Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Uzm. Psk. Dan. Özlem Mumcuoğlu, çocuğunu kardeşinin olacağı fikrine nasıl hazırlaman gerektiği ile ilgili bilgiler veriyor.

Kardeş kıskançlığının bir hamilelik dönemi ve var bir de doğum sonrasında görülen versiyonu var. Hamilelik döneminde durumu abiye ya da ablaya anlatabilmek önemli. Çünkü birçok çocuk kardeşi ile hastanede yüz yüze geliyor. Bu aslında travmatik bir olay. Çünkü çocuk hazır değilse farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Evet, annede ve evde bir takım değişiklikler oluyor ama kimse konuşmazsa tam olarak ne olacağını bilmiyor ve kendi kendine bir senaryo kuruyor. Hangi yaşta olursa olsun kendi kapasitesiyle anlıyor olayı. Bu yüzden çocuğu hazırlamak çok önemli.

Peki nasıl hazırlarız? Karnına dokundurarak, içerideki bebeği anlatarak, isim bulurken onun da fikrini sorarak hazırlaman çok yardımcı. Masal kitapları da bu konuda önemli. Çünkü bu kitaplarda onların duygularını anlatıyorlar. Üstelik söz uçuyor ama masal kitaplarıyla bu fikir her gün tekrarlanabiliyor. Her gün yeniden soru sorabiliyor çocuk. “Ben de bu çocuk gibi olacağım.” diyebiliyor. O zaman somutlanıyor yaşayacakları. Masalların kardeş kıskançlığı sorununu çözmeye çok büyük hizmeti var.

Ayrıca bu konunun işlendiği resimlerle de anlatabilirsin, boyamalar yapabilirsiniz.

Bir uzmanımız daha anlatıyor: Prof. Dr. Haluk Yavuzer'den Kardeş Kıskançlığına Çözüm Önerileri