Bebek Aktiviteleri: Mutfak Atölyesi

Mutfak atölyelerinin çocuklar için faydaları nelerdir? Bu atölyelere katılmanın ideal yaşı nedir? Studio Bee Gym kurucusu Zeynep Yazıcı anlattı!

Anneler çocuklarını mutfak atölyesine neden getirmeliler?

  • İnce motor becerileri geliştirmede çok büyük etken.
  • Beslenmeye destekleyici, gıdaları tanıtıcı bir atölye.
  • Annelerle birlikte çok keyif alıyorlar ve aynı zamanda sorumluluk kazanıyorlar. Yaptıkları ürünlerin karşılığında kirlenmiş bir tabağı alıp bulaşıkları yıkıyorlar.
  • Atölyelerin sonucunda kendi yaptıklarını anne ve babalarıyla paylaşıyorlar. Eş güdümlü olarak da sebep-sonuç ilişkisini öğreniyorlar.

Mutfak atölyelerinin iştahsız çocuklara faydaları nelerdir?

Mutfak atölyelerinin çocukların iştahını açtığını söyleyebiliriz. Çocuklar yemedikleri sebze ve meyveleri, çevrelerindeki arkadaşlarından görüp tatma gereksinimi duyuyorlar. Mesela hiç havucun ya da kabağın tadına bakmayan çocuk, bunları yemek istiyor. Anneler de çok mutlu oluyorlar.

Mutfak atölyelerine kaç aylık çocuklar katılabilirler?

Aslında bu göreceli bir durum. Atölyeye katılabilen ve bir şeyler yapabilen 12 aylık öğrencilerimiz de var. Ama ideal zamanın 18 ay olduğunu söyleyebilirim.

Çocuktan çok ciddi beceriler beklemiyoruz. Kendi yaptığı hamuru mıncıklaması, tabağını yıkaması gibi şeyler çocuklara büyük artılar katıyor.

Fırına girecek olan yiyecekler için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Fırının 15-20 dakika gibi bir ısınma süresi oluyor. Çocuklar malzemelerle hazırlıklarını yapıyorlar, ben de içerideki fırınımıza götürüyorum. Pişme esnasında çocuklar temizliklerini yapıyorlar. Burada kitaplarımız var, ben onlara okuma yapıyorum. Birlikte resimler çiziyoruz.

Yiyecekler piştikten sonra kafeteryamızda oturup anneleriyle birlikte afiyetle yiyorlar. Babaları ve kardeşleri için evlerine götürüyorlar.

Mutfak atölyeleri özellikle çalışan annelere çocuklarıyla birlikte keyifli ve verimli saatler geçirmeleri için büyük avantaj sağlıyor.