Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek İçin Yapman Gereken 11 Şey

Sen de bütün anneler gibi çocuğun dosdoğru büyüsün, hem mental hem de fiziksel olarak sağlıklı olsun istiyorsun değil mi? Sağlıklı çocuk yetiştirmek aslında oldukça kolay! Bu yazıdaki dikkat etmen gereken 11 bilgiyle çocuğunun yaşamını çok daha kaliteli hale getirebilirsin.

1- Hamilelikten itibaren sağlığına dikkat et!

Hamilelik döneminde senin hayat tarzın, beslenmen, sağlığın ve kilo alımın bile karnındaki bebeğinin sağlığını etkiliyor. Bu süreçte bazı kurallara uyarak bebeğinin hayata sağlıkla gelmesini sağlayabilirsin:

  • Beslenmene çok dikkat et. Bol kalsiyum ve protein almaya çalış. Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak dur, işlenmemiş gıdalarla bazı balıklar da hamile kadınlar için zararlı!
  • Doktor kontrollerini ve doktorunun önerilerini ihmal etme.
  • Folik asit, protein, demir, çinko, kalsiyum, C, A, B gibi vitaminleri dozunda tüket.
  • Kilo alımını sınırlandır. Bu süreçte fazla kilo alman sen ve bebeğin açısından zararlı olabilir.
  • Sağlığına ve fiziksel özelliğine uygun egzersiz ve sporlar yap.
  • Sigara, alkol ve ilaçlardan uzak dur. Bunlar bebeğine ciddi zararlar verebilir.

Daha fazla bilgi burada: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

2- Bebeğini anne sütüyle besle!

Anne sütünün bebeğin için ne kadar önemli olduğunu söylememize artık gerek yok! Bebeğinin zeka, beyin, bağışıklık sisteminin gelişimi için mümkün olduğunca anne sütü ile beslemen gerekiyor. Çeşitli nedenlerle sütün azsa ya da hiç gelmiyorsa da hemen vazgeçme! Şu yöntemlerle sütünü arttırabilirsin:

Yetmedi mi? Daha fazlası burada: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

3- Beslenmesini düzenle!

Çocuğunun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için düzenli ve dengeli beslenmesi şart! Bunun için şu 3 ana kurala uyman lazım:

  • Mevsimine uygun meyve ve sebzeleri bol bol tüketmesini sağla.
  • Abur cubur olarak adlandırılan boş besinlerle mümkün olduğunca geç tanıştır ve tüketimini sınırla.
  • 3 beyaz olarak bilinen un, tuz ve şeker içeren gıdalardan uzak durmasına yardımcı ol.

Uzmanımızın önerilerine de göz at: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

4- Diş fırçalama alışkanlığı kazanmasını sağla!

Çocuğuna diş fırçalama alışkanlığını çok küçük yaşlardan itibaren kazandırman lazım. Henüz ilk dişi çıktığı andan itibaren ağız temizliğine başla, yaklaşık 1 yaşına geldiğinde ise diş fırçası kullanmaya teşvik et. Çünkü sağlıklı dişlerin temeli çocukluk çağında atılır. Kalıcı dişlerin sağlam olması ve doğru çıkabilmesi için süt dişlerinin de sağlam olması gerekir.

Bu bilgileri kaçırma: Süt Dişleri Hakkında Bilmen Gereken 13 Şey

5- Küçük yaşlarda spor ile tanıştır!

Çocuğun yürümeye başladığı andan itibaren yoğun bir enerji ile dolacak. Hem bu hareketliliğin doğru değerlendirilmesini sağlayacak hem de fiziksel gelişimine katkıda bulunacak sporlara yönelmesini sağlamalısın.

Aslında çocuğunu doğduğu andan itibaren egzersizlerle ve sporla tanıştırabilirsin. Senin desteğinle yapacağı kol ve bacak hareketleri, yenidoğan yüzme kursları gibi alternatifleri değerlendirmeni öneririz. Görmek istersen burada pek çok alternatif var: Çocuk Spor Merkezleri

Aynı zamanda oyun grupları da başlangıç için iyi birer alternatif. Buradan bu gruplar hakkında bilgi alabilirsin: Çocuk Oyun Grubu ve Atölyesi

6- Doyasıya oynamasına izin ver!

Oyunların çocuk gelişimi üzerindeki etkisi çok büyük! Bu yüzden hem eğitici hem de eğlendirici oyunlarla oynamasına izin ver. Eğitici oyunlar çocukların motor gelişimlerine çok büyük katkılarda bulunuyor.

Bunlara bayılacak: Eğlenerek Büyüsün: Okul Öncesi Eğitici Oyunlar

Çok çeşitli materyaller kullanarak çocuğuna birbirinden eğlenceli oyunlar hazırlayabilirsin. Hayal gücünü kesinlikle kısıtlama, pislenecek, kıracak, dökecek korkusu ile onu oyunlardan uzaklaştırma. Ayrıca oynadığı oyunlara mümkün olduğunca sen de katıl, paylaşma ve ekip halinde çalışma fikrini çocuğuna aşılamaya çalış.

Sen ve çocuğun için en güzel oyun önerileri geliyor: Oyuncu Anne Şermin Yaşar'dan 6 Eğitici Oyun

7- Uykusunu düzenle!

Sağlıklı bir çocuğun uyku düzeninin de sağlıklı olması gerekiyor. Yenidoğan bebeğin günde 18 saat uyku uyurken, yaşı ilerledikçe bu süre gitgide kısalacak. Hareketliliği arttıkça da ortaya uyku problemleri çıkmaya başlayacak. Uykusuz kalan çocuğun sağlığı olumsuz etkilenir ve dikkat bozukluğu, iştahsızlık, halsizlik gibi durumlarla da karşı karşıya kalabilir. Bunu engellemek için bebeğine uyku eğitimi vermen gerekir.

Buna da ihtiyacın olabilir: 1-5 Yaş Arası Çocuklar İçin İpek Gibi Uyku Rehberi

Okul öncesi çocukların gün içinde kısa süreli, gece ise uzun süreli olmak üzere 2 kez uyuması öneriliyor. Ayrıca bu eğitimin çocuğu zorlamaması gerekiyor. Bakalım uzmanımız ne diyor: Pedagog Tansu Oskay'dan Ağlatmadan Uyku Eğitimi İpuçları

8- Doktor kontrollerini ihmal etme!

Çocuğun doğduğu andan itibaren sürekli değişimlere açık olacak. Bu yüzden boyunu, kilosunu, fiziksel ve mental gelişimini takip etmek, varsa sorunları çözmek gibi amaçlarla düzenli doktor kontrollerini yaptırmalısın. Bu sayede eğer bir olumsuz durum varsa erken teşhis ve tedavi de kolaylaşır.

9- Onunla bol bol vakit geçir!

Çocuğunun yanında olman, onunla oynaman, konuşman, dinlemen aranızdaki güven duygusunu geliştirir ve böylece çocuğun daha özgüvenli, uyumlu ve paylaşımcı biri haline gelir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Namık Kemal Akpınar, ebeveynleriyle yeterli vakit geçirmeyen çocukların davranışsal sorunlar yaşadığını, arkadaş ve okul uyumunda problemler ile karşı karşıya kaldığını söylüyor. Bu yüzden çocuğunla ortak aktiviteler gerçekleştir ve bol bol zaman geçir.

Çok eğleneceksiniz: Telefonu Bırak Çocuğunla Oyna: Evde Oynanacak Oyunlar

10- Okuma alışkanlığı kazandır!

Çocukların hayal güçler adeta birer derya! Uzmanlar bu yaratıcılığı korumak ve zihinsel gelişimini desteklemek için çocukların erken yaşta okuma alışkanlığı kazanmalarının sağlanmasını öneriyor. Bunu sağlamak içinse önce senin çocuğuna örnek olman gerekecek. Evin herhangi bir bölümünde, her fırsatta, tv ya da telefon gibi aletlerden uzak durup kitap okursan, bu durumu çocuğun için de normalleştirmiş olursun. Ayrıca bu teşvik edici bir durum.

Bebeğin için ihtiyaç duyabilirsin: Bebeğin Bu Kitaplarla Uykuya Dalsın: Uyku Öncesinde Okuyabileceğin 10 Bebek Kitabı Önerisi!

11- Sevgini göstermekten çekinme!

Küçük çocuğunun ruhunu okşayacak, sağlıklı bir birey olmasına destek olacak en önemli şey senden aldığı sevgi! Mutlu, ailesinin değer verdiği bir çocuk insanlara karşı saygılı, sevecen ve anlayışlı olacaktır. Bu yüzden şımarır korkusuyla ona sevgini göstermekten çekinme!

Akademisyenanne anlatıyor: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata

Kaynaklar:

"Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı Kitabı"

Yazar: Ayşe Öner

Yayınevi: Klan Yayınları

"Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum

Yazar: Nikki Sims

Yayınevi: Kaknüs Yayınları