Normal Doğuma Yardımcı Yöntemler Nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, normal doğuma yardımcı yöntemler ve teknikler hakkında bilgi verdi.

Normal doğum sırasında kullanılan anestezi teknikleri dışında hem gebenin daha kolay doğum yapması hem de ağrı duyma hissini nispeten azaltmak yahut yok etmek için kullanılan bazı teknikler de vardır.

Örneğin, nefesin doğuma yardımcı olarak kullanılması hem bebeğin kolay itilmesini sağlar hem de doğum sırasında hissedilen acıyı hafifletir. Bunun dışında hamilelik sırasında yapılan pilates ve yoga gibi sporlarla uğraşmış olmak pelvik kaslarını güçlendirdiği için bebeğin çıkışını kolaylaştırır ve doğum süresini azaltır. Ayrıca doğum sırasında pelvik kaslar üzerine doğru basınç sağlayarak ağrıyı bir miktar azaltmaktadır.

Hipnoz, doğum sırasında ancak çok deneyimli hekimler tarafından uygulanması gereken, insan bilincini bir başka safhaya geçirip doğum ağrısını fark etmemesini sağlayan ve ciddi etkileri olan doğuma yardımcı bir yöntemdir. Hipnoz uygulanırken gebenin çok kontrollü bir ortamda olması ve işinin ehli hekimlerle çalışılması olmazsa olmazdır.

Bunun dışında aromaterapi, müzik gibi telkin yöntemleriyle annelerin bebek doğumu konusunda farkındalıklarını arttırmak, bebekle bütünleşmesi konusunda yardımcı olmak ve ağrıları azaltmak mümkündür.

Muhakkak bak: Doğum Çeşitleri Nelerdir? Hangi Doğum Şekli Sana Daha Uygun?