeri fetüsün büyüklüğü ve ağırlığı hakkında da bilgi veriyor. Ancak AC ölçümünde hata payı diğer terimlere göre daha yüksek. Çünkü sonuç bir milimetre bile kaysa farklı bir sonuç çıkıyor. Bu nedenle en iyisi AC değerini diğer parametrelerle birlikte değerlendirmek. Fetüsün net ağırlığı BPD, FL ve AC ölçümlerinin hep bir arada değerlendirilmesiyle saptanabiliyor.

CRL nedir?

BPD, FL ve AC parametrelerini öğrendin. Peki CRL ne demek? Açılımı “crown rump length” denilen CRL değeri, bebeğin baş ve popo mesafesini ölçümlemeye yarıyor. CRL, bebeğin gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesi için önemli. Eğer bebekte gelişim geriliği varsa bu, CRL ölçümüyle ortaya çıkıyor.

Gebelikte CRL kaç olmalı?

CRL ölçümünde hata payı diğer parametrelere göre daha düşük. Ölçüm genellikle hamileliğin 7. ve 13. haftalarında yapılıyor. Hamileliğin 14. haftasında 8-10 cm olarak bilinen baş popo uzunluğu, bebeğin haftalık gelişimine göre artış gösteriyor.

Bu da ilgini çekebilir: Anne Karnında Bebek Hakkında En Çok Sorulan 20 Soru

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: