3-6 Yaş Aralığındaki Çocuğun Teknoloji ile İlişkisi

Uzm. Psk. Dan. Özlem Mumcuoğlu, 3-6 yaş arası okul öncesi çağındaki çocukların teknolojiyle ilişkisinin nasıl olması gerektiği anlatıyor.

3-6 yaş grubunun günde en fazla 1 saat bilgisayar oynamasını veya televizyon seyretmesini öneriyoruz. Ama bu 1 saat sürekli değil, gün içerisine dakikalara bölünerek olmalı. Yani çocuk 15 dakika izlesin, oynasın, boya yapsın, sonra tekrar seyretsin. Televizyona sürekli maruz kalması sağlık açısından doğru değil. Çünkü sık sık televizyon izlemek göz bozukluğu, obezite, hiperaktivite, uyaran eksikliği gibi birçok soruna neden olabiliyor.

Evde televizyonlar sürekli açık oluyor ve çocuk, kadın programlarını, haber programlarını görüyor. Seyretmiyor olsa bile kulağı sesini duyuyor ve büyüklerin izlediği şeyler de beyinlerine yerleşiyor.

Kullanımı sınırlandırma konusu tablet ve telefonlar için de geçerli. Çocuğu susturmak ya da oyalamak için bunların verilmesi bir alışkanlığa dönüşebilir. Çünkü çocuk bundan sonra her ağladığında onu alacağını bilir. Bu şekilde yönlendirmeler çocuklar için çok doğru değil.

Bu aletleri eline aldığı zamanları verimli geçirsin: Çocuklar İçin Gerçekten Faydalı 10 Mobil Uygulama