Hamileyken İşten Çıkarılırsam Haklarımı Nasıl Arayabilirim?

Hamile olduğun için işten çıkarılırsan haklarını nasıl arayabilirsin? Hangi durumlarda işten çıkarılman yasal hale gelir? Avukat Demet Ceylan Demircan anlattı!

Hamileyken işten çıkarılmak yasal mıdır?

Bir kadın işçinin sırf hamile diye işten çıkarılması yasal değildir, kanuna aykırıdır. Böyle bir durumda şahsın, çalışılan yerde 30 kişiden fazla personel bulunuyorsa “işe iade davası” açma hakkı vardır. Bunun için de fesih bildirimini takiben davanın 1 ay içerisinde açılması gerekiyor. Bu 1 aylık zaman dilimi hak düşürücü süre olduğu için buna çok dikkat edilmeli.

Hamileyken işten çıkarılan bir kadın haklarını nasıl arayabilir?

Eğer iş yerinde 30 kişiden daha az çalışan varsa bu durumda da iş akdinin feshi nedeniyle ihbar öneli ne kadarsa onun 3 katı tutarında “kötü niyet tazminatı” hakkı mevcuttur. Her halükarda fesih haklı bir sebeple olmadığı için kıdem ve ihbar tazminatı da talep edilebilir.

Hamilelikte iş akdinin feshedildiği durumlar nelerdir?

Sağlık sorunları nedeniyle gebelikte sıkıntılı bir süreç söz konusuysa ve rapor alınması gerekiyorsa İş Kanunu’nun 25. maddesinde bu raporun süresiyle ilgili bir yasa yer alıyor. Öncelikle kişinin ihbar süresinin hesaplanması gerekiyor.

İhbar süresi;

  • 6 aya kadar çalışılan iş yerlerinde 2 hafta,
  • 6 ay ila 1,5 yıl çalışılan iş yerlerinde 4 hafta,
  • 1,5 ila 3 yıl çalışılan iş yerlerinde 6 hafta,
  • 3 yıldan fazla çalışılan iş yerlerinde 8 haftadır.

Bu sürelere ek olarak +6 hafta daha olacak şekilde toplu bir rapor alınırsa (aralıksız olarak) işveren haklı nedenle iş akdini feshedebilir.