Çocuklarda ve Bebeklerde Horlama Neden Olur?

Çocuklarda horlama genellikle geçici bir durum olsa da altında uyku apnesi gibi ciddi nedenler de yatabilir. Peki, horlayan çocuğa ne yapılır, horlama tedavisi nasıl olur? Detaylar yazımızda!

Horlama nedir?

Horlama, çocuğun solunumunun geniz eti büyümesi ya da bademcikler nedeniyle kısmen tıkanmasının yarattığı sestir.

Mutlaka oku: Çocuklarda Geniz Eti Hakkında Bilmen Gerekenler

Çocuklarda ve bebeklerde horlama neden olur?

Söz konusu miniğin olunca bebekler horlar mı diye düşünmen normal. Burun-boğaz solunum yolundaki lenfatik doku parçalarındaki şişme, çocuklarda geçici horlamaya yol açabilir. Horlama genellikle 3 ila 6 yaş arasında en şiddetli seviyesine ulaşsa da çok daha önce ortaya çıkar. Peki bebekler neden horlar, hadi bir göz atalım.

Bebeklerde horlama ile yetişkinlerdekinin farklı şekillerde ele alınması gerekir. Yetişkinlerden ayrı olarak çocuklarda geniz eti büyümesi ve bademcik sorunu horlamaya yol açabilir.

Bu rahatsızlıkların akut ya da kronik olma ihtimallerinin göz önünde bulundurulması gerek. Bebeklerde geniz eti ve bademcik problemi kronikleşirse sinüzit ya da çeşitli kulak rahatsızlıkları gibi başka hastalıklara da neden olabilir.

Eğer uyku apnesinden kaynaklanan bir horlama söz konusuysa bunu, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken ciddi bir durum olarak ele almalısın.

Çocuklarda horlama problemi için hangi doktora gidilir?

çocuklarda horlama problemi

Horlayan bebeğini KBB bölümüne götürebilirsin. Burada durumun hangi problemden kaynaklandığı açıkça ortaya çıkar.

Çocuklarda horlamanın nedeni nasıl tespit edilir?

Çocuklarda horlamanın altında yatan neden saptanmaya çalışılırken ilk olarak aileye yapılan sorgulamayla birtakım şeyler öğrenilir. Ardından burundan genize uzanan alanı incelemek ve bölgedeki hava akışını gözlemlemek için ince pediatrik yapıda olan, çocuklar için özelleştirilmiş endoskoplarla izleme yapılır.

Horlayan çocuğa ne yapılır?

Çocuğunun özellikle gece uykularını yakın takibe alabilirsin. Horlayan çocuk, burnu tıkandığı için ağzı açık bir şekilde uyur. Uzun süre ağzı açık şekilde uyuyan çocuklarda solunum ritmi bir süre sonra değişir ve nefes almada zorlanma başlar.

Eğer horlamayla birlikte çocuğunun nefesinde 4 ya da 5 saniye kadar kesilme, dudaklarında morarma ve büyümesinde gerilik görüyorsan mutlaka bir KBB uzmanıyla görüşmelisin. Geniz eti ve bademciklerin büyük olduğu durumlar çocuklarda uyku apnesine açabiliyor. Doktora gitmeden önce çocuğunun uyku anını video kaydı yapman teşhis açısından kolaylık sağlayabilir.

Çocuklarda horlamaya ne iyi gelir?

  • Horlayan çocuğa bitkisel çözüm olarak bal verebilirsin. Ancak bunun için çocuğunun 1 yaşından büyük olması gerek. Balın iltihap sökücü özelliği sayesinde hava kanallarının tıkanmasına yol açan boğaz bölgesindeki şişlik azalır. Boğaz yumuşar ve horlamaya yol açan titreşimlerin oluşması engellenir. 1 bardak ılık suya karıştırılmış 1 çay kaşığı bal geceleri uykudan önce miniğine iyi gelir.
  • Sırt üstü yatmak çocuklarda horlama probleminin daha da artmasına yol açabilir. Horlayan bebek nasıl yatırılmalı sana söyleyelim. Çocuğunu sağ tarafına doğru çevirerek yatırırsan horlama probleminin bir nebze de olsa azalmasını sağlayabilirsin.
  • Bebeklerde horlama gibi ses hava kuruluğundan da kaynaklanabilir. Bu nedenle odanın nem dengesini sağladığından emin ol.

Bunları inceleyebilirsin: Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Soğuk Buhar Makinesi ve Hava Nemlendirici

Çocuklarda horlama hangi durumlarda tehlikeli?

  • Çocuğun gece sürekli uyanıyorsa ve sık sık idrara çıkıyorsa,
  • Altına kaçırma problemi varsa,
  • Uyku sırasında sürekli hareketliyse,
  • Uykuda nefesi kesiliyorsa,
  • Uyku bozukluğuna bağlı olarak dikkat eksikliği varsa ve dersleri kötüleşiyorsa,
  • Konuşma bozukluğu yaşıyor ve yutkunmada güçlük çekiyorsa
  • Alerjik bir yapısı varsa sıkça enfeksiyon geçiriyorsa,
  • Yaşıtlarına göre büyümesi geriyse, geniz eti ve bademcik artık çocuğuna yarardan çok zarar veriyor demektir.

Çocuklarda Yetersiz Büyüme Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda horlama tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda horlama tedavisi

Çocuklarda görülen hafif horlamalar genellikle geçicidir. Bu nedenle her horlama şikayeti cerrahi müdahale gerektirmez. Horlama tedavisinde ilk olarak;

  • Çocuğun bademcik ve geniz etinin ne büyüklükte olduğu,
  • Sıklıkla geniz eti ve bademcik enfeksiyonu geçirip geçirmediği,
  • Problemin alerji kaynaklı olup olmadığı ayırt edilmeye çalışılır.

Horlamanın nedeni burun tıkanıklığına bağlıysa buna bağlı başka sistemler etkilenebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ya da kulak problemleri, çocuğun büyüme ve gelişmesini etkileyen birtakım sorunlar görülebilir. Böyle durumlarda da horlamanın tedavisi iki problemi de ortadan kaldıracak şekilde yapılır.

Çocuklarda horlama apneyle birlikte görüldüğü takdirde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü çok nadir de olsa duran solunumun geri gelmeme ihtimali var. Bu nedenle bebeklerde uyku apnesi ihmale gelmez.

Gel nefes gel: Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Her Şey

Kaynakça ve İleri Okuma

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler-Arlene Eisenberg & Heidi E. Murkoff & Sandee E. Hathaway

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.