Hamilelik ve Doğum Sigortası Nedir? Neleri Kapsar?

Hamile kalmayı düşünüyorsun ya da şu an hamilesin ve bu süreçteki tüm muayenelerini, tetkiklerini ve hatta doğumunu tam teşekküllü hastanelerde, güvence altında gerçekleştirmek istiyorsun. Öyleyse senin işine yarayacak şey, sigorta firmalarının çeşitli teminatlarla sunduğu hamilelik ve doğum sigortaları! Konuyla ilgili ihtiyacın olan bilgiler bu yazımızda, okumadan geçme!

Hamilelik ve doğum sigortası nedir?

Hamile kalmadan önce düşünmen ve planlaman gereken birçok şey var! Bu süreçte sürekli kontrollerin olacak, çeşitli tahliller yaptıracaksın ve sonuçta bu hamilelik, ne olacağı belli olmaz! Yani sürekli hastaneler ve doktorlarla iç içe olacağın bir süreç yaşayacaksın. Haliyle bazı hastanelerin fahiş fiyatları, aniden ortaya çıkan ekstra ücretler ve buna benzer sürprizler seni korkutabilir.

Testlerle ilgili ayrıntılı bilgi burada: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Tüm bu durumları farklı koşullarla teminatlar altına alan, hastanelere çuvalla para dökmeden hamilelik ve doğum sürecini en az masrafla geçirebilmeni sağlayan sistem ise hamilelik ve doğum sigortası olacak!

Doğum sigortası kapsamları, sigorta firmalarına göre değişimler gösterse de, genel olarak hamilelik sürecindeki tüm sağlık harcamalarını, sezaryen veya normal yolla gerçekleşen her türlü doğumunu ve hastane masraflarını karşılayıp teminat altına alır.

Ayrıca bu süreç içerisinde tüm kontrollerinin ve doğumunun gerçekleşeceği hastaneyi sen seçersin, bu sayede hem için rahat olur hem de bütçene göre bir ödeme planı ayarlayabilirsin. Ancak burada dikkat etmen gereken şey, seçtiğin hastanenin sigorta şirketinle anlaşması olması!

Doğum sigortası ne zaman yaptırılmalı?

Özel sağlık sigortasına doğum teminatı ekleme süresi çok önemli! Çünkü çoğu sigorta firması doğum sigortası konusunda 1 yıl bekleme süresi uyguluyor. Yani bu gibi bir durum olduğunda sigortayı başlattığın tarihin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra masrafların karşılanıyor. Bunun dışında 5 ay, 6 ay bekleme süresi uygulayan firmalar da var.

Bazı sigorta firmaları ise hamileyken doğum sigortası yaptırma seçeneği de sunuyor ve bu tarz teminatlar son zamanlarda gitgide artmaya başladı. Yani kafanda "Hamileyken doğum sigortası yapılır mı?" gibi bir soru varsa sana evet cevabı verebiliriz ama bunu sağlayan sigorta şirketleri ile ilgili iyi bir araştırma yapman gerekecek.

Doğum sigortası fiyatlandırmaları nasıl yapılıyor?

Bu hizmet özel veya tamamlayıcı sağlık sigortasına eklenebiliyor. Yani mevcut bir özel sağlık sigortan varsa ya da ilk kez yaptırıyorsan, firmaların sunduğu tekliflere bağlı olarak doğum teminatı ekleyebilirsin. Ardından, seçeceğin paket türüne göre aylık prim ödemesi yaparsın. Prim ödemesi paketinin içeriğine göre artıp azalabilir.

Doğum sigortası neleri kapsar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi doğum sigortası içerikleri, firmalara göre değişim gösteriyor ancak genel olarak kapsadıkları hizmetler arasında;

  • Hamilelik esnasında yaptıracağın her türlü test ve tahlil ücreti,
  • Normal veya sezaryen farketmeksizin doğum masrafları,
  • Doğum esnasında sende veya bebeğinde meydana gelebilecek her türlü sağlık sorununun tedavi masrafları,
  • Seçtiğin hastaneye seni en kısa sürede götürecek ambulansın ücretleri,
  • Poliçe ve limit dahilinde kürtaj, düşük gibi beklenmeyen sağlık problemlerinin ücretleri,
  • Poliçen devam ettiği sürece veya önceden belirlenen süre kadar yenidoğan bebeğinin sağlık masrafları var.

Doğum ve hamilelik sigortası aslında şu an limitli ve limitsiz olarak iki farklı şekilde yaptırılabiliyor. İki sigorta tipi arasındaki farkları bir tablo ile açıklayabiliriz.

Limitli doğum sigortası Limitsiz doğum sigortası
Sigorta oluşturulurken belli bir limit belirlenir ve masrafların bu limit içerisinde karşılanır. Limit aşımında ek ücret talep edilir. Sigorta oluşturulurken herhangi bir limit konulmaz ve her türlü işlem ek ücret alınmadan gerçekleştirilir.
Genellikle yenidoğan bebeğin sağlık harcamaları karşılanmaz. Yenidoğan bebeğin aşı, topuk kanı alımı ve diğer test işlemleri karşılanır. Ayrıntısı burada: Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir?
Prim ödemeleri düşüktür. Prim ödemeleri yüksektir.
Bebeğinin doğuştan gelen rahatsızlıkları sigorta kapsamında değerlendirilimez. Bebeğinin doğuştan gelen rahatsızlıkları sigorta kapsamına alınır ve tedavisi karşılanır.

Neden hamilelik ve doğum sigortası yaptırmalısın?

Hamilelik ve doğum sigortası;

  • Seni hamileliğin süresince gelişecek ekstra masraflardan kurtaracak,
  • Doğum ücretini en aza indirmene yardımcı olacak,
  • Sen ve bebeğinin sağlığını güvence altına alacak,
  • Beklenmeyen olumsuz durumları (kürtaj, düşük gibi) kolayca çözmene yardımcı olacak,
  • Bebeğinin doğum sonrası bakımını sağlayacak. Mesela neler olacak neler: Yenidoğan Bebek Bakımı: 12 Soruda Bilmen Gerekenler!

Özel sağlık sigortaları sana hamilelik sürecinde belli oranda yardımcı olur. Çünkü doğum, sigorta mantalitesinde gerçekleşmesi ön görülen bir olay, yani gerçekleşmeme ihtimali de var. Bu nedenle sigorta şirketleri doğumu sigortalamayabilir. Ama doğum teminatlı özel sağlık sigortasında böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi, düşük ve kürtaj bile karşılanabiliyor!

Sen de hamileliğin boyunca rahat olmak, masraflardan kaçınmak, doğumunu güvendiğin bir ortamda, emin ellerde gerçekleştirmek istersen, hamilelik ve doğum sigortası yaptırmak için araştırmalara başlamalısın!

Fikir edinmen için, firmaların teminatlarını bu yazıda derledik: 8 Sigorta Şirketinin Hamilelik ve Doğum Sigortası Teminatları