Çocuğumu Anaokuluna Nasıl Alıştırabilirim?

Çocukların çoğu anaokuluna uyum sürecinde zorluklar yaşar. Bu süreci anaokuluna başlayan çocuğunun psikolojisini iyi anlayıp, onu kreşe alıştırmak için doğru yöntemleri uygulayarak en sağlıklı şekilde atlatabilirsin.

Öncesinde anaokulunun çocuğa faydaları neler oku, daha sonra çocuğunu anaokuluna alıştırmanın yollarını ve birçok annenin bu süreçte yaptığı hataları öğren!

Anaokuluna başlayan çocuğun psikolojisi nasıldır?

Çocuğunun ilk güven duyduğu nesne annesi, yani sensin. Çocuğun anaokuluna başladığında senden, tanıdığı ev ortamından, yani güvenli bölgeden uzaklaşmış olacak. Hiç tanımadığı bir ortamda ilk kez bir birey olarak tek başına bulunacak.

Yeni ortam ve yeni arkadaşlar çocuğun için korkutucu ve güvensiz bir durum olarak algılanailir. Bu çok normal.

Çocuğun çekingen ya da utangaç mizaçlı olabilir. Bu yüzden yeni bir ortama girmek onu diğer çocuklardan daha fazla zorlar.

Çocukları anaokuluna alıştırma yöntemleri neler?

Anaokuluna gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı, hangi yanlışlar yapılmamalı?

Çocuğunu anladığını ona belli et

“Kocaman çocuk oldun, ağlama!”, “Bak, şu arkadaş ağlıyor mu?” gibi ifadelerle çocuğunu yargılama. “Artık anaokuluna gidecek kadar büyüdün, bu beni çok sevindiriyor.” gibi yapıcı cümleler kur. Yaşadığı korkuyu anladığını, saçma bulmadığını, kreşe gittiğinde neler kazanacağını ona sakince anlat.

Okul öncesi eğitimin anlam ve önemi için tıkla: Anaokulunun faydaları neler?

Anaokulu hazırlığını son güne bırakma

Anaokuluna başlamadan bir süre önce çocuğuna bu durumu haber ver. Anaokuluna uyum sürecinde stresini azaltmak için belli saatlerde oda toplama, yemek yeme ve uyuma gibi ihtiyaçlarını düzene sok.

Birlikte anaokulunu görmeye gidin

Başlamadan nereye gideceğini, nasıl bir ortamda bulunacağını görmesi için onu yazdırdığın kreşe götür.

Anaokulu aktivitelerinden bahset

Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birçok etkinlik yapacağını, yeni şeyler öğreneceği anaokulu etkinlikleri ile günün çok iyi geçeceğini ona anlat. Çocuğunu heveslendir.

Yeni arkadaşlar edineceğini söyle

Kendi yaşıtında birçok arkadaş edineceğini, oyuncaklarla birlikte oynayabileceklerini çocuğuna anlat.

Her an onunla olamayacağını bilmeli

“Okula giderken sana eşlik edeceğim.”, “Akşam seni almaya geleceğim.”, “Öğlen bir ara uğrayacağım.” gibi cümlelerle ona rahatlat. Bu şekilde her an birlikte olamayacağınızın mesajını da vermiş olacaksın.

Bazı çocukların ağlayacağını söyle

Anaokulu çıkışında, kendilerini almaya geç kalan aileleri nedeniyle bazı çocukların ağlayacağını ona söyle. Bunun normal olduğunu, annelerinin onları almaya geleceklerini unutmuş olabilecekleri için ağladıklarını anlat.

Oyun grupları ile onu alıştır

Bir yöntem de iki-üç saatlik oyun grupları ile çocuğunu anaokuluna alıştırmak olabilir. Bu, çocuğundan uzun süre ayrılma fikrine alışman bakımından senin için de faydalı olabilir.

Uzmanların eğitim verdiği, yaş gruplarına göre etkinliklerin düzenlendiği çocuk oyun grupları ve atölyeleri burada, iletişime geç istersen.

Geldi çattı: Anaokulunda ilk gün

Bazı anneler anaokuluna daha çabuk alışsın diye çocuğu öğretmene teslim edip ortadan kayboluyor. Fakat bu, çocuğunun yaşadığı güvensizlik duygusunu tetikleyebilir. Ve unutma, her çocuk aynı değildir.

Bu konuda uzmanlar da aynı görüşte değil. Kimisi çocuğu bırakmalı ve vedayı kısa kesmeli, kimisi çocuğun yanından ayrılmamalı diyor. Bu yüzden öğretmeniyle konuşabilir, çocuğunu gözlemleyerek duruma karar verebilirsin.

Mümkünse okul çıkışı onu almaya sen git ve geç kalma. Babası ya da başka biri alacaksa çocuğunu önceden bilgilendir. İş veya farklı bir sebepten dolayı geç kalma ihtimalin varsa bu durumu, nedenleri ile birlikte çocuğuna önceden anlat.

Yemek yemesi ve uyuması için onu zorlama

İlk gün arkadaşlarıyla birlikte masaya oturup yemek yemek istemiyorsa ya da uyku saatinde uyumayı reddediyorsa onu zorlama. Bu şekilde üzerinde baskı hissetmeyeceği gibi, anaokulunu uyunması ve yemek yenmesi gereken sıkıcı bir yer olarak görmekten de kurtulur.

"Acaba erken mi oldu?" diye düşünüyorsan oku: Çocuğunu Anaokuluna Ne Zaman Göndermelisin?

“Çocuğum okulda ağlıyor” diyen birçok anne bu hataları yapıyor

Sen yapma!

  • Bir süre yanında durduktan sonra dikkatini başka yöne çekip, okuldan ayrılma. Çocuğun dönüp baktığında seni göremeyince daha çok ağlayacak ve hem sana hem de anaokuluna olan güveni sarsılacak.
  • Okula gittiği için çocuğunu ödüllendirme. Onun büyüdüğünü görmekten mutlu olduğunu ve her zaman yanında olacağını anlamasını sağla, yeter. Anaokuluna gitmeyi ekstra bir şey olarak görmemesi lazım.
  • Ağlaması ve anaokuluna gitmek istememesi sende de kaygıya, paniğe, üzüntüye yol açmasın. Olabildiğince rahat davran. Çocuğun endişeli olduğunda hisseder ve daha çok korkar.
  • “Belki bir sene daha beklemeliyim.” kararını tek başına verme. Çocuğunu yuvaya alıştırmak için elinden geleni yaptın ve hiçbir koşulda gitmek istemiyor mu? İşte o zaman bir pedagogla görüşmelisin. Ama unutma; bu bir süreç. Çocuğuna yeteri kadar zaman tanıdığından emin ol.

Doğru anaokulu olduğundan emin misin: Anaokulu Seçerken Dikkat Etmen Gereken 6 Şey