Hamilelikte 12. Hafta

Hamileliğinin 3. ayının içerisindesin! İlk 3 aylık dönemi yani ilk trimesteri tamamlamana çok az kaldı. Hamileliğinin ilk dönemi en zorlu dönemi olarak kabul edilir. Peki bu dönemin sonlarına yaklaştığın 12.haftada neler yaşayacaksın?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, gebeliğin 12.haftasında neler olduğunu anlattı!

Hamileliğinin 3. ayının içerisindesin! İlk 3 aylık dönemi yani ilk trimesteri tamamlamana çok az kaldı. Hamileliğinin ilk dönemi, en zorlu dönemi olarak kabul edilir. Peki bu dönemin sonlarına yaklaştığın 12. haftada neler yaşayacaksın?

12 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu?

Bu haftaya kadar bebeğinin cinsiyetini tam olarak öğrenemediysen artık 12 haftalık gebelikte bunu anlayabilirsin. Bebeğinin cinsel organı ultrasonla rahat görülebilir büyüklüğe ulaşmıştır.

12 haftalık gebelikte bebeğinin durumu nasıldır?

  1. Karın ön duvarı kapanır.
  2. İdrar torbasını örten deri kısmı tamamen bütünleşir.
  3. Bebeğinin kolları, ellerinin parmakları hariç el ve ayak tarak kemiklerine kadar görülebilir.
  4. Yine bu dönemde bebeğinin burun kemiğinin burun cildinden ayırt edilerek ölçülmesi Down sendromu konusunda belirteç kabul edilen, görüldüğünde rahat edilen bulgulardan biridir.
  5. Bebeğinin kalp atışlarında kalpten çıkan bazı akımlar bu hafta saptanabilir.
  6. Bebeğinin ense kalınlığı ölçümünü,11-14 kan testini tamamladıysan ve bir problem yoksa folik asit ile multivitamin takviyesi yaparak gebelik takibine devam edebilirsin.

12 haftalık gebelikte annedeki değişimler nasıldır?

  1. Artık ilk haftalarda yaşadığın yorgunlukları geride bıraktın.
  2. Mide bulantılarının, kasık ağrılarının ve genel gerginlik hislerinin yavaş yavaş azaldığını gözlemleyebilirsin.
  3. İştahında artış yaşanabilir.
  4. Özellikle 2.trimester için haftada 200-250 gramdan daha fazla kilo almamaya dikkat etmelisin.
  5. Sportif aktivitelere yönelebilirsin. Yürüyüş ve yüzme hem rahatlıkla yapabileceğin hem de adele aktivitelerini en doğru şekilde kullanacağın sporlar.

Gebeliğinin 12. haftasındaki hamilelik şikayetleri nelerdir, 12 haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalı öğrenmek için 12 Haftalık Gebelik Gelişimi yazımızı okuyabilirsin!