Rota Virüs Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde ishal sık görülen bir durum ama minik kuzunu hastaneye yatıracak kadar ağır bir virüs olan rota virüsü, ishalin en ağır hali. Bu yazımızda rota virüsü nedir, hangi belirtilerle kendini gösterir ve nasıl tedavi edilir, bilmen gereken tüm detaylara değindik.

Rota virüsü nedir?

Bebeklerde ve çocuklarda şiddetli ishale neden olan tehlikeli bir virüs kendisi. Su ve tuz emiliminde bozulma yaratıp sindirim sistemine büyük hasar veriyor. Tüm memelilerde ve kuşlarda hastalığa yol açıyor. Dr. Erhan Ateş, çocukların 5 yaşına geldiklerinde en az bir kez rota virüsü ishali yaşadıklarını belirtiyor.

Tüm dünyada çocuklar bu virüs nedeniyle hastaneye yatırılacak kadar şiddetli ishal geçiriyor. Bu noktada akla rota virüsü tehlikeli mi, sorusu gelebilir. Tedavi ihmal edilirse maalesef sonu ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Sık görülen bir diğer virüs hastalığı: El Ayak Ağız Hastalığı

Rota virüsü neden olur?

Rota virüsü belirtileri

Rota hastalığı genellikle yiyecek ve içeceklerden bulaşıyor. Meyveleri ve sebzeleri iyi yıkaman, eti iyi pişirmen bu nedenle çok mühim. Rota virüsü bulaşıcı mı bu noktada cevap verelim. Hijyen önemli ama virüsün bulaşmasına her zaman engel değil. Rota virüsü solunum yoluyla da bulaşabiliyor.

Özellikle anaokulu ve kreş gibi ortamlar, çocuklarda rotavirüs salgınına neden olan başlıca yerler. Uz. Dr. Orkun Tolunay, virüsün insandan insana bulaşma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Yuvalardaki alt değiştirmelerin bulaşma riskini arttırdığını belirtiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Özmen özellikle 6 ay-2 yaşındaki çocukların risk altında olduğunu belirtiyor. Virüsün bulaşmayı en sevdiği mevsim ise kış.

Yetersiz beslenme de virüse davetiye çıkaran diğer faktörlerden.

Rota virüsü belirtileri

Mutlaka oku: Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Uz. Dr. Orkun Tolunay, hastalık sonucu beyin dokusunun tutulmasıyla çocuklarda dans eden göz sendromunun oluşabileceğini de belirtiyor. Bu rahatsızlığa göre gözlerde istem dışı çok hızlı hareketler (opsoklonus) oluşuyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, vücutta kaybolan sıvı yerine konulmazsa akut böbrek yetmezliği gibi çok ciddi sorunların meydana gelebileceğini söylüyor.

Rota virüsü kaka rengi nasıl olur?

Rota virüsünde kaka rengi çok sulu ve açık renkte olur. Dışkı balgam ve pis koku içermez. Rotavirüs kakası genellikle süt benzeri bir kokuya sahiptir.

Anlattık: Bebek Kakası Hakkında Merak Edilen 13 Soru ve Cevabı!

Rota virüsü tedavisi

Rota virüsü kaç gün sürer

Rota virüsü kaç gün sürer, diye merak ediyorsan kuluçka süresinin 1-3 gün, hastalığın süresinin ise 7-10 gün civarında olduğunu söyleyebiliriz. Rota virüsün teşhisi için bebeğin dışkısından örnek alınıp incelenir. Daha sonra;

  • Rotavirüs saptanırsa bol su ve probiyotik içeren ilaçlar verilir.
  • Durumu daha ağırsa serum takılarak gözetim altında tutulur.
  • Antibiyotik, rotavirüs hastalığında kullanılmıyor, bilgine.
  • Rotavirüs tekrarlar mı, söyleyelim. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Özmen, tekrar edebilen bir hastalık olduğunu ama sonraki enfeksiyonların daha hafif seyredebileceğini söylüyor.

    Bebeğim rota virüsü oldu ne yapmalıyım?

    Rota virüsü tedavisinde amaç, kusma ve ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidrasyonu önlemek. Bu nedenle bebeğinin beslenmesine çok dikkat etmelisin. Çocuğunu mümkünse sık aralarla azar azar beslemeli ve az yağlı gıdalar tercih etmelisin. Anne sütü alıyorsa özellikle bunu kesmemelisin. Çocuklar rotavirüs ishalinde ne yemeli, şöyle sıralayabiliriz:

    • Bol bol su,
    • Çinko desteği,
    • Probiyotikler,
    • Pirinç lapası, tuzlu ayran, yoğurt, yağsız et, patates püresi, muz gibi ishal diyetindeki gıdalar.

    Oku bakalım: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!

    Rota aşısı nasıl yapılır?

    Rotavirüsü ishalini önlemenin en etkili yolu aşılanmak. Rotavirüs aşısı ağız yoluyla uygulanır. Virüse karşı koruyucu antikor sağlar.

    Daha fazla bilgi için: Rota Aşısı Nedir? Rota Virüsü Aşısı Yan Etkileri Ne?

    Kaynakça ve İleri Okuma

    Kaynaklar: Modern Bebek Bakımı-Dr. Erhan Ateş, Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic, Bebek Beslenmesi ve Bakımı-Dr. Cihangir Ertekin