Ayşe Öner’den Akıllı Bebek Alışverişi Taktikleri

Ceyda Düvenci'den Gülben Ergen'e, Leyle Alaton'dan Tuğba Coşkun'a birçok ünlünün ve yüzlerce annenin doğum koçu ve hamile eğitmeni o. Hamileliğinden bebeğinin tüm ihtiyaçlarına, her dönemde yaşadığın sorunları ve kafana takılanları çok iyi biliyor.

Peki, Ayşe Öner'in delicesine masraflı ve karmaşık hale gelebilen bebek alışverişi ile ilgili neler söylediğini bilmek ister misin? Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı Kitabı'ndan öğrendiğimiz bilgileri seninle paylaşalım:

Önceliğin kullanışlılık olsun, süs değil

Bebek odası hazırlığı, doğumdan önceki en heyecanlı süreçlerden biri. Bebek alışverişine çıktığında o kadar cici şeyler görürsün ki hangisini almasan aklın kalır.

"En ufak bir dekorasyon detayı bile size çok önemli görünür. Ancak hamilelik doğumla sonuçlanıp bir bebekle eve döndüğünüz andan itibaren gündem değişir. Bebeğinizin yarım saat fazla uyuması bile artık birçok şeyden daha önemlidir." diyor Ayşe Öner.

Parkeye güven, halıyı antialerjenik seç

Bebek odasının zemini parkeyse öyle kalsın, halı kaplama diyor Ayşe Öner. Halı sıcak bir görüntü verir ama alerji riski de barındırır. Ayrıca tahta zemiz toz tutmaması ve temizliğinin kolay olması ile de avantajlı. Bebekler emeklerken dizlerini de halı gibi tahriş etmez. Zemin taş ya da mermerse antialerjenik halılar şart.

Halı deyip geçme: Bebek Odası Halısı Seçmenin İncelikleri

Bebek karyolası konusu mühim

Bebek karyolasında ilk bakacağın şey süsler değil; sağlam olması. Uyku kalitesini arttırması, bebeğinin yatarken rahat dönmesine izin vermesi. Ayrıca bebekler çok çabuk büyür. Ekonomik bir alışveriş için dönüşebilen mobilyaları alman mantıklı olur.

Büyüyünce de Yatsın: Kullanışlı ve Şık Bebek Karyolası Modelleri

Dönence gereksiz mi?

"Karyolanın parmaklarına asacağın, canlı kontrast renklerde eğlenceli müzikli dönence, bebeğin dikkat toplama, takip etme, uzanma, tutma yeteneğini geliştireceği için mutlaka alınmalıdır." diyor Ayşe Öner.

Barış Manço yaşasaydı o da öyle derdi: Her Bebeğin Dönencesi Olmalı

Muhteşem icat: Tekerlek

İlk aylarda geceleri bebeğinle olabildiğinde yakın uyumak, kafanı kaldırdığın an onu görmek istersin. Bunun için en mantıklı seçimin park yatak olduğunu söylüyor Ayşe Öner.

Seyahatlerde ve yatılı ziyaretlerde bir çanta içinde taşıyabileceğin, 4-5 yaşına kadar kullanabileceğin park yataklar, tekerlekli olduklarından evin içinde sürüklenmesi de kolay. Işıklı, müzikli, sallanan park yataklar çeşit çeşit.

Alt değiştirme ünitesi olarak şifonyer

Alt açma minderini şifonyerin üzerine koy, bebek bezi gibi diğer eşyalarını da çekmecelere yerleştir, al sana alt değiştirme ünitesi.

Haydi bunlara da bak: Hayatını Kolaylaştırmaya Geldiler: 6 Alt Değiştirme Ürünü

Bebek dolabında güvenlik çok önemli

Bebeğin dolabını açıp kapayacak, karıştıracak, çekmecelerini açıp basamak yapacak ve dünyanın en eğlenceli oyununu keşfetmişçesine eğlenecek. Bu yüzden kapaklar ve çekmeceler bebeğinin parmaklarının sıkışmayacağı şekilde olmalı. Kuzun dolabın içine saklandığında kapaklar hava dolaşımına izin verecek şekilde kapanmalı.

Nereye konacak onca eşya: En Kullanışlı Bebek Odası Dolabı Örnekleri

Dev ikili: Bebek arabası ve ana kucağı

Söz Ayşe Öner'de:

"0-9 ay arası otomobil içinde emniyet kemeriyle arka koltuğa yerleşen ve otomobil koltuğu olarak kullanılan ana kucağı, aynı zamanda, otomobilden indiğinizde bir ayak üzerine yerleştirilerek bebek arabasına dönüştürülmektedir. Bebeğiniz 8 aylık olduktan sonra, bu arabaların ayak kısmı, takılan ikinci bir parça yardımıyla pusete dönüşmektedir. Hafif ve kolay açılıp kapanan modeller tercih edilmelidir."

Annelerin en çok tercih ettiği ana kucakları hangileri, görmek için tıkla.

Peki ya oto koltuğu?

Kısa mesafeler de dahi bebeğini arabada oto koltuğu ile taşıman gerektiğini söylüyopr Ayşe Öner. İlk yıl için puset içinde kullanılabilen oto koltuklarını tercih etmelisin. "Her türlü eşyası 2. el olabilir ama otomobil koltuğu yeni alınmalıdır." diyerek de oto koltuğunun anlam ve önemini vurgulamış oluyor.

Mutlaka oku, çok önemli: A'dan Z'ye Oto Koltuğu Seçme Rehberi

Nasıl olsa hediye de gelecek: Kıyafet olayını abartma

Ayşe Öner'in alınması gereken yenidoğan bebek kıyafetleri listesi şöyle:

  • 6-8 tane body ve ev tulumu,
  • 2 tane kalın sokak için tulum,
  • 2 tane üst,
  • 2 tane başlıklı bebek havlusu,
  • 2 tane başlık,
  • 4 çift çorap.

Bunları 0-3 aylık beden ölçüsüne göre al. Bir de dışarıda yürümeye başlamadan ayakkabı giydirmenin sakıncalı olduğunu söylüyor Ayşe Hanım.

Emzik ve biberonda nelere dikkat etmelisin?

Kısa ve ince yenidoğan emzikleri, minik kuzular için uygun. Emziğin ortodontik, esnek ve simetrik olması lazım.

Hangisi Daha İyi: En Çok Tercih Edilen 5 Markanın Emzik Modelleri

Biberon ve başlıkları konusunda ise BPA ve Bisfenol A içermeyen PP2den (Polipropilen) yapılan modelleri tercih etmelisin. Bu arada bebeğinin bağışıklık sistemi yeterince güçleninceye kadar onu bakterilere karşı korumak için sterilizasyon cihazı alman da faydalı olabilir.

Hangi biberonu almalısın: Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli

Daha başka?

Ayşe Öner'in alman gerekenler listesinde bizim de "Evet, bunlar olmazsa olmaz." dediklerimiz de şunlar:

Milyonlarca Annenin Ortak Sorusu: Hangi Bebek Bezini Almalıyım?

Almalı mı almamalı mı: Yürüteç

Bazı uzmanlar yürütecin bebek gelişimine zararlı olduğu ve yürüme yaşını geciktirdiğini düşünüyor. Ayşe Öner de bunlardan biri. "Günde iki saatten fazla yürüteçte kalan bebeklerde emekleme ve yürüme yaşı gecikir." diyor.

Bizim de söyleyeceklerimiz var: 0-1 Yaşında Bebeği Olan Anneler İçin Bebek Eşyaları Listesi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: