Seçmekte Zorlananlar İçin 7 Maddede Bebek Oyuncakları

Bebekler oynamayı, eğlenmeyi sever. Ayrıca duyularının geliştiği bu bebeklik döneminde sesli, renkli ve dokusu farklı materyallere olan ilgisi artar. Onun bu ilgisini karşılamak, eğlenmesine ve aynı zamanda zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunmak için oyuncakların yeri oldukça önemli!

Oyuncakla oynamayan bir bebek düşünebiliyor musun? Öyleyse bu önemli konuda seni bilgilendirmek için yazdığımız bu yazımızı okumalısın! Bu yazımızda seçmekte zorlananlar için 7 maddede bebek oyuncakları hakkında bilgi verdik!

1- Seçeceğin oyuncağın bebeğinin yaşına uygunluğu önemli

Bebeğin, eline vereceğin her türlü oyuncakla oynar. Bu konuda sıkıntı yok. Ancak verdiğin oyuncağın bebeğinin yaşına ve buna bağlı olarak fiziksel ve zihinsel durumuna uygun olmaması bazı sorunlara neden olabilir.

Örnek vermek gerekirse, 1 yaşındaki bir bebeğin küçük parçalı Lego'larla oynaması ona fiziksel olarak zarar verebilir. Bebeklik sürecinde her şeyi ağzı ile tanımaya çalışan bebekler, bu Lego'ları yutarak sağlık açısından istenmeyen durumlar yaşayabilir. Bu nedenle seçeceğin oyuncakların bebeğinin yaşına ve yeteneklerine uygun olup olmadığını tespit etmen çok önemli!

Bu konuda bilgilen: O Bir Klasik: Tüm Faydaları ve Çeşitleriyle Lego Oyuncaklar

2- Güvenli bir oyuncak olup olmadığını tespit etmelisin

Bir oyuncağın bebeğin için güvenli olup olmadığını anlamak için şu noktalara dikkat etmelisin:

  • Kimyasal bir madde içerip içermediğini kontrol etmelisin. Bu sebepten ötürü artık plastik oyuncakların tercih edilme oranı ciddi anlamda düştü.

  • Sivri, kesici bir yapısı olmamalı. Bebekler kendilerine neyin zarar verip vermeyeceğini anlamaz. Dolayısıyla ellerindeki oyuncaklara dokunur, savurur, ısırır ve hunharca oynarlar.

  • Küçük parçalı, eliyle veya dişleri ile koparabileceği ve yutabileceği oyuncakları tercih etmemelisin. Bu oyuncaklar bebeğin boğulma riskini arttırır.

  • Bu bağlamda ahşap oyuncaklar doğru bir seçenek olabilir.

Ahşap oyuncakları daha ayrıntılı inceleyelim mi? Çocuğun İçin Eğlencenin En Doğal Hali Ahşap Oyuncaklar

3- Eğitici oyuncakları tercih etmelisin

Evet, bebek oyuncaklarının temel amacı eğlendirmektir ancak bebeğin eğlenirken aynı zamanda eğitici bazı konularla da haşır neşir olması, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi açısından önemlidir. Öğrenmenin en güzel ve en kolay yolu eğlenirken öğrenmektir. Bu nedenle bebeğinin gelişimine fayda sağlayacak olan eğitici oyuncakları tespit edip satın alman faydalı olacaktır.

A'dan Z'ye Eğitici Oyuncak Seçme Rehberi yazımızın bu konuda çok faydası dokunacak, mutlaka oku.

4- Bebeğinin duyularına hitap etmeli

Bebekler öğrenmeye ve algılamaya ilk olarak duyu organları ile başlarlar. Onların her zaman farklı renkte ve sesli materyallere olan ilgisini görmüşsündür. Bu nedenle duyu organlarına hitap edecek oyuncaklarla oynaması önemlidir. Duyu organlarının algısını geliştirmek için, bebeğinin dikkatini çekecek şekilde renkli, ses çıkaran, farklı bir dokusu olan oyuncakları seçmelisin.

Bunlara da bakmanı tavsiye ederiz: Çocuğunun Gelişimini Destekleyecek 9 Duyusal Oyun Önerisi!

5- Seçeceğin oyuncakların çok yönlü olmasına özen göster

Bebeğin için seçtiğin oyuncakların birkaç işlevinin birden olması faydalıdır. Örneğin; sesli bir oyuncak işitme duyusunun gelişmesine etki ederken, bir yandan da zihin geliştirici bir yönü olması faydalı olacaktır.

Bu konu önemli: Bebeğin Beyin Gelişimini Desteklemek İçin Zengin Uyaran Çeşitliliği Nasıl Sağlanır?

6- Oyuncakların basit bir yapısı olmalı

Seçeceğin oyuncaklar hem tasarım hem de aşılamaya çalıştığı fikir açısından basit bir yapıda olmalı. Çok komplike, çözülmesi gereken bir yapısı olan oyuncaklar bebeğin zihnini gereğinden fazla zorlayarak hem oyuncakla olan ilgisinin kesilmesine hem de yorulmasına neden olur. Buna sebep olmamak için basit yapıdaki oyuncakları tercih etmelisin.

7- Sonuç olarak, doğru bebek oyuncağı seçmek için cevaplaman gereken bazı sorular var!

Bebek oyuncakları için bir satın alma girişiminde bulunmadan önce, kendine aşağıdaki soruları sorup cevaplamalısın:

  • Bu oyuncak bebeğime ne öğretir?

  • Bebeğimin ilgisini çekecek bir oyuncak mı?

  • Güvenli mi?

  • Bebeğimin yaratıcılığını veya sosyal gelişimini etkiler mi?

  • Şiddete teşvik edecek veya bebeğimi sinirsel olarak etkileyecek bir yönü var mı? (Oyuncak silah, tank vs.)

  • El-göz koordinasyonunu ve problem çözme becerilerini arttırıyor mu?

  • Her iki cinsiyetten bebek de bu oyuncaktan zevk alabilir mi?

  • Kaç duyu organına hitap eder?

Bebek oyuncakları için nasıl seçim yapman gerektiğini öğrendin, şimdi birkaç örnek görmek ister misin? Sana fikir olması için yaş aralıklarına göre bazı bebek oyuncakları örneklerini derledik.

Bu videoyu da izlemelisin.

0-6 aylık bebek oyuncakları

Bu yaş aralığındaki bebekler, duyu organlarını sık sık kullanır ve el-göz koordinasyonunu geliştirmek için ilk adımları atarlar. Bu nedenle ses çıkaran, rengarenk ve elleri ile hareket ederek sonuca varabileceği oyuncakları seçebilirsin.

Buna örnek olarak çıngırakları verebiliriz. Çıngıraklar, bebeğin sallaması ile ses çıkaran oyuncaklar olması açısından hem eğitici hem de çok yönlü oyuncaklardır.

6 ay-1 yaş oyuncakları

Bu süreçte bebeğin el-göz koordinasyonu çok daha gelişmiştir ve artık yavaş yavaş neden-sonuç ilişkisi kurabilecek seviyeye gelmiştir. Bunu göz önünde bulundurarak oyuncak seçimi yapmalısın. Ahşap oyuncaklar bu süreçte bebeğin için hem eğitici hem de sağlıklı alternatifler sunar. Eğitici oyuncaklar kategorisine giren, üst üste dizilen veya geçirmeli ahşap bloklar bu yaş aralığındaki bebekler için alternatif olabilir.

Bunlara da bakmanı tavsiye ederiz: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 0-1 Yaş Oyuncakları

Ayrıca bu süreç içerisinde bebeğin yavaş yavaş emeklemeye başlamış olabilir. Zamanının çoğunu yerde geçirecek olan bebeğin için çok faydalı bir materyal olan bebek oyun halısı ürünlerini önerebiliriz. Bebek oyun halısı ya da oyun minderi, bebeğinin rahatça yatıp üzerinde bulunan çok çeşitli, eğlenceli ve eğitici oyuncaklarla oynayabileceği faydalı bir ürün.

Oyun halısı dikkatini çektiyse, daha fazla bilgi için seni buraya alalım: Her Çocuklu Evin Olmazsa Olmazı: Oyun Halısı

1-2 yaş oyuncakları

Bebeğin bu süreçte ilk adımlarını atmak için ilk girişimlerinde bulunarak artık iki ayağının üzerinde durabilecek ve daha hareketli bir yapıya sahip olacak. Bu süreç onun için artık keşfetme zamanı! Son dönemin popüler oyuncaklarından olan oyuncak mutfak seti gibi ürünlerle hayatın içine girmesini sağlayabilir, oyuncak gitar ve oyuncak piyano gibi ürünlerle sanatsal yönünü ortaya çıkarabilirsin.

Bu yazıya bakmanın tam sırası: Oynasın da Büyüsün: 2 Yaş Oyuncakları

2-3 yaş oyuncakları

Bu süreç bebeğinin artık yavaş yavaş çocukluk dönemine geçmeye başlayacağı bir süreçtir ve daha neden-sonuç ilişkisi kurabilecek hale gelmiştir. Bu sebeple ona yapbozlar, senin denetiminde oynayabileceği oyun hamurları gibi oyuncaklar satın alabilirsin. 3 yaşın ardından ise Lego oyuncak gibi hayal gücünü geliştirebileceği oyuncaklar seçebilirsin.

Bu önerilere bayılacaksın: Prof. Dr. Haluk Yavuzer’den İlk 6 Yılda 20 Oyuncak Önerisi