Bebeklerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Bebeklerde mide üşütmesi, bir diğer adıyla gastroenterit; özellikle mide ve bağırsağı etkileyen, bazı virüslere bağlı görülebilen bir sorun.

Gel birlikte bebeklerde mide üşütmesinin sebeplerini ve çözüm yollarını öğrenelim. Hemen okumaya başla!

Bebeklerde mide üşütmesi (gastroenterit) nedir?

Bu hastalık her ne kadar mide gribi/mide üşütmesi olarak bilinse de adı verilen bu sorunlarla benzerlik taşımaz. Gastroenterit, bir mide ve bağırsak hastalığıdır; virüs, bakteri ya da enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelir. Bulaşıcı özelliğe de sahiptir, hava yoluyla ya da enfekte yiyecekler ile kolayca bulaşabilir.

Bebeklerde mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Minik yavrun henüz kendini ifade edemiyor ama bir derdi olduğu belli. Eğer gastroenteritten şüpheleniyorsan aklına “Bebeğimin midesini üşüttüğünü nasıl anlarım?” sorusu gelecek. Aşağıda yazdığımız belirtileri görürsen, bebeğinin mide üşütmesi yaşadığını düşünebilir ve bir uzmana danışabilirsin.

Bebeklerde mide üşütmesi neden olur?

Özellikle kış aylarında artış gösteren bebeklerde mide üşütmesinin en yaygın sebepleri rota virüsü ve norovirüslerdir. Bu nedenle rota virüsü aşısı ciddi önem taşıyor. Eğer yaz aylarında görülüyorsa da adenovirüs ve ekovirüslerden şüphelenilebilir.

Bebekler bu virüsleri genellikle ellerini sık sık ağzına götürdükleri için kaparlar. Bu nedenle aşı gibi önlemlerin dışında bebeklerin el temizliğine de çok özen gösterilmeli.

Öğrenmelisin: Rotavirüs ve Aşısı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

bebeklerde mide üşütmesi

Bebeklerde mide üşütmesine ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde mide üşütmesi nasıl geçer, midesini üşütüp kusan bebeğe ne yapmalı” sorularını cevaplayalım. Yukarıdaki belirtilerle doktora danıştığında, önce bebeğinin fiziksel durumu incelenir. İshal söz konusu olduğu için dışkı tahlili yapılacaktır. Bu tahlille bakteri veya virüs durumu incelenir ve hastalığın teşhisi yapılır. Buna göre tedaviye başlanır.

Gastroenterit, virüs nedenli olduğunda genellikle antibiyotik gibi ilaç tedavilerine cevap vermez. En sık görülen sorun ise dehidrasyon yani vücudun susuz kalmasıdır. Eğer hastaneye başvurduğunda bebeğinin vücudu kusma ve ishal yüzünden ciddi oranda susuz kaldıysa takviye yapılması gerekebilir. Bu nedenle durumun şiddetine göre bir süre hastanede kalması ve serum alması gerekebilir. Ayrıca probiyotik ve çinko takviyesi de yapılabilir.

midesini üşütüp kusan bebeğe ne yapmalı

Eğer bebeğinin hastanede kalmasına gerek yoksa evde uygulayabileceğin bazı yöntemler var. Bakalım evde midesini üşüten bebeğe ne yapılır?

  • Yine en önemli hedefin bebeğinin kaybettiği tuz ve sıvıyı vücuduna sağlamak olmalı. Ancak önce kusma ve ishal atağından sonra midesinin dinlenmesi için 30-60 dakika beklemelisin.
  • Bu dinlenme sürecinden sonra her seferinde 1-2 çay kaşığı sıvı takviyesi yapmalısın.
  • Emziriyorsan sadece bir göğsünden 5 dakika emmesini sağlamalısın.
  • Mama ile besleniyorsa her zamanki gibi hazırlayıp azar azar yedirmelisin. Eğer bebeğin sıvıyı midesinde tutabiliyorsa biraz daha yedirebilirsin.
  • Eğer bebeğin ek gıdaya geçtiyse yalnızca su vermekle yetinme. İnek sütü alerjisi yoksa ayran içirmek iyi bir seçenek.
  • İshal olduğu süreçte bebeğine meyve suyu ya da püresi verme. Bunlar içindeki posa yüzünden şikayetlerin artmasına neden olur.
  • Doktorun da önerdiyse tuz ve mineralleri karşılayan elektrolit veya oral rehidrasyon solüsyonlarını bebeğine verebilirsin. Bunlar eczanelerde kolayca bulunabilir.
  • Sıvı almak çok daha önemli ama yemek konusunda da bazı düzenlemeler yapmalısın. İshal olduğu ve kustuğu süreçte kızarmış ekmek, pirinç lapası, muz ve patates gibi hafif gıdaları tüketmesini sağlayabilirsin. Eğer bebeklerde mide üşütmesi bitkisel tedavisi arıyorsan bunları önerebiliriz.
  • Bebeğine sıvı olarak süt veya şekerli içecekler vermen ishalini arttırabilir.
  • Bol bol dinlenmesini sağlamalısın çünkü dehidrasyon vücudunu çok yorgun düşürecektir.
  • Doktorun önermediği sürece ilaç kullanmamalısın. Özellikle hafif ateşi için aspirin kullanman Reye sendromu gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Hangi durumlarda doktora başvurmalısın?

  • Ateşi çok yüksekse,
  • Çok rahatsız görünüyorsa,
  • İshali kanlı hale geldiyse,
  • Birkaç saatten uzun kusarsa,
  • En az 6 saattir bezini ıslatmıyorsa ve idrar rengi koyulaşmışsa,
  • Bıngıldağı çukurlaşmışsa,
  • Gözyaşı dökmeden ağlıyorsa,
  • Çok halsizse muhakkak doktoruna başvurmalısın. Bunlar bebeğinin enfeksiyonunun ve dehidrasyonunun arttığını gösterir.

Bebeklerde mide üşütmesi kaç gün sürer?

Midesini üşüten bebek, genellikle virüs vücuda girdikten 1-3 gün içerisinde kendini göstermeye başlar. Belirtiler kimi bebeklerde hafif kimilerinde ise ağır görülebilir. Ama hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra 10 gün boyunca devam edebilir. Ancak ilk günlerde bebeğin zor zamanlar yaşayabilir.

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.