Suda Doğum Hakkında Merak Edilen 10 Soru

Suda doğum, sunduğu avantajlar ve kolaylıklar sebebiyle ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Pek çok ünlü de suda doğum yöntemini tercih etmeye başladı. Peki, suda doğum nedir, nerede ve nasıl yapılır? Hadi gel, tüm detaylarıyla öğrenelim.

Bu arada ünlülerin doğum şekillerini öğrenmek istersen buraya da bakabilirsin: 17 Ünlü Anne Hangi Doğum Şeklini Tercih Etti?

1. Suda doğum nedir?

Suda doğum, sıcak su dolu bir doğum havuzunun içinde gerçekleştirilen doğum yöntemlerinden biri ve anne adayları tarafından çok merak ediliyor. Günümüzde giderek yaygınlaşan bu doğum yönteminde havuz, 37 derecedeki suyla dolduruluyor ve sıcak suyun annenin kaslarını gevşeterek rahatlatması sağlanıyor.

2. Suda doğum nasıl yapılır?

suda doğum

Doğumun açılma dönemi mümkün olduğunca dışarda geçirilir. Mümkünse suya doğumun yaklaşan evrelerinde girilir. Suda doğumda en dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri, suyun ısısıdır ve çok iyi takip edilmelidir. Doğum, uzman ebe ya da doktor rehberliğinde gerçekleştirilir ve bebek doğar doğmaz annenin kollarına verilebilir.

Aşırı ısınmayı engellemek ve bebeği sıkıntıya sokmamak için su sıcaklığı maksimum 37,5 derecede tutulur.

Türkiye suda doğum iyice artmaya başladı. Bu yüzden suda doğum fiyatları hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir.

Gel bakalım: Şimdiden Hazırlan: En İyi Doğum Pozisyonları

Annelerimiz neler demişler: Suda doğum yapan var mı?

3. Suda doğumun faydaları nelerdir?

Suda doğumun giderek yaygınlaşmasının en büyük sebebi, doğum konusunda sağladığı faydalar. Suda doğumun faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Normal yapılan doğumlara oranla doğum daha kısa sürede tamamlanıyor.
  • Sıcak su, vücudu rahatlatarak endorfin hormonunun salgılanmasını sağlıyor ve gebeler kendilerini daha az endişeli hissediyorlar.
  • Bebekler, ciğerlerinde bulunan suyu daha rahat atabiliyorlar ve aynı ortama geldikleri için doğum şoku yaşamıyorlar.
  • Su, rahmin kan dolaşımını arttırdığı için bebeğe daha fazla oksijen gidiyor.
  • Vajina ağzında meydana gelen yırtıkların oluşmasını engelliyor.
  • Anne ve bebek için doğumun daha rahat ve ağrısız geçmesini sağlıyor.

Bu yazıyı öneriyoruz: Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Kendine Yapacağın 6 İyilik

4. Kimler suda doğum yapamaz?

suda doğum yorumları

Suda doğum bazı durumlarda anne adayları için riskli olabilir. Peki, suda doğum kimler için sakıncalı ve hangi durumlarda yapılamaz?

  • Genital bölgende iltihap, yara ve enfeksiyon gibi hastalıklar varsa,
  • Çok fazla kanaman olduysa,
  • Bebeğin karnında ters pozisyondaysa,
  • Erken doğum olasılığı söz konusuysa,
  • Çoğul gebelik riski taşıyorsan,
  • Astım, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysan,
  • Bebeğinde gelişim problemi varsa,
  • Doğum esnasında bebeğinin kalp atışlarında anormallik gözlendiyse, suda doğum sana uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.

Bu gibi riskli durumların dışında suda doğum yapılmasında herhangi bir engel söz konusu değil. Uzmanlar genelde anne adaylarına bu yöntemi ikinci ya da üçüncü doğumda öneriyorlar. İlk doğum genel olarak daha zor gerçekleştiği ve vajina kapasitesi dar olduğu için doğum kesiği gerekebildiğinden, daha sonraki doğumların bu yöntem için daha uygun olduğu söyleniyor.

Doğum dikişleri hakkında tüm bilgiye buradan ulaşabilirsin: 9 Maddeyle Epizyotomi (Doğum Dikişi) ve Bakımı

5. Suda doğum için gerekli şartlar nelerdir?

Suda doğum için gerekli şartlar
Suda doğum öncesinde, ailecek profesyonel bir hazırlık eğitimi almanız şart. Normal doğum yoluyla gerçekleştirilen suda doğumda, panik olmamalı ve huzurlu bir ortamda olmalısın.
Sağlık personelleri (doğumu gerçekleştirecek olan ebe ya da doktor veya doğuma eşlik rehberlik edecek olan doula) ile aranda güven sağlanmalı ve iyi bir iletişim kurmalısınız.
Riskli gebelikler suda doğum için uygun olmadığından, uygun şartları taşımalısın.
Doğum yapılan hastane veya poliklinik, acil durumlar için yeterli personele ve ekipmana sahip olmalı.

Tüm bu süreçte sağlığını garantiye al: Hamilelik ve Doğum Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? Neden Yaptırmalısın?

6. Suda doğum nerede yapılır?

Suda doğum nerede yapılır

Suda doğumu; doğum merkezlerinde, hastanelerde veya evde yapabilirsin. Pek çok doğum merkezinde doğum havuzları bulunuyor ve doğum havuzlarının hastanelerdeki sayıları da günden güne artmakta. Ayrıca artık suda doğum yapan hastanelere ulaşmak çok daha kolay, çünkü sayıları günden güne artıyor.

Hepsi duygu dolu: Doğum Anını Tüm Çarpıcılığı ile Gösteren 12 Doğum Fotoğrafı

7. Evde suda doğum nasıl yapılır?

evde suda doğum

Hastane veya poliklinikte doğum yapmak istemezsen, uygun şartları taşıman koşuluyla evde suda doğum yapabilirsin. Evde suda doğum yapmak isteyen hamilelerden biriysen doğum havuzu kiralayabilir ya da satın alabilirsin.

Eve kurulan doğum havuzu ve ebenin desteği ile doğum yapılabiliyor. Bu konuda fiziksel ve ruhsal olarak destek almak için doulalardan da yararlanabilirsin. Fakat, herhangi bir sorun yaşandığında annenin ve bebeğin sağlığını riske atmamak için doğuma hastanede devam etmek gerekiyor.

Konuyla ilgili şunu bırakalım: Doula Nedir? Doğuma Hazırlıkta Sana Nasıl Yardımcı Olur?

Doğum havuzları için kişiye özel, tek kullanımlık kılıflar da kullanılıyor. Kılıf ücreti ilave edildiğinde bile evde suda doğum fiyatı tahmin edildiği kadar yüksek değil.

8. Suda doğum kaç saat sürer?

Suda normal doğumun en büyük faydalarından biri doğum süresini kısaltması. Suda doğum, normal doğum süresini 3-4 saat kadar kısaltır.

9. Suda doğum sağlıklı mı?

“Suda doğum mu, normal doğum mu?” sorusu kafanı kurcalıyor olabilir. Suda doğumun faydalarından yukarıda bahsetmiştik. Suda doğumun riskleri ise diğer doğum türleriyle aynı oranda.

Bebeklerinin suda boğulmasından korkan ebeveynler, suda doğum yönteminden uzak duruyorlar. Ancak korkulanın aksine suda doğum, doğuştan gelen “dalma” refleksi sayesinde bebeklerin su dolu bir ortamda değişikliğe maruz kalmasını engellediği için daha sakin olmalarını ve daha az ağlamalarını sağlıyor. Kısacası, suda doğumun sağlık açısından ekstra bir zararı söz konusu değil.

Bakalım bebeklerin dalma refleksi ne kadar sürüyor?

Normal doğum hakkında daha fazla bilgi alıp karşılaştırma yapmak istersen oku: 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

10. Suda doğum kolay mı?

Evet, suda doğumun, ağrıları hafifleterek doğumun kolay geçmesini sağlaması ve doğum süresinde sağlamış olduğu avantaj sebebiyle daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.Suda doğum yapanlar yorumlarında bu yöntemin korkularını ortadan kaldırdığını söylemişler.

Haberin olsun: Doğum ve Doğum Sonrası İçin Ayşe Öner’in Önerdiği 10 Şey

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.