Bebeklerde Beşikten Yatağa Geçiş Dönemi Geldi!

Bebeğinin yavaş yavaş büyümeye başladığı ve yanı başında yattığı beşikten çıkma zamanının geldiği bir dönemdesin. Bebekler için yatak seçiminden, yatak eğitimine kadar aklına takılan sorulara cevaplar arıyorsun. O zaman bu yazı sana yardımcı olabilir. Hadi, hemen okumaya başla ve beşikten yatağa geçiş dönemini kolaylaştır!

Ayrıca 1-5 Yaş Arası Çocuklar İçin İpek Gibi Uyku Rehberi yazımızda da bu konuya biraz değindik. Bakmalısın!

Bebek Yatakta Uyumaya Nasıl Alıştırılır?

Bebeğinin yatakta tek başına uyumasını sağlamak kolay olmayabilir. Ancak, bebeğinin beşiğe sığmayacak kadar büyüdüğü ve uyku alışkanlıklarında değişiklik yapman gerektiğini düşündüğün bu zamanlarda bazı ipuçları yardımıyla süreci kolaylaştırabilirsin.

Bebeğinin yalnız yatmasını kolaylaştıracak şekilde davran!

Bebeğin seninle ve ailenin diğer üyeleriyle sıcak bir odada uyuyorken, onu birdenbire tek başına karanlık bir odaya bırakmamalısın. Bebek yatak eğitimi konusunda sana yardımcı olmayacak olan bu yöntem, bebeğinin mutsuz olmasına ve güvensiz hissetmesine de sebep olacaktır.

Bunun yüzden bebeğini huzursuzlandığında yanına alıp, birlikte uyuyarak sakinleştirdiğin zamanlara veda etmelisin. Senin için zor olabilir, ama bebeğinin yatağında kendisini mutsuz hissetmemesi için biraz sabır!

Uyuması için sakin bir ortam sağla!

Bebeğinin korktuğu zamanlarda, küçük bir lambadan yararlanabilirsin. Ancak, bebeğinin uyuyabilmesi ve sonrasında uyanmaması için lamba ve elektrikli oyuncakları odasından uzak tutmalısın.

Ayrıca, 6 aylık bebekler gürültülü ve gerilimli ortamlara karşı daha hassas olmaya başlarlar. O yüzden bebeğin için sessiz ve sakin bir ortam yaratmaya dikkat etmelisin. Bu sebeple, bebeğinin sakinleşmesi ve daha huzurlu uykuya dalabilmesi için, Hırçın Bebekler İçin Bebek Sakinleştirici Ninni Ve Müzik Önerileri! adlı yazımızdaki ninnilerden yararlanmanı tavsiye ederiz.

Bebeğin için bir ninni örneğini de buraya bırakıyoruz.

Bebeğinin uyku düzeninin bozulmamasına özen göster!

Bebeğinin uyku düzeninin bozulması, huysuzlaşmasına sebep olduğu için yeni bir oda ve yatağa alışmasını daha zorlaştırır. Kendi tercihinle bebeğinin uyku saatlerinde değişiklikler yapmadığını ve bazı durumlarda bunun ister istemez ortaya çıktığını biliyoruz. Ancak, yine de olabildiğince bu düzeni korumaya gayret etmeni tavsiye ederiz.

Bu arada, çalışan ebeveynlerden biriysen, Çalışan Anne ve Babaların Dikkatine: Çalışan Ebeveynlerin Bebeklerin Uyku Düzenine Etkisi! adlı yazımıza bakabilirsin.

Uyanmamasına özen göster!

Bebeğinin odasının çok sıcak ya da soğuk olmamasını sağlamalısın.

Yeniden tek başına uykuya dalmasını sağlamak yerine, onu uyandıracağın durumlardan kaçınmayı deneyebilirsin. Bunun yöntemlerinden biri, bebeğinin bezini geceleri olabildiğince az değiştirmek ve altını soğuk bezle silmemek olabilir.

Bebeğini odaya alıştır!

Bebeğini uyuttuktan sonra yatağına götürmek yerine, onun bebek yatak odasında uyumasını sağlamalısın. Bunu yaparken, ilk zamanlarda onunla yatağa gidip, ona kitap okuyabilirsin. Bunun için uykusunun geldiği zamanları seçmen önemli! Uykusu olmayan bebeğinin alışık olmadığı bir yatakta uyumasını bekleme!

Ayrıca, bebeğinin yatağında uykuya dalmaya alışması, uyandığında etrafını yadırgamasını ve huzursuzlanmasını da engeller.

Bebek Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğine yatak almaya karar verdiğin anda, ilk aklına gelen soru, nasıl bir yatak alman gerektiği! Aşağıda bu sorunun cevabını bulabilirsin.

  • Bebeğin için yatak seçerken inip kaldırılabilen bebek yatak kenarlığı olanlardan seçmeye özen göstermelisin.

  • Bebeğinin başının ya da kolunun aralıklara sıkışmaması için bebek yatak emniyeti açısından bulunması gereken parmaklıkların arasındaki açıklık, 5-6 cm’yi geçmemeli!

Güvenliği sağlamak için: Aman Uyurken Kayıp Düşmesin: Markalara Göre İnternette En Çok Aranan 8 Yatak Bariyeri

  • Alacağın karyolanın boyutları bebeğinin 4 yaşına kadar kullanabileceği ebatlarda olmalı! İdeal boyutların yaklaşık olarak 100- 40- 70 cm olduğunu ekleyelim. Ayrıca, bebek yatak kenar korkuluğu yüksekliği en az 75 cm olmalı!

  • Çok yumuşak olmayan ve toz tutmayan bir şilteden yana tercihini kullanmalısın. Bu şiltenin bebek yatak kenarlığı ile arasında 2 cm’den fazla boşluk kalmayacak şekilde seçmen, her yeri kurcalamaya meraklı bebeğin açısından daha güvenli!

  • Bebeğinin yatağını suyu emici ve altı su geçirmeyen kumaşlardan yapılmış kılıfla kaplanmasını tercih edebilirsin. Böylece bebeğinin daha az terlemesine yardımcı olursun.

  • Sadece bebeğinin düşmemesi ya da sıkışmaması açısından değil; yatağın boya ve cilası da bebek yatak güvenliği açısından önemli! Yatağın yapımında kullanılan boya ve cilayı göz ardı etmeden yatağı seçmeni öneririz.

Seçtiklerimize bakmalısın: Odalarda Harikalar Yaratan Çocuk Yatak Modelleri

Sonuç olarak bebekler için yatak seçimininde dikkat edilmesi gereken noktaları özetleyelim:

  • Boya ve cila kokmamalı.

  • Sivri kısımları olmamalı.

  • Parmaklıklar arası 6 cm’den dar olmalı.

  • Şilteyle beşik arasında 2 cm’den fazla mesafe olmamalı.

Bütün bunların yanı sıra montessori eğitim yöntemine göre ise, bebeğine parmaklıkları olmayan bir yer yatağı almalısın. Neden diyorsan, bu eğitim anlayışına dair temel bilgiler için, Çocuğunu Özgürleştirecek Bir Eğitim Anlayışı ile Büyüt: 6 Soruda Montessori Eğitimi! adlı yazımıza bakmanı öneririz.

Bebek Yatağı Nereye Konmalı?

Bebeğin için seçtiğin yatağı cereyanda kalmayacak bir yere yerleştirmelisin. Ayrıca, ısı kaynağına çok yakın bir yere de koymamalısın.

Bebeğinin ağlamasını rahatlıkla duyabilmek için, olduğun yere görece yakın olacak bir yeri seçebilir; ayrıca bebek telsizi alarak işini şansa bırakmamayı tercih edebilirsin.

Kulağın bebek odasında kalmasın: Tercih Edebileceğin En İyi 9 Bebek Telsizi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: