Hamilelik Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılmalı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, hamilelik öncesi yapılması gereken hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Hamile kalmadan önce her kadın, gebeliğe hazırlanmak adına genel bir sağlık muayenesine girmeli. Genel olarak bir sağlık sorunu var mı, tiroid bezi nasıl çalışıyor, şeker hastalığı mevcut mu, kan seviyesi nasıl, geçmişteki yaşadığı bazı hastalıklara bağlı başka problemleri var mı, vücut kitle endeksi (yağ oranı) nasıl gibi konular araştırılmalıdır. Bunlar için hamilelik öncesi yapılması gereken bazı kan testlerine başvurulur. Toksoplazma, rubella, sitomegalovirüs, herpes gibi hastalıkların mevcut olup olmadığı ya da bağışıklığı var mı diye bakılır.

Tiroid, özellikle incelenmesi gereken bir konu. Tiroid hastalarının gebeliklerinde bazı sorunlar yaşanabilir. Bunlar dışında anne adayının ailesel herhangi bir hastalığı mevcut mu diye bakılır. Anne ve babanın kan gruplarının uyuşup uyuşmadığı ve gebelik öncesi durumu da saptandıktan sonra hamilelik öncesi beslenme programı yapılır. Eksikler yerine konur; kiloda problem varsa ideal hale getirilir, kan uyuşmazlığı varsa tedavi planlanır.

Daha fazlası için: Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri ve Aşıları Yaptırmalısın?