Bebek Bakımında Anne- Büyükanne İlişkisi Nasıl Olmalı?

İlişki ve Evlilik Danışmanı Yeşim Varol Şen’e, özellikle büyükannelerin bebek bakımına istenenden fazla dahil olması durumunda neler yapılabileceğini sorduk.

Doğumdan sonra büyükler, anneanneler, babaanneler, dedeler aile içi ilişkilere ve bebeğin bakımını ile ilgilenmek istiyorlar. Ama bazen olaya fazla dahil olabiliyorlar. Bu da bazı sorunlara yol açabiliyor.

Bu yazıda ilgini çekebilir: Anne Olduktan Sonra Hayatında Değişen 8 Şey

Aile büyüklerinin doğumdan sonra anne ve bebeğin hayatına müdahale etmesini nasıl engelleyebiliriz?

Öncelikle o dönemdeki topluluğunun birbirinin ihtiyaçlarını doğru anlaması lazım. Anne çok heyecanlı bir süreçten geçmiş, çocuğunun bakımına odaklanmış ve hazırlanmış oluyor. Teorisi hazır fakat pratiği eksik. Küçücük bir olayda paniğe kapılabiliyor. O dönemde anneanne ve babaanneler, kendi tecrübelerini annelere aktarıp aslında hem torunları için katkıda bulunmaya hem de işe yaradıklarını hissetmeye çalışıyorlar.

Biz yeni nesil yöntemlerle çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Doktorlara danışıyoruz, uzmanlardan bilgi alıyoruz. Ama elbette eski tecrübeler ve bilgiler de çok kıymetli. Aslında bunları harmanlamak lazım, ama muhakkak doktora danışarak! Anneanne ve babaannelerin de işe yaradıklarını hissetme ihtiyaçlarını tamamlamak lazım.

Tabii bazı büyükler çok müdahaleci olabiliyorlar. Ama şunu unutmamaları lazım, şu an onların annelik zamanı değil! Yeni annenin kendi tecrübelerini edinmesine, doğruları ve yanlışları yaşamasına izin vermeliler. Israrcı olmadan katkıda bulunabilirlerse ne güzel! Ama bazen bu dönem, anneanne ve babaannenin rekabeti haline gelebiliyor. Bu da lohusa anne için çok daha itici bir durum yaratıyor.

Bu yüzden benim önerim hem hijyenik hem de eğitici açıdan lohusanın başında kalabalık yapılmaması. Eğer aralarında bir gerginlik varsa anneanne ve babaannenin dönüşümlü destek vermesi de daha iyi. Burada önemli olan bebeğin iyiliği ve yeni annenin rahat etmesi.

Ama yeni annelerde büyüklerin tecrübelerine tamamen kapalı olmamalı. Çünkü bazen o teorik bilgiler bizi yarı yolda bırakabiliyor ve en küçük şeyde paniğe kapılabiliyoruz. Böyle durumlarda büyüklerin desteği de çok kıymetli hale geliyor.

Bak seni neler bekliyor: Doğum Sonrası Her Evde Yaşanan 10 Trajikomik Olay