Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon) Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Doğum sonrası depresyon nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Doğum sonrası depresyon ile lohusa depresyonu aynı şey midir? Tüm sorularının cevabı Klinik İpek Gökozan'da!

Doğum sonrası depresyon (postpartum depresyon) nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar?

Doğum sonrası depresyon pek çok farklı isimle anılıyor. Lohusalık depresyonu veya tıp dilinde postpartum depresyon olarak adlandırılıyor. Anne adayı bebeğini kucağına aldıktan sonra hüzün hissedebilir. Bu çok normaldir. Çünkü yükselen hormonların indiği, hormonal değişikliklerin artık stabil hale geldiği dönemde elbette biraz hüzün olacaktır.

Ancak;

  • Hamilelik hüznünün tonu ve şiddeti değişiyorsa,
  • Hüzün hali ciddi bir depresifliğe dönüyorsa ve bir yas tutma hali varsa,
  • İştahsızlık ve uykusuzluk sorunları varsa,
  • Bebeğe bakma isteğinin yok olması ya da azalması söz konusuysa,
  • Eşle, anneyle veya sevdikleriyle iletişime geçme isteği ortadan kalktıysa,
  • Kendine veya bebeğe zarar verme gibi istekler duyuyorsa hamilelik sonrası depresyon belirtileri görülüyor olabilir.

Hormonal ve kimyasal değişimlerin doğum sonrası depresyonu çok etkilediğini biliyoruz. Hamilelik çok keyif verici bir süreç olsa da;

  • Annenin bedeninde meydana gelen değişimler,
  • Kilo almak ve önceden giyip beğenilen kıyafetleri artık giyememek,
  • Çevredekiler gezerken evde oturmak zorunda kalmak,
  • Eskiden çok aktif bir iş hayatı varken şimdi evinde çocuk bakıyor olmak gibi durumlar annenin bilişsel süreçlerini ve bebek sahibi olmasını yorumlama halini değiştirebiliyor.

Ayrıca bazen babalar ne yazık ki eşlere çok destekçi olmuyor. Hamilelik süreci ve sonrasında anneler çok hassas oluyorlar. Onları biraz daha alttan almaya, öfke patlamalarına ve ani çıkışlara daha fazla anlayış göstermeleri gereken bir dönem bu.

Bazen hemen hamilelik sonrasında boşanma süreçleri görülebiliyor. Bunlar da anneyi çok etkiliyor.

Doğum yapmış olan kadının annesi veya kayınvalidesi bebeğe bakmak için çok hevesli olabiliyorlar. Ancak bu hevesi bazen evin içine fazla müdahale ederek gösterebiliyorlar. Bu, anneleri ve babaları olumsuz etkileyebiliyor. Bunların hepsi hamilelik sonrası depresyonu etkileyen faktörler.

Anneler lohusalık depresyonuyla nasıl başa çıkabilirler?

Yardım ve destek istemek burada çok önemli. Bazen anne adayları utanıyorlar. Depresyon süreciyle birlikte bebeklerine bakmak ve onunla bağ kurmak istemiyorlar. Emzirmek onlar için külfet oluyor. Eleştirilmekten endişe ediyorlar. Anlatılmayan, olumsuz her şey depresyonu çok tetikliyor.

Öncelikle güvendiğiniz ve sevdiğiniz birisiyle bu durumu paylaşın, yardım isteyin. Ardından bir uzmana başvurduğunuzda tek başınıza değil; muhakkak eşinizle birlikte ailece destek alın. Çünkü sosyal destek faktörleri bu durumun çözülmesi için çok önemli. Gerekli olan tedavi sürecinde medikal destek mi verilecek, psikoterapiye mi başlanacak buna uzmanların karar vermesi çok daha doğru olur.

Daha fazla bilgi için: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!