Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

"Bebeklere ne zaman su verilir?", "Yenidoğan bebeğe su verilir mi?" "6 aylık bebek ne kadar su içmeli?" gibi sorular aklını kurcalamasın. Bebeklerde su tüketimine dair merak ettiğin tüm detaylar yazımızda!

Yeni doğan bebeğe su verilir mi?

Yenidoğan bebeğe kesinlikle su verilmemeli. Çünkü anne sütüyle birlikte su içen bebeklerin enfeksiyona yakalanma riski daha fazla.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, su verilen bebeklerde ağız içi mantarların, pişik, pamukçuk ve ishalli hastalıkların görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Çünkü zararlı bakteriler bu sayede vücuda girme fırsatı buluyorlar.

Anne sütü %70-80 oranında su içeriyor. Bu da bebekler için su ihtiyacını karşılayacak bir miktar. Dolayısıyla anne sütünden vücudu için ihtiyacı olan tüm besin kaynağını alan bebeğin başka bir şey tüketmesine gerek yok.

Neler var neler: Anne Sütünün Faydaları

Bebeklere su verilir mi?

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ayşe Sokullu, eğer anne sütü yeterliyse ve bebeğin kilo alımı normalse su verilmemesi gerektiğini söylüyor. Çünkü su yerine, bebeğin midesinin anne sütüyle dolması gerekiyor.

Ancak bebeğin;

  • Hastaysa,
  • Özel bir durumu varsa,
  • Mama tüketiyorsa,
  • Ek gıda alıyorsa, mutlaka su vermen gerektiğini söylüyor Ayşe Sokullu.

Böyle durumlarda bebekler için özel üretilmiş mineralli sulardan tercih edebilirsin. Tabii bu konuda her uzman aynı fikirde değil; sen yine de doktoruna danış.

Oku mutlaka: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Bebeklere ne zaman su verilir?

Bebeklere su verilir mi

Uzmanlar, anne sütüyle beslenen bebeğin ekstra suya ihtiyacı olmadığı düşüncesinde hemfikir. Bebeklere kaç aylıkken su verilir, söyleyelim. İlk 6 ay bebeğini yalnızca anne sütüyle beslemelisin. Ek gıdaya ne zaman başlarsan su vermeye de o zaman başlayabilirsin. Uzman Dr. Başak Namdar Çelikkan, ek gıda dönemi bile olsa suyun ana besin kaynağı gibi görülmemesini söylüyor. Bebeğinin esas besin ihtiyacını anne sütünden karşılaman gerektiğini unutmamalısın.

Dr. Şirin Seçkin de bebeklere ek besinlerle birlikte su verilmeye başlanması gerektiğini söylüyor. Ancak öncesinde bebeğe su vermek gerekirse de bunun ilk 3 ay mutlaka kaynatılarak yapılmasını belirtiyor. Uzmanlar arasında böyle birtakım fikir ayrılıkları olabiliyor.

4 aylık bebeğe su verilir mi?

Bebeklerde ek gıdaya geçmek için en ideal dönem, 6. aya denk düştüğü için 4 aylık bebeğine su vermemelisin.

Mama yiyen bebeklere su verilir mi?

Bebeğine ilk 6 ay anne sütü verme şansın olmayabilir ve onu formül mamayla beslemek zorunda kalabilirsin. Ancak böyle bir durum söz konusu olsa bile bebeğine ilk 6 ay yine de su vermemelisin. Çünkü formül mama, bebeğinin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayacak içeriğe sahip.

Unutma ki ona vereceğin fazladan su, bebeğinin midesini doldurur. Büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan besinleri almasını engeller.

Miniğini takip et: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Mama ile beslenen bebeklere ne kadar su verilmeli?

Su miktarını mama paketinde yazılı olan ölçülere uygun şekilde hazırlamalısın. Çünkü bebeğinin kalori hesabı ve gelişimi oradaki miktarlara göre belirlenmiştir.

Eğer su miktarı fazla olursa bebeğinin vücudundaki elektrolit (su-tuz) dengesinin bozulmasına yol açabilirsin.

6 aylık bebek ne kadar su içmeli?

Katı gıdaya geçen bebeğe verilecek olan su miktarı;

  • Boy,
  • Kilo,
  • Tüketilen anne sütü miktarı,
  • Kabızlık durumuna göre değişir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Ek gıdaya geçen bebeğine suyu ilk etapta kaynatılıp ılımaya bıraktıktan sonra vermelisin. 1 yaşından sonra suyu kaynatmana gerek yok.

Bebeğine mamalardan sonra birkaç kaşık su vermen yeterli olur. Suyu ilk süreçte kaynatıp ılımaya bıraktıktan sonra vermelisin. Bu da günlük olarak 40-50 cc kadar su tüketimine denk düşer.

Bebeğinin ihtiyaç duyduğu su miktarı yaşına göre değişkenlik gösterir ve büyüdükçe de artar. Eğer kabızlık çekmiyorsa sıvı alımının yeterli olduğunu düşünebilirsin. Kabızlık kendini göstermeye başlarsa su tüketimini artırman gerektiğini düşünebilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Kemik Suyu Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Kaynakça ve İleri Okuma

0-2 Yaş Doğru Beslenme (Adım Adım Beslenme Önerileri)-Dr. Şirin Seçkin