Çocukla İletişim Kurmanın En Etkili 10 Yolu

Sağlıklı bir aile bağı kurmak için çocukla etkili iletişimde bulunmak çok önemli. Çocuğuma söz geçiremiyorum ya da istediğini alana kadar durmuyor, gibi şikayetlerin pek çoğu da çocuklarla doğru iletişim kuramamaktan kaynaklanıyor. Ebeveynler bazen çocukla iletişim kurarken yaptıkları hataların farkına varmayabiliyor. Bu yazımızda hem bu noktalara değindik hem de çocukla etkili iletişimde bulunabilmek için dikkat etmen gerekenlerden bahsettik!

1. Dinlemeyi bil

Yaş kaç olursa olsun iletişim kurarken “karşındakini dinlemeyi bilmek” hepimizin sahip olması gereken bir özellik. Karşındakinin çocuğun olması da bu durumu pek değiştirmiyor. Ne olursa olsun çocuğunu dinliyormuş gibi yapmamalısın, bunu hemen hissedeceğine emin olabilirsin. Çocuğumla iletişim kuramıyorum, diyen ebeveynlerin çocuklarına karşı özellikle iyi bir dinleyici olup olmadıklarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Dinlenildiğinin ve önemsendiğinin farkında olan çocuk, daha öz güvenli bir birey olacaktır.

2. Göz teması kur

Çocuklarla doğru iletişim kurmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri, onunla aynı boy seviyesine inerek gözlerinin içine bakarak konuşmak. Hatta onu kucağına bile alarak konuşabilirsin. Bu, çocuklara hem sevgi dolu hem de değerli hissettiriyor. Olduğun yerden tepeden bakarak iletişim kurmak, çocuğuna ona tehditvari yaklaştığını ve emir verir gibi konuştuğun hissettirebilir. Konuşurken göz teması kurmayı da kesinlikle ihmal etme. Böylece kendini önemli hissedecektir.

3. Yol gösterici ol

Çocuğun sorunlarını çözmek için her zaman kendisi çaba göstermeli. Zorlandığı zamanlarda sen de direkt çözüm sunmak yerine, bir ebeveyn olarak ona yol gösterici olmalısın. Bu sayede kendisi de sorunlara karşı çözüm bulabildiğini görecek ve bu onun kendisine olan güvenini artıracaktır. Bir sorunlar karşılaştığında sürekli talepkar bir tutum içerisinde olmayacaktır.

4. Olumsuz özelliklerini vurgulama

çocukla iletişim

Hatalı davranmış olsa bile bu durumu büyük bir hata gibi çocuğunun yüzüne vurmamalısın. Bu durumdan bahsederken öncelikle olumlu yönlerini vurgulaman ona, çocuğuna karşı sevginden bir şey eksilmediğini hissettirecektir. Çocukla etkili iletişim kurabilmek için olumlulardan sonra olumsuz davranışları nedenleri ile vurgulamak ve çözüm için birlikte kararlar almak çok daha doğru.

Bunları yapma: Çocuk Yetiştirmede Yapılan 10 Kritik Hata

5. Dürüst ol

Çocukla iletişim nedir, özetle güvendir. Anne ve baba ile arasında güvenli bağlanma olan çocuk, hayatının ileri dönemlerinde daha empatik ve kendini daha iyi ifade edebilen bir birey olur. Yani çocuğun sevgi, güven ve dürüstlük üçgeninde büyümesi önemli. Çocukla iletişim her zaman dürüstlük çerçevesinde olmalı.

Bazen ebeveynler çocuklarına söz dinletmek için “Yemeğini bitirmezsen polis amcalar seni götürür.” gibi hatalı söylemlerle çocuğu korkutup ruh sağlığına zarar verebiliyorlar. Çocuk bu durumu anlayabilecek gelişim evresinde olmadığı için polisleri korkulacak bir şey olarak kodlayıp her seferinde bu korkusun verdiği güdüyle hareket edebiliyor. Çocuğuna her konuda açık ve net ifadeler kullanmalı, sağlıklı bir iletişim için dürüstlüğü elden bırakmamalısın.

6. Verdiğin sözleri tut

Söz verdiğin şeylerde kesinlikle geri çekilmemelisin. Bu, çocuğunun sana karşı olan güvenini zedeler ve çocuğun artık sözlerini umursamamaya başlayabilir. Bu da aranızda istenmeyen krizlerin yaşanmasına yol açabilir. Eğer çocuğuna akşam oyun oynama sözü verdiysen bu sözü muhakkak tut. Aksi halde tutamayacağın sözler verme.

Kendini gözden geçir: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata

7. Rutin aktiviteler yapın

anne baba iletişimi

Çocukla iletişim kurarken birbirinizle geçirdiğiniz özel zamanlar ve aktiviteler çok önemli. Anne ve baba olarak her akşam birlikte özel rutin aktiviteler yapın. Özellikle salgın döneminde çocukla iletişim kurmak çok daha sıkıntılı bir hale geldi. Çocuğun enerjisini dışarı atacak bir alanı olmaması ve ev içerisinde hep bir arada vakit geçirmek stresli durumlara yol açabiliyor. Bu yüzden çocuğunun enerjisini doğru bir şekilde atabilmesi için her akşam birlikte yapabileceğiniz etkinliklere yer vermeniz hem sizi rahatlatır hem de ilişkinizi güçlendirir.

Mutlaka oku: Çocukla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin 10 Öneri!

8. Sınırları aştığında uyarıda bulun

Çocuğunun gün içerisinde yapacaklarını yaşına uygun bir şekilde planlamalısın. Ne kadar süre tabletle oynayacak, oyuncaklarını ne zaman toplamalı gibi soruların bilincinde olmalı. Böylece kendi sınırlarını bilerek bir birey olduğunun farkında olabilir. Kendisine ait olan sınırları aştığında da çocuğuna onu azarlamadan ve rencide etmeden uyarıda bulun. Anne baba iletişiminin de bu noktada ortak bir dil oluşturması çok önemli. Sen bir şey derken, eşin tam aksini söylememeli. Bu, çocukta kafa karışıklığına yol açabilir.

Oku bakalım: Akademisyenanne'den Çocuğuna Sınır Koymak İçin 4 Yöntem!

Yasaklama, özgür bırak

Devamlı engellenen çocuk bir süre sonra hiçbir şey yapamaz hale gelebilir. Çocukla iletişim kurarken ona özgürlük tanımak ve sorumluluk almasını sağlamak iradesini geliştirecektir. “Yapma, etme” demek yerine, “dene bakalım, eline sağlık” gibi teşvik edici cümleler kurmalısın.

10. Sabırlı ol

Çocukla iletişimde belki de sahip olman gereken en önemli özellik sabırlı olmak. Karşındakinin henüz bir çocuk olduğunun farkında olmak çok önemli. Bu sabra sahip olabilmek için de kendine zaman ayırmalı ve beklentilerinin farkında olmalısın. Unutma ki sen mutlu olduğun sürece mutlu bir çocuk yetiştirebilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Babanın Çocukla İletişimi Nasıl Olmalı?