Çikolata Kisti (Endometriozis) Hakkında Her Şey!

En sık görülen kadın hastalıklarından biri olan çikolata kisti (endometriozis) nedir? Belirtileri nelerdir? Çikolata kisti hamile kalmaya engel midir? Gebelikte kaybolur mu? Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır? Hadi başlayalım!

Çikolata kisti nedir?

Çikolata kisti, endometrioz denilen hastalığın yumurtalıkta olan şeklidir. Her ay adetle dökülen doku, karın içinde çeşitli yerlere yapışarak mikro kanamalara neden olur. Hastalık yumurtalara yerleştiğinde de kan burada birikerek bir süre sonra erimiş çikolata kıvamında içerik oluşturur. Oluşan içeriğe bu benzerlik sebebiyle çikolata kisti denir.

Çikolata kisti neden olur?

Çikolata kisti; adet kanamasını sağlayan endometrium yapılarının rahim içerisinde farklı bir alanda bulunması sebebiyle meydana gelebilir. Endometrium yapısının rahim dışında bir bölgeye yerleşmesine genellikle genetik faktörler neden olur.

Bu bölgeler genellikle yumurtalıklar, idrar torbası ve rahim dışındaki alanlardır. Buralarda adet dönemindeki davranışları sergilemeye devam eden endometrium yapıları, kan ile beraber dökülür ancak bu aşamada vücuttan atılamadığı için zamanla birikerek iltihaba yol açabilir.

Çikolata kisti belirtileri nelerdir?

Genellikle çikolata kisti olanların %70’inde hiçbir işaret görülmez. Endometriozis belirtileri her kadında farklı yoğunluk ve şiddette olabilir. Başlıca semptomlar;

  • Kısırlık,
  • Kasık ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Adet dönemlerinde şiddetli sancı,

PMS (Adet Öncesi Sendromu) Nedir, Üstesinden Nasıl Gelinir?

  • Regl döneminde burun kanaması,
  • Adet düzensizliği,
  • Adet öncesinde ve sonrasında kahverengi akıntı,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrıdır.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Çikolata kisti kanama yapar mı?

Çikolata kisti, adet kanamalarının daha yoğun olmasına yol açabilir. Ayrıca adet dönemi kist olmayanlara göre daha uzun sürebilir.

Çikolata kisti nasıl anlaşılır?

Endometriozisin tespiti için jinekolojik muayene yeterli. Çikolata kistini tespit eden doktor, tanının kesinleşmesi için laparoskopi yöntemine başvurabilir.

Adet Gecikmesi Nedenleri: Adet Niye Gecikir Sorusuna 11 Cevap!

Çikolata kisti kimlerde görülür?

Çikolata kistinin belirli bir yaş aralığı yoktur, ancak üreme çağındaki kadınlarda görülür. 18-45 yaş aralığındaki her kadında görülme ihtimali vardır.

Bunu da öğren: Polikistik Over Sendromu

Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır?

Çikolata kistinde erken tanı çoğu zaman mümkün olmuyor. Teşhisin erken koyulduğu durumlarda tedavi mümkün ancak kistin çok yayılmış olduğu durumlarda tedavi tam olarak yapılamayabiliyor. Çikolata kisti ameliyatında laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemi tercih ediliyor.

Göbek deliğinden kamerayla girilerek yapılan bu kapalı yöntemlerin en büyük avantajı, karnın çok daha iyi değerlendirebilmesi ve hassas şekilde çalışma olanağı bulunması. Endometriozis tedavisinde başarı, kistin yerleştiği yerden ne kadar iyi temizlendiğiyle doğru orantılı.

Çikolata kisti tedavi edilmezse ne olur?

Endometriozisin birçok safhası var. Bunlar 1’den 4’e kadar sıralanırlar. Birinci aşamada karın duvarındaki zarın üzerinde nokta şeklinde birkaç tane odak varken, dördüncü aşamada bütün bu odaklar karnın içini tamamen kaplayarak bağırsaklar, rahim ve yumurtalıklar arasında yapışıklıklara neden olabilir.

Endometriozis, rahim haricinde büyüdüğü yerdeki ya da yakınlarındaki organlara temas ederek tahrişe yol açabilir. Özellikle kısırlık sorunu ile karşılaşmamak için kistlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Kısırlık (İnfertilite) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Çikolata kisti tekrarlar mı?

Evet, çikolata kisti tedaviden sonra bazı nedenlere bağlı olarak tekrarlayabiliyor.

Çikolata kisti kanser yapar mı?

İyi huylu bir kist olan endometriozisin kansere dönüşme ihtimali yok denecek kadar az.

Çikolata kisti hamile kalmaya engel mi?

Çikolata kisti direkt olarak kısırlık sebebi değil. Ancak kistin boyutu ve yeri bu konuda önem taşıyor. Kistin tutunduğu alan embriyonun tutunmasına ya da spermin yumurtayla buluşmasına engel olabiliyor.

Hamileliğe engel olan durumlarda çikolata kistine cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekiyor. Ameliyat sonrasında doğal yollarla hamilelik için 6 ay bekleniyor. Bu sürenin sonunda gebelik gerçekleşmezse tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine geçiliyor.

Özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda tüp bebek uygulamasının başarı oranı düşeceği için çok fazla beklememek gerekiyor.

Burada anlattık: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır? 6 Maddede Tüp Bebek Aşamaları Neler?

Çikolata kisti hamilelikte kaybolur mu?

Endometriozis ağrısı ve diğer belirtiler genellikle hamilelik esnasında iyileşme gösterirler. Bunun hormon değişiklikleri nedeniyle olabileceği düşünülüyor. Ancak gebelik, endometriozisi tedavi etmez yalnızca semptomlarını hafifletir ve kistin büyümesini durdurur.

Hamilelik ve süt verme dönemleri sona erdiğinde endrometriozis belirtileri genellikle yeniden başlar.

Çikolata kisti neden patlar?

  • Kistin boyutunun büyümesi sebebiyle yaptığı basıncın artması,
  • Cinsel ilişki,
  • Egzersiz,
  • Muayene sırasında baskı yapılması gibi etkenler çikolata kistinin patlamasına yol açabilir.

Kist patladığında bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir. Patlamadan bir süre sonra kistin neden olduğu kanama ve ağrılar kendiliğinden geçer. Endometriozis diğer kist türlerine göre daha nadir patlar.

Oku mutlaka: Doğurganlığı Olumlu ve Olumsuz Etkileyen 13 Faktör!

Çikolata kisti patlarsa ne olur?

Çikolata kisti patlaması;

  • Karında ciddi enfeksiyonlara,
  • Organların birbirine yapışmasına,
  • Kasık ağrısına,
  • Kanamaya,
  • Yüksek ateşe,
  • Mide bulantısına,
  • Kusmaya neden olabilir.

Kistin içeriği, bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir.

Bu da ilgini çekebilir: En Doğurgan Dönemini Belirlemeni Sağlayacak Yöntemler

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel