Çocuklar ve Teknoloji Bağımlılığı

Uzm. Psk. Dan. Özlem Mumcuoğlu çocuklarda teknoloji bağımlılığı ve bu konuda anne babalara düşen görevlerin ne olduğu hakkında bilgi veriyor.

Teknoloji bağımlılığı; tabletler, cep telefonları, bilgisayar oyunları ve televizyonun kullanımının düzenlenmemesi ile ilgili bir konu ve bu durum, ebeveyn çocuk ilişkisinde son yıllarda en büyük sıkıntılardan biri oldu. Artık 1 yaşında çocuğun bile annesinin telefonunu kullandığını görüyoruz. Bunu ne zaman öğrendi diye şaşırıyoruz.

Bir çok çocuk teknolojiyle haşır neşir. Peki nasıl koruyacağız onları, bağımlılık ne demek, biraz bunu tanımlamak lazım. Örneğin bir ergen bütün gün bilgisayar başında oyun oynuyor ama ailesiyle, arkadaşlarıyla ilişkisi iyise, okul başarısı yüksekse, arada kalkıyor, futbol oynuyor, sosyal faaliyette bulunuyorsa buna bağımlılık diyemiyoruz. Ama çocuk, bu profilin tam tersiyse, başarısı düşükse, ailesiyle arası kötüyse, ders başarısı düşmüşse bir bağımlılıktan bahsedebiliriz.

Bilgisayar oyunları ve teknolojik aletlerin kullanımı daha küçük yaşlara indi ve çocuklar bunlara yoğun bir şekilde maruz kalıyor. Bu yüzden ailelerin bu konuda ne yapması gerektiğiyle alakalı sorun yaşaması çok normal.

Çocuğunun elindeki aletle geçirdiği zamanı iyi değerlendir: Çocuklar İçin Gerçekten Faydalı 10 Mobil Uygulama