Bebekler Neden Terler? Bebeklerde Terlemenin Tedavisi Ne?

Terleme, her insanda görülen ve vücut sağlığı için önemli olan fizyolojik bir reaksiyon. Peki bu durum bebeklerde nasıl ilerliyor? Bebeklerde terleme normal bir durum mu, yoksa bir hastalığın habercisi mi?

Bebekler neden terler, bebeklerde soğuk ter ne anlama gelir ve buna benzer bütün sorularını bu yazıda cevapladık!

Bebekler neden terler?

Vücut aşırı ısındığında soğuyabilmeyi sağlamak için ter bezlerinin yardımı ile ter salgılamaya başlar ve vücudun ısı dengesini sağlar. Bu olay bebek ya da yetişkin demeden tüm insanlar için geçerli. Yani bebeğinin terlemesi anormal bir durum değil. Diğer tüm insanlarda olduğu gibi bebeklerde terleme de vücut ısısını dengede tutmak için gerçekleşir.

Biz bu yazıda bebeklerde aşırı terleme ve terleme ile merak ettiğin ilgili özel durumlar üzerinde duracağız.

Bebeklerde soğuk terleme neden olur?

Bebeklerde soğuk terleme nedenleri genellikle aşırı efor sarf etmekle alakalı. Bebeğin;

  • Burun tıkanıklığı,
  • Emerken zorlanma,
  • Aşırı kalın giydirilmesi ancak serin ortamda bulunması gibi basit sebeplerle meydana gelebilir. Yani “Bebeğim soğuk terliyor!” şeklinde bir serzenişin varsa çoğunlukla büyük bir sorun teşkil etmediğini bilmelisin.

Ancak bu basit durumlar dışında kalp yetersizliği gibi durumlarda alından soğuk terleme gibi bir belirti de söz konusu olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsan bebeğini bir uzmana göstermende fayda var.

Annelerimiz bu konu hakkında neler demiş? Hadi oku: Bebeğim aşırı terliyor!

Bebeklerin kafası neden terler?

Bebeklerde kafa terlemesi neden olur? Aslında bebeklerin emerken ya da uyurken kafasının terlemesi normal bir durum. Ancak kafası sürekli terliyorsa ve bu artık gözüne çarpan bir durum haline geldiyse ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir.

Bebeklerde baş terlemesi nedenlerinden en bilinenleri D vitamini ve demir eksikliği. Yani “Bebeğimin kafası çok terliyor!” diyorsan bir doktora danışmanda fayda var.

Bunlar dışında emerken çok efor sarf etmesi, kabız olması gibi durumlar da kafa terlemesine yol açabilir.

Bebekler emerken neden terler?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer bebeğin emerken çok terliyorsa bir kalp yetmezliği sorunu söz konusu olabilir. Bu durumu kesinleştirmek için muhakkak bir uzmana başvurmalısın. Ama tabii her terlemenin nedeni bu değildir. Bebeğin emerken terlemesi nedenleri arasında;

  • Bebeğin yanlış emzirme pozisyonu nedeniyle memeyi kavrayamaması ve emerken zorlanması,
  • Ten tene temas yüzünden vücut ısısının artması,
  • Kalın kıyafetlerle emmeye çalışması gibi daha basit durumlar var. "Bebeklerde emerken terleme neden olur?" sorusunun en doğru yanıtı için doktoruna danışmalısın.

İhtiyacın olacak: Doğru Emzirme Pozisyonunu Bulman İçin 4 Öneri!

Bebeklerde ayak terlemesi neden olur?

Bebeklerin elleri ve ayakları neden terler, sorusuna yanıt olarak;

  • Bebeğin kalın giydirilmesi,
  • Kalın giydirilmemişse kan şekerinin düşmesi,
  • Hormonal bozuklukları söyleyebiliriz.

Bebekler uyurken neden terler?

Bebeklerde gece terlemesinin nedeni genellikle fizyolojiktir.

  • Oda ısısının yüksek olması,
  • Kalın pijamalar,
  • Bebeğin çok örtülmesi,
  • Bu gibi durumlarla bebeğin vücut ısısının kendini düzenleme çabası nedeniyle bebeklerin uyurken terlemesi söz konusu olabilir.

"Diş çıkarma döneminde bebekler terler mi?" sorusuna da bu başlık altında yanıt verebiliriz. Bebeğin diş çıkarma döneminde vücut olarak bambaşka bir düzene gireceği için özellikle gece terlemesine de neden olabilir.

Anneysen anneleri gece terlemesi hakkında konuşmuşlar: Bebeğim uyurken terliyor

Bebeklerde ateş düştükten sonra terleme neden olur?

Ateşlenme ile birlikte vücudun ısısı hızlıca yükselmeye başlar. Bunun ardından vücut, fazla ısınmayı engellemek ve ısıyı dengelemek adına terlemeye başlar. Yani ateş sonrası terleme, sadece bebeklerde değil her yaştan insanda meydana gelebilen bir durum.

Nedenlerine bak: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş

Bebeklerde terleme ne gibi problemlere yol açar?

Terleme, insan hayatının bir parçası olduğu için ciddi bir soruna neden olmaz. Ancak bebeklerde isilik, atopik dermatit, pişik gibi cilt sorunlarını etkileyebilir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişiğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde terleme nasıl tedavi edilir?

Terleme, tek başına tedavi edilmesi gereken bir sorun değil. Bu nedenle eğer terleme göze batacak şekle geldiyse altında bu durumu etkileyen bir rahatsızlığın olup olmadığı incelenmeli. Ardından bu soruna yönelik tedavi uygulanmalı.

Kaynakça ve İleri Okuma

Prof. Dr.Emin Ünüvar, "Çok Terleyen Çocuğa Yaklaşım", İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.

Mustafa Tunaya Kalkan, "Isı, Sıcaklık, Ter, Terleme", İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.