Beslenme Düzeni
Eğer yeni bir ebeveynsen, kafandaki soruların çoğu bebeğinin beslenmesiyle ilgili olabilir. Bebeğim kaç kilo olmalı? Gece uyuyan bebek emzirmek için uyandırılır mı? Neden sürekli emmek istiyor? Bebeğim ek gıdaya ne zaman başlayabilir? gibi sorular sorduğunu duyar gibiyiz.
Bebeğinin beslenmesinde ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi önerilir. Anne sütünün yokluğunda ise doktorunla da konuşarak formül mama kullanabilirsin. Anne sütü ya da formül mama dışında ilk 6 ay bebeğine başka gıda vermemelisin. (Su ya da meyve suyu da buna dahil.)
Her bebek benzersizdir. Ancak değişmeyen bir gerçek var ki emzirilen bebekler formül mama ile beslenen bebeklere göre daha çabuk acıkırlar. Çünkü anne sütü kolay sindirilir ve mideden formül mamaya göre çok daha hızlı boşalır. Bu yüzden bebeğinin ilk aylarda sürekli emmek istemesi doğaldır.
Zaten bebeğinin midesi doğduğu ilk gün sadece kiraz büyüklüğündedir. 3. gün ceviz büyüklüğünde, 1. haftanın sonunda kayısı büyüklüğünde, 2. haftanın sonunda ise yumurta büyüklüğünde olur. Bebeğinin doyup doymadığı her zaman aynı tartıda tartılması şartıyla aldığı kilolardan ve günlük çişli bezlerinden anlayabilirsin.
Uyku Düzeni
0-3 Aylık
Bu dönemde bebeğinin güzel uyuyabilmesi senin kucağında, ten temasıyla mümkün. Sevgi, huzur ve rahim ortamına yakın koşullar bebeğini rahatlatır. Peki, bu nasıl olur? Senin kokun, hafif salınmalar eşliğinde bebeğini sallaman, bol bol emzirmen, rahmin sıkı ortamını taklit eden kolları sarma ile kundak yapman ve rahim sesini taklit eden beyaz gürültü kullanman bunlara örnektir.
4-6 Aylık
Bu dönemde bebeğin çok hızlı büyür. Yenidoğan evresinin sonlarına yaklaşan bebek dünyaya alışmaya başlamış, hatta keşfetme surecine girmiştir. Bu yüzden yavaş yavaş uyku alışkanlıklarını kazanması önemlidir. Daha sonra sıkıntı çekmemek için ileride bırakmak zorunda kalacağınız alışkanlıklara hiç başlamamanızı öneririz. Sallanarak, arabada gezerek, kanguruda gezerek, kucakta gezerek gibi...
İlk 3 ayda uyguladığın sallama ve beyaz gürültü gibi uygulamaları bu dönemde adım adım, her gün biraz daha azaltarak bitirebilirsin. Bu konuda sen tutarlı olur ve bebeğine süreç boyunca duygusal desteğe devam edersen olumlu sonuç alırsın.
Uyku bebeğinin gelişimi için beslenme kadar önemlidir. Bebeğin hangi ayda olursa olsun uyku için sakinleşmeye ihtiyaç duyar. Uyku rutini de bebeğinin kendisini güvende hissetmesini sağlar. Her bebek kendine özeldir. Ancak çoğu bebek uyku öncesi banyoyu çok sever ve sakinleşir. Siz de uyku rutinine banyoyu ekleyebilirsiniz.
Bu banyo ritüellerinde Uni Baby Yenidoğan Köpük Saç ve Vücut Şampuanı’nı kullanabilirsin. İçeriğindeki %95 doğal kaynaklı bileşenler ve saf su ile yenidoğan bebeğinizin saçını ve cildini nazikçe temizler.
Alt Değiştirme
Bebeğinin bezini değiştirmeyi öğrenmek ve buna alışmak zaman alabilir. Başlangıçta bebeğini incitmekten ya da yanlış bir şey yapmaktan endişe duyabilirsin. Zamanla elin alışacak ve bu işleri pratik bir şekilde yapabileceksin.
Burada önemli olan nokta bebeğinin hassas cildine gereken önemi göstermen. Bebeğin için alerji oluşturmayacak bir bebek bezi ve ıslak mendil seçmelisin. Türkiye’nin doğallığı onaylı ilk ve tek yenidoğan mendili Uni Baby Yenidoğan Islak Mendili, Etko Cosmos onaylı içeriği ile bebeğin için güzel bir seçim olabilir. %100 doğal kaynaklı liflerle dokunmuş yapısı, saflaştırılmış su ve organik pamuklu içeriğiyle yenidoğan bebeğinin cildini tahriş etmeden nazikçe temizler.
Göbek Bakımı
Göbek bağının çabuk düşmesi için kuru kalmasına özen göstermelisin. Bu nedenle bebeğini ilk zamanlarda direkt yıkamak yerine silme banyosu yaptırabilirsin. Silme banyosu nedir diye merak ediyorsan bu yazımızı okuyabilirsin.
Göbek bağının çabuk iyileşmesini sağlayan diğer faktör ise hava almasını sağlamaktır. Göbek bağını bebek bezinin dışında kalacak şekilde açıkta bırakmalısın.
Göbek bağını alkolle temizlememeni öneririz. Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerisiyle artık göbek bakımında alkollü pamuk kullanılmaması öneriliyor. Bu sayede göbek bağı daha çabuk kuruyor.
Banyo Düzeni
Yenidoğan bebeğini ilk birkaç hafta sünger banyosu ile yıkayabilirsin. Bu, göbek bağı düşmeden önce bebeğini temizlemenin en güvenli yoludur.
Göbek bölgesi iyileştikten sonra bebeğini doğrudan suda yıkayabilirsin. İlk banyoları mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Bebeğiniz ilk banyolarında biraz itiraz edebilir. Eğer itiraz ederse bir veya iki hafta sünger banyosuna geri dönebilirsin. Ardından banyoyu tekrar denersin. Bebeğin genellikle banyoya hazır olduğunda sana sinyal verecektir.
Bebeğinin hassas cildine özen gösterdiğini biliyoruz. Göz yakmayan formülü ve köpük formu sayesinde Uni Baby Yenidoğan Köpük Saç ve Vücut Şampuanı’nı bebeğine nazikçe uygulayabilirsin.
Cilt Bakımı
Bebek cildi oldukça nazik ve alerjiktir. Bu neden bebeğine kullandığın ürünlerin hipoalerjenik olmasına dikkat etmelisin. Bebeğinin hassas cildini korumak için aşağıdaki maddelere dikkat etmeni öneririz:
- Bebeğinin bezini sık sık değiştir. Pişik önleyici kremler kullanabilirsin.
- Bebeğini aşırı sıcak tutmamaya çalış. (Bebeklerin elleri ve ayakları hep soğuk olur. Üşüyüp üşümediklerini ensesinden anlayabilirsin.)
- Eğer bebeğinin cildi kuruyorsa Uni Baby'nin bebek yağlarıyla nemlendirebilirsin.
- Giysilerini ve yatak takımlarını pamuklu kumaşlardan tercih et.
- Bebeğinizin cildine 24 saat temas eden çamaşırları, onun hassas ve geçirgen cildine uygun geliştirilmiş ürünlerle yıkanmalıdır. Uni Baby Yenidoğan Sıvı Çamaşır Sabunu, bildiğin doğal kaynaklı sabunun sıvı halini sunuyor. Böylece çamaşırda sabun kalıntısı bırakmıyor. Bebeğinin narin cildine temas eden çamaşırlarını Uni Baby Yenidoğan Sıvı Çamaşır Sabunu’nun doğal kaynaklı formülüyle özenle temizleyebilirsin.