Yenidoğan Hastalıkları: Belirtileri ve Önlemleri!

Bebeğin dünyaya uyum sağlamakta zorlanıyor olabilir. Bir şey yemek istemiyor ve halsiz görünüyorsa ya da vücudunda kızarıklık, şişkinlik gibi beklenmedik semptomlar ortaya çıkıyorsa sorununun ne olduğunu düşünmeye başlasan iyi olur. Bunun için yenidoğan bebek hastalıklarını bir araya getirdiğimiz yazımızdan yararlanabilirsin.

Yenidoğan hastalıkları nelerdir?

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan bebeklerde hastalık denildiğinde akla gelenlerden biri olan sarılık, gözlerde ve ciltte sararma şeklinde ortaya çıkar. Bu sararmayı genellikle doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde fark edebilirsin. Birkaç hafta kadar sürebilecek bu hastalık, fiziksel muayene ve laboratuvar testleriyle sarılık taraması yapılarak belirlenebilir. Tarama sonucunda bebeğinin hafif sarılık geçirdiği belirlenirse herhangi bir tedavi uygulanması gerekmez. Ancak ağır vakalarda hastanede kalması gerekebilir.

Bu konuda daha detaylı bilgiyi Yenidoğan Sarılığı Hakkında Her Şey! başlıklı yazımızdan öğrenebilirsin.

Yenidoğan bebekte fıtık

Bebeğinin fıtığı olabilir. Bu, şaşılacak ya da korkulacak bir şey değildir, hemen söyleyelim. Genellikle karşılaşılan ise kasık ve göbek civarındaki fıtıklardır.

  • Yenidoğan kasık fıtığı

Bebeğinin alt karın duvarındaki bir sorun sebebiyle bağırsakları dışarı doğru çıkabilir. Bu durumu alt karın ya da kasık bölgesinde şişlik olarak fark edebilirsin. Bu şişlik başlarda küçük olsa da zamanla büyüyebilir. Böyle bir durumda cerrahi müdahale gerekebilir; çünkü kasık fıtığı kendiliğinden geçmez.

  • Yenidoğan göbek fıtığı

Bebeğinin bağırsaklarının göbek deliğine yakın bir yerden şişlik oluşturacak şekilde görünmesiyle anlaşılır. Özellikle ağladığı sırada daha belirgin hale gelebilir.

Kasık fıtığından farklı olarak göbek fıtığı, bebeğin 1 yaşına gelene kadar kendiliğinden düzelebilir. Düzelmediği durumda ise sonraki dönemlerde komplikasyon ihtimalini önlemek için ameliyat edilmesi tercih edilir.

Yenidoğanda kalça çıkığı

Kız bebeklerde görülme olasılığının erkek bebeklere oranla 10 kat daha yüksek olduğu belirtilen kalça çıkığının erken tespiti önemlidir. İlk aylarda çift bez bağlanması gibi basit bir yöntemle tedavi edilebiliyorken, geç kalınan durumlarda ameliyat gerekebilir. Ameliyat sonrasında ise kalçanın alçıda kalması ve bebeğin hareketini önlemek için kundaklama gerekliliği süreci zorlaştırır. O yüzden bebeğinin kalça çıkığı olup olmadığını belirlemek için muayene yaptırmanı öneririz.

Ayrıca kalça çıkığı ultrasonunun dışında doktoru ziyaret etmeni gerektirecek başka durumlar da var. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir? adlı yazımızda bulabilirsin.

Yenidoğanda impetigo

İmpetigo hastalığı, genellikle ağız ve yüz bölgesinde kızarık yaralarla ortaya çıkar. Bulaşıcı olan bu deri enfeksiyonunun belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Sarımsı kahverengi kabuk bağlayan kızarık yaralar,

  • Kaşıntı,

  • Gövde, kol ve bacaklarda içinde sıvı olan kabarcıklar.

Bu hastalık genellikle hafif seyreder ve 2 ila 3 hafta arasında kendiliğinden geçer. Nadir durumlarda ise ağır ilerleyebilir. Bebeğinde bu tür belirtiler varsa doktorunla görüşmeni öneririz.

Hastalığın hafif geçmesi için kendi kendine alabileceğin basit önlemler için ise şunları sıralayabiliriz:

  • Hastalığın bulaşmaması için ellerini sık sık yıkayabilirsin.

*Bebeğinin kaşınarak enfeksiyonu yaymasını önlemek için tırnaklarını olabildiğince kısa kesebilirsin.

  • Bebeğinin kullandığı battaniye, kıyafet, havlu gibi eşyaları sık sık yıkayabilirsin.

yenidoğan hastalıkları

Yenidoğanda kolik

Bebeğin 2-3 haftalıkken ortaya çıkabilecek kolik karşısında kendini hiç olmadığı kadar çaresiz hissedebilirsin. Çünkü kolik, bebeğinin uzun süreler boyunca ağlamasıdır. Bu süre boyunca ise onu sakinleştirmen neredeyse imkânsızdır.

Normal ağlamalardan farklı olan bu ağlamada bebeğin genellikle dizlerini yukarı doğru çeker ve yumruklarını sıkar. Hatta kısa bir süre nefesini tutabilir. Beslenme ve uyku düzeninin bozulmasına, huysuzlaşmasına sebep olan bu durumun nedeninin ne olduğuna dair net bir bilgi de yoktur.

Bu sebeple bebeğinin bitmek bilmez ağlama krizlerini durdurabilmek umuduyla doktorun yolunu tutabilecek olsan da pek bir sonuç elde edemeyebilirsin. Ayrıca doktorlar yan etkilerinden dolayı ilaç vermeyi tercih etmezler ve zamanla bu ağlamaların son bulacağını belirtirler. Tabii yine de bebeğinin ağlamalarının kolikten başka bir şeye işaret edebilecek olması sebebiyle doktora görünmek yararlı olabilir.

Bu konuyla ilgili olarak Kolik Bir Bebek Bakarken Yardımcı Olabilecek İpuçları adlı yazımıza bakabilirsin.

Yenidoğanda pamukçuk

Bir tür mantar enfeksiyonu olan pamukçuk, bebeğinin dilinin ve yanaklarının iç kısmında beyaz lekeler olarak görülür. İştahsızlığa ve asabiyete sebep olan bu hastalık genellikle ciddi sorunlara yol açmaz. Ancak emzirme sırasında bu enfeksiyonun sana da geçebilecek olması sebebiyle dikkatli olmanda yarar var. Peki, bu durumu nasıl anlayabilirsin?

Eğer memelerinde;

  • Olağan dışı kaşıntı ve hassaslık hissediyorsan,

  • Emzirme sırasında normalde hissettiğinden daha fazla acı fark ediyorsan,

  • Bıçak saplanması gibi bir ağrı oluşuyorsa enfeksiyon sana da geçmiş olabilir.

Bu hastalıkla ilgili olarak, Pamukçuk Nedir ve Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir? adlı yazımızdan daha detaylı bilgi edinebilirsin.

Yenidoğan bebekte ishal

Bebeğin normalden daha sık ve sulu kaka yapıyorsa ishal olmuş olabilir. Mide ve bağırsaktaki bir enfeksiyondan kaynaklanabilecek ishal hastalığı, bebeğinde halsizlik ve kilo kaybı gibi etkilere sebep olur. Özellikle ishalle birlikte kusma da fark ediyorsan bu etkiler bebeğinin iyileşmesini geciktirebilir.

Eğer;

  • Bebeğin 1 ya da 2 saatte bir kez olacak şekilde kaka yapıyorsa,

  • Ateşi 38 dereceyse,

  • Aldığı sıvıyı vücudunda tutamıyorsa,

  • Aşırı derecede yorgun görünüyorsa doktora gitmeni öneririz.

Bu konuda daha detaylı bilgiyi, Yenidoğan Bebeklerde İshal: Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Ne Yapmalı? adlı yazımızda bulabilirsin.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.