Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Bebeklerde sinek ısırığı bahar ve özellikle yaz aylarında miniklerin hassas ciltlerinde problemler yaratan bir dert. Bebeğinin pamuk tenini sivrilere kaptırmamak için sinek ısırığına karşı alman gereken önlemleri öğrenmeye hazır mısın?

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir, en doğalından bebekler için sinek kovucu nasıl hazırlanır? Tüm detaylar yazımızda!

Bebeklerde sinek ve sivrisinek ısırığı arasındaki farklar

Öncelikle sinek ve sivrisinek ısırığını ayırt edebilmen için aşağıdaki tabloda aralarındaki farklılıkları verdik, bunları öğrenmende fayda var.

Sivrisinek Sinek
Küçük, kırmızı, kaşıntılı ve merkezinde ince giriş tümseği olan izden anlaşılır. Ağrılı, kaşıntılı ve içi su dolu baloncuklara dönüşebilir.
Genellikle parlak renkler ve ter, sivrisinekler için çekicidir. Sinek ısırığı genellikle bir günde kaybolur ancak geçmesi daha uzun da sürebilir.
Su kenarlarında yoğun olarak bulunur. Genellikle yiyeceklerde, çöplerde ve hayvan artıklarında bulunur.

Bebeklerde sivrisinek ısırığı nasıl geçer?

Bahar ve yaz aylarında sıkça yaşanan sivrisinek ısırığının büyük bir bölümü kendi kendine iyileşse de sinek ısırığı kaşıntısı uzun süre devam edebilir.

Böyle uzun soluklu kaşıntılı durumlarda bebeğine krem ya da ilaç tedavisi uygulayabilirsin. Ancak ilacı, doktorunun önerisine uyarak kullanmalısın.

Dikkat dikkat: Bebeğini Güneş Işınlarından Korumak için Yapman Gereken 5 Şey!

Bebeklerde sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?

Bebeklerde sivrisinek ısırığının üzerine genellikle bir şey sürmek gerekmez. Sinek ısırıklarının büyük bir bölümü kendi kendilerine yok olurlar. Ancak ısırık kaynaklı kaşıntı söz konusuysa bebeğini farklı yöntemlerle rahatlatabilirsin.

Peki, bebeklerde sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?

  • Kaşıntıyı geçirmek için ısırığın üzerine soğuk kompres uygulayabilirsin. Bunun için beze ya da havluya sardığın buz küpünü 10 saniye uygulaman yeterli.
  • Karbonatlı suya batırılmış pamukla ısırığı silerek kaşıntıyı geçirebilirsin.
  • Bir kalemle sinek ısırığının üzerine 10 saniye kadar bastırman da kaşıntının geçmesini sağlar.
  • Eğer bebeğin çok rahatsızsa bölgeye antialerjik kremler kullanabilirsin. Ciddi ihtiyaç halinde sinek ısırığının üzerine kortizonlu krem de uygulayabilirsin.

Bebeklerde sinek ısırığı nasıl geçer sorusuna daha bitkisel bir çözüm arıyorsan, bebeklere sinek kovucu bileklik ya da sprey gibi ürünlerden faydalanmak istemeyebilir, sivrisinek ısırıkları için doğal çözüm arayışlarına girebilirsin. Aşağıda sana evde hazırlayabileceğin bir tarif yazdık. Yeter ki bebeğinin pamuk teni zarar görmesin!

Kendin yap: Bebekler için doğal sinek kovucu

Malzemeler
50 ml tatlı badem yağı
5 damla tıbbi lavanta uçucu yağı
1,5 damla ylang ylang uçucu yağı
3,5 damla çay ağacı uçucu yağı
Hazırlanışı
Cam beher içindeki tatlı badem yağına uçucu yağları damlat.
Cam çubukla karıştırıp mavi ya da kahverengi gibi koyu cam şişe içerisine aktar, sivrisinek kovucun hazır!

Tarif, bitkisel ve doğal içerikli ürünlerle ilgili karışımlarıyla bilinen İç Mimar Yıldız Kurt’a aittir.

Bebekler için sinek kovucu kullanımı nasıl olmalı?

bebekler için sinek kovucu

Bebekler için sinek kovucular genellikle reçetesiz olarak satılır ancak küçük çocuklarda ve bebeklerde kullanımına dikkat etmek gerek. Sinek kovucu ilaçların çoğu, DEET içerdikleri için 2 aylığın altındaki bebeklerde kullanılması pek önerilmez.

DEET içeren sinek kovucuları daha büyük çocuklarda ise günde 1 kereden fazla kullanmamak en iyisi. Ayrıca sinek kovucu sprey gibi birtakım ürünleri uygularken bebeğinin ellerine ve ayaklarına sürmemelisin. Çünkü bebekler el ve ayaklarını sıklıkla ağızlarına götürürler.

DEET içeriği genellikle %10-30 arasında değişiklik gösterir. %30’luk konsantrasyon en yüksek etkiyi gösterir ancak bu, aynı zamanda çocuklar için önerilen en yüksek oran. Bu nedenle miniğin dışarıda vakit geçireceği zaman en düşük oranı seçmen iyi olur.

DEET ve güneş kremi içeren kombine ürünlerden de uzak dur. Bebeklerde sinek kovucuyu tek başına kullanmalısın. Gün sonunda da DEET’yi su ve sabunla yıkamayı unutma.

Bak burada ne var: Piyasadaki En İyi 11 Bebek Güneş Kremi

Bebeklerde sinek ısırığı ateş yapar mı?

Bebeklerde sinek ısırığı normal şartlarda ateş yapmaz. Isırığın olduğu yerde yanma hissi, kızarıklık, kaşıntı ve şişlik görülür.

Dolayısıyla bebeklerde sivrisinek ısırığı şişmesi seni korkutmasın. Ancak sinek ısırığından sonra görülen yüksek ateş, bulaşıcı ve ciddi bir sağlık problemine işaret ediyor olabilir, dolayısıyla en kısa sürede doktorunla iletişime geçmelisin.

Detaylarıyla anlattık: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular

Bebeklerde sivrisinek ısırığı önemli bir sağlık sorununa neden olur mu?

Türkiye’de sivrisinek ısırması önemli bir sağlık problemine yol açmaz. Ancak Afrika ve birtakım Asya ülkelerinde sinekler sıtma taşıyabiliyorlar. Bu nedenle bebeğinle birlikte farklı ülkelere seyahat ederken bölgenin koşullarına dair bilgi edinmeli ve gerekli önlemleri almalısın.

Biri seyahat mi dedi: Yaz Aylarında Bebeğinle Tatile Çıkarken Yanına Alman Gereken 12 Eşya!

Çok nadir de olsa bebeklerde sivrisinek ısırığı, aşırı hassas olan miniklerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu tarz alerjik reaksiyonlarla genellikle arı ve böcek sokmasında karşılaşılır. En tehlikeli olansa anafilaksi denilen reaksiyondur. Ancak bu durum sivrisinek ısırığında çok nadir görülür.

Bebeklerde sivrisinek ısırığı bazı durumlarda ciddi hastalıklara yol açabilir. Bunlar;

  • Batı Nil virüsü,
  • Menenjit,
  • Beyin iltihabı,
  • Dang Humması,
  • Sarıhummadır.

Bebeklerde sivrisinek alerjisi nasıl anlaşılır?

bebeklerde sinek ısırığı alerjisi

Bebeklerde sivrisinek alerjisi yaygın olarak görülen alerji çeşitlerinden değil. Bebeklerde ya da çocuklarda genellikle sık rastlanan tür, arı ya da böcek alerjileri.

5 yaşın altındaki çocuklarda sinek ısırığına karşı hassasiyet daha fazla olduğu için vücut daha fazla reaksiyon gösterir. Özellikle göz kapağı gibi hassas bölgelerde görülen sinek ısırıkları daha fazla şişebilir. 5 yaşından sonra ise sinek ve böcek ısırığına karşı bu hassasiyet azalır.

Sivrisinek alerjisinde görülen semptomlar;

  • Büyük bir alana yayılan kaşıntı,
  • Isırığın etrafında aşırı kaşıntı ve çürük,
  • Yara üzerinde ya da etrafında kurdeşen,
  • Doku bozulması,
  • Boğazda şişme,
  • Solunumda sorun.

Çeşitleri, nedenleri ve tedavisiyle: Çobebeklerde sivrisinek alerjisicuklarda ve Bebeklerde Alerji

Bebeklerde sinek ısırığı izi nasıl geçer?

Bebeklerde sivrisinek ısırığı kaşınmadığı ve tahriş edilmediği sürece iz yapmaz ve kendiliğinden geçer. Bu yüzden yapman gereken şey leke oluşmadan önce kaşıntıyı durdurmak.

Hangi durumlarda doktora gitmelisin?

Bebeklerde sinek ısırığı ses kısıklığı, boğazda şişme ve nefes almada zorluğa neden oluyorsa bu, anafilaksiye işaret eder. Bu durum da hayati risk barındırdığı için acilen doktorunla iletişime geçmeyi ihmal etmemelisin.

Bebeğini sinek ısırığından nasıl koruyabilirsin?

  • Amerikan Pediyatri Akademisi, 6 aylıktan büyük bebeklerde kullanılan sinek kovucuların %30 DEET veya %5-10 pikaridin içermesini ve dışarı çıkmadan önce bir kez kullanılmasını öneriyor.
  • Sivrisinekler cildin açıkta olan kısmını ısırdıkları için bebeğine uzun kollu ve paçalı giysiler giydir.
  • Şekerli ve açık gıdaları kapalı olarak saklamaya özen göster.
  • Sivrisinekleri üzerine çekme özelliği olduğu için bebeğine parlak renkli giysiler giydirmemeye çalış.
  • Cibinlik kullan.
  • Ultrasonik ya da solar, bitkisel ve optik sivrisinek kovucuları kullan.
  • Lavanta, nane, kekik, tarçın ve sarımsak gibi bitkileri sivrisineklerden korunmak için kullanabilirsin. Sivrisinek hangi kokuya gelmez, sorusunun yanıtı özellikle lavanta yağında gizli. Lavanta yağı büyük ölçüde sivrisineklerin vücuda yaklaşmasını önlüyor.
  • Elektrikli sinek kovucuları prize takmadan önce ortamı mutlaka havalandır.

Bu da ilgini çekebilir: 5 Maddede Bebek ve Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı 0-5 Yaş-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann