Yumurtlama Dönemi Hesaplama: Ovülasyonun Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. İsmail Çepni ovülasyon tarihinin hesaplanması, dönemin belirtileri ve adet düzensizsizliği olan kadınların yumurtlama zamanıyla ilgili bilgiler verdi.

Ovülasyon tarihi nedir?

Ovülasyon tarihi, yumurtlama dönemi anlamına gelir. Bu tarihin belirlenmesi için bir takım bilgilere ihtiyacımız var. Bunu kadının kendisi 2 yöntemle belirleyebilir. İlki adetin 1. gününü işaretlemesi, 2.si de adetinin kaç günde bir olduğunu anlamasıdır. Çünkü adetin kaç günde bir olduğu yumurtlama tarihi ile alakalıdır.

Ovülasyon tarihi nasıl hesaplanır?

Adetin 1. gününde itibaren, 28 günde bir adet gören bir kadın için yaklaşık yumurtalama 13.-14. gün civarındadır. 28 günde bir adet gören kadının yumurtlama sonrası süreci yaklaşık 2 haftadır. Bu her adet düzeni için aynıdır. Dolayısıyla 28’den 14 çıkardığımızda yumurtalamanın 14. gün olduğunu biliyoruz.

Adet düzensizliği olan kadınlar ovülasyon dönemini nasıl anlayabilir?

Adet düzeni farklı olan, 30-35 güne kadar çıkan bir kadının yumurtlama günü değişiyor. Yine iki adet arasındaki süreden 14’ü çıkarıp hangi günde yumurtlama olduğunu görebiliriz.

Ovülasyon dönemi belirtileri nelerdir?

  • Sağ veya sol kasıkta, yumurtanın ve bir miktar sıvının yumurtalıktan karın boşluğuna düşmesiyle oluşan ağrı.
  • Rahim ağzındaki saydam renkli akıntı, yumurtlamayla alakalı işaret verir.

Aslında yumurtalama gününün takibinin gebelik oranının arttırılmasına bir katkısı yok. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki düzenli ilişkide bulunan (adetin 10-17. günler arasında ilişkiye giren) kadının gebelik ihtimali yüksektir. Çünkü özellikle yumurtlama gününde ilişkiye girmeye çalışmak bir takım ek stresler yükler ve gebelik ihtimalini düşürebilir. Bu, zorunluluk değil biraz da keyif işidir. Dolayısıyla adet dışı dönemlerde 2-3 günde bir ilişkiye girmek, gebelik şansını arttırır.

Bu bilgiler de önemli: Yumurtlama Dönemi Belirtileri: Ovülasyonun 6 İşareti!