Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları!

Yemeklerin yanında bol bol tüketiriz. Meyveli olarak yeriz. Neden bahsettiğimizi anlamış olmalısın. Evet, yoğurt!

Genelde severek tükettiğimiz bu besini, bebeğinin de sevmesi, önemli! Özellikle sütten katı gıdaya geçme sürecinde yoğurdun içindeki faydalı bakteriler bebeğine çok iyi gelecektir, bizden söylemesi.

Bu yazı bebek beslenmesinde yoğurt konusundaki sorularına cevap olabilir. Hadi, hemen okumaya başla.

Probiyotik bir gıda olan ve fermente edilmiş sütten elde edilen yoğurt, yararlı bakteriler içerir. Bu yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunan ancak hasar görmüş bakterilerin yerine veya onları desteklemek için kullanılabilirler. Probiyotik “canlı karşıtı” olan antibiyotiklerin tersine “canlı yandaşı” anlamına gelir.

Fermente gıdalar formunda probiyotik bakteri kullanımının tarihi milattan öncesine dayanır. Yani insanlar binlerce yıl boyunca sütü fermente etmişlerdir.

Peki, yoğurdun faydaları nelerdir?

  • Bilim insanları tarafından yapılan son çalışmalar fermente süt ürünleri tüketen insanların daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduklarını ortaya çıkardı. Bu yüzden son yıllarda probiyotiklerin kullanımı tekrar popüler olmaya başladı.

  • Hatta tedavinin bir parçası olarak probiyotiklerin kullanıldığı hastalıkların sayısı da hızla arttı. Bunlar çoğunlukla; sindirim yolunda virüs kaynaklı enfeksiyonlar, tedaviye dirençli çocuk ishali,laktoz intoleransı, irritabl bağırsak sendromu gibi mide-bağırsak sorunlarının tedavisi ile ilgili olan hastalıklardır.

  • Bunun yanında gıda alerjileri dahil alerjilerin, virüs kaynaklı kronik enfeksiyonların, ottoimmün bozuklukların dahi probiyotik tedavisine olumlu cevap verdiği görüldü.

Sözün özü, fermente gıdalar yani probiyotikler sağlıklı beslenmenin en önemli anahtarlarından biri. Yoğurt da fermente süt ürünlerinin muhteşem bir üyesi!

Yoğurt beslenmeye ne zaman ve nasıl dahil edilmeli?

bebeklere yoğurt kaçıncı ayda verilir

Bu kadar övdüğümüz yoğurt doğal olarak bebek ve çocuk beslenmesinin de olmazsa olmazı!

Ancak bebeklere yoğurt kaçıncı ayda verilir? sorusunun cevabı önemli! Bundan birkaç yıl önce, ek gıdaya ilk başlandığında bebeğe yoğurt verilmesi öneriliyordu. Ancak artık genel görüş yoğurdun 7. ay itibariyle bebek beslenmesine dahil edilmesi yönünde.

Yoğurdun beslenmeye ne zaman ve nasıl dahil edilmesi gerektiğini Ay Ay Bebek Beslenmesi bölümümüzde detaylıca anlattık. Dilersen ilgili bölümümüzü okuyabilirsin.

Yine de bebeklerde tüketimi ile ilgili bazı ipuçlarını bu yazımızda da vermeye çalışalım.

  • Yoğurdun bebek beslenmesine 7. ay itibari ile dahil edilmesi gerektiğini belirtmiştik.

  • Her yeni gıda gibi bebeğine önce, 3 gün boyunca, 1 çay kaşığı ile başlayıp sonra 1 tatlı kaşığına sonra da yarım ve tam çay bardağına çıkarmalısın. Böylelikle bebeğindeki etkisini görebilirsin.

  • Bu noktada, bebeklere yoğurt gaz yapar mı? sorusu aklına gelmiş olabilir. Hemen buna cevap verelim. Evet, yoğurt bebeğine gaz yapabilir. Yoğurt yedirdikten sonra bebeğini gözlemlemen iyi olur.

  • Yoğurdu bebeğine günde 1 öğün vermen yeterlidir. Bebeklere yoğurt hangi öğünde verilmeli? diye sorarsan da ikindi öğününde vermenin daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Yatmadan hemen önce vermeyi tercih etme çünkü gaz yaparsa uykuya böler, uykuda rahatsızlık yaratır.

  • Marketlerden hazır bebek yoğurtları satın alman mümkün, ancak bebek yoğurtlarını evde kendin mayalamanı öneririz. Yoğurdu günlük ya da gün aşırı mayalayabilirsin. Çok da taze olur.

    Yoğurdun yanında iyi gider: Bebekler İçin Mercimekli 6 Leziz Tarif!

Bebek Yoğurdu Nasıl Yapılır?

bebek yoğurdu nasıl yapılır

Bebeğin için evde çok pratik bir şekilde yoğurt mayalayabilirsin. Peki, bebeklere yoğurt hangi sütten mayalanır?

Bebeğine yoğurt mayalarken dilersen devam maması, dilersen inek sütü dilersen de keçi sütünü kullanabilirsin. Keçi sütünden mayalamanın şu avantajları vardır:

Genel olarak; güvenilir bir çiğ süt ve yoğurt mayası, bebeklere evde yoğurt mayalama için ihtiyaç duyacağın malzemelerdir.

Yoğurt Yapımı
Çiğ sütü kaynatıp, yaklaşık 45ºC olacak şekilde, yani eli yakmayacak ısıda soğut.
En fazla iki gün içerisinde tüketilecek şekilde küçük bir kavanoza sütü dök. İçine bir tatlı kaşığı yoğurt mayasını koyup 1-2 defa çevirip karıştır. Fazla karıştırma.
(İstersen eczaneden ya da marketlerden bulabileceğin probiyotik şaseyi de maya ile beraber sıcağa yakın, ılık süte ekleyebilirsin.
Kavanozun üzerinde 2-3 parmak kadar boşluk kalmasına dikkat et.
Yaklaşık 5-8 saat kadar mayalanmasını bekle.
Mayalanmış yoğurdu buzdolabına kaldır. Bir gece buzdolabında beklesin.
Ertesi gün yoğurt, kullanıma hazırdır.
Kullanmadan önce mayalayacağın yeni yoğurt için bir tatlı kaşığı maya olarak ayırmayı unutma!

Bu tariflerde yoğurt kullanılıyor: Hem Renkli Hem Lezzetli Hem Faydalı Çocuğun İçin 8 Smoothie Tarifi

Ayrıca yoğurt makinesi ile de yoğurt mayalaman mümkün. Son zamanlarda pratik olması ve yoğurt tutturma problemleri sebebiyle yoğurt makinesi çok tercih ediliyor. Sen de bebek yoğurt yapma makinesi ile yoğurt yapacaksan aşağıdaki tariften yararlanabilirsin:

Buraya da inceleyebileceğin modelleri bırakalım: Kıvamıyla Hayran Bırakan 10 Yoğurt Makinesi!

Yoğurt Yapımı
Sütü kaynat. Birkaç kez tıkırdasın yeterli.
Yoğurt makinesi kaplarına kaynamış sütü boşalt.
Süt el değecek ısıya gelene kadar bekle.
Beklerken 1 lt süte 2 tepeleme tatlı kaşığı ölçüsünde mayayı bir kenara al.
Süt istediğin ısıya geldiğinde mayayı her bir kaba paylaştır ve çok yavaş 1-2 kez karıştır.
Makinenin kapağını kapa. Makinenin derecesine göre ayarla.
Makinenin orta ayarı yaklaşık 6-8 saat arasında yoğurdu istediğin gibi mayalar.
Kapları makineden alıp biraz oda sıcaklığında tutup buzdolabına kaldır.
7-8 saat sonra yoğurt tüketime hazır olacaktır!

Bebeğin için ekmeği de kendi ellerinle yapmak ister misin: 6 Ekmek Tarifi İle Bebek Ekmekleri Hakkında Merak Ettiklerin!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: