Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Bebeğini kucaklayacağın an yaklaştıkça içine doğumunla ilgili bazı korkular düşecek, dolayısıyla da “Normal doğum mu, sezaryen mi?” sorusuna cevap arayacaksın. Biz yazımızda eğrisiyle doğrusuyla bu iki doğum çeşidini ele aldık ve hangisini, neden tercih etmen gerektiğini açıkladık.

Önce karşılaştırma yapabilmen için bu iki doğum şeklini, faydaları, zararları ve gerçekleşme şekilleri ile kısaca açıklayalım.

Normal doğum nedir?

Gebeliğinin 38. ve 41. haftaları içinde, herhangi bir müdahaleye gerek olmadan, kendiliğinden gelişen vajinal doğumlara normal doğum deniyor. Doğum başlamadan önce kasılmalar, sancılar ve suyun kırılması durumları yaşanıyor.

Çok daha ayrıntılı bilgi için bu yazıya bak: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Kafanda "Normal doğum zor mu?" sorusu dönüp duruyor, biliyoruz. Normal doğum öncesinin ve esnasının biraz acılı olduğu bilinen bir gerçek. Ama senin ve bebeğinin sağlığını tehdit eden bir durum yoksa en faydalı doğum şekli bu olacak.

Onlar da bu yollardan geçti, deneyimlerini görmek ister misin: Normal Doğum Yapanlar Tecrübe ve Duygularını Anlatıyor!

Sezaryen doğum nedir?

Sende veya bebeğinde olan mevcut bir sağlık sorunu nedeniyle normal doğum yapamıyorsan ya da psikolojin buna elvermiyorsa sezaryen doğumu tercih edebilirsin. Sezaryen doğum esnasında anestezi alacağın için acı hissetmezsin ancak ilerleyen dönemlerde sıkıntılı durumlar yaşayabilirsin.

Sezaryen doğumda önce genel veya spinal anestezi uygulanır, karın duvarın ile rahmin kesilir ve bebeğin buradan dünyaya gelir. Yani aslında bebeğini bir ameliyat ile doğurmuş olursun.

Sezaryenle ilgili bütün bilgiler bu yazıda: Nedir, Ne Zaman Yapılır, Riskleri Neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

Sezaryen ve normal doğumun faydaları ile zararları

Normal doğumun faydaları Sezaryen doğumun faydaları
Normal doğum sonrası çok daha kolay iyileşirsin. Eğer bebeğinde veya sende bir sağlık sorunu varsa, ikinizin de hayatını riske atmayacak en güvenli yoldur.
Hastanede maksimum 1 gün kalırsın. Normal doğum esnasındaki ağrıları yaşamazsın. Bu sayede psikolojin de olumsuz etkilenmemiş olur.
Bebeğinle hemen ilgilenebilirsin. Normal doğumdaki gibi zaman açısından belirsizliği yok, doktorunun belirlediği tarih ve saatte doğumunu gerçekleştirebilirsin. Bu açıdan rahatlık sağlar.
Süt üretimin daha fazla olur.
Çok daha çabuk kilo verirsin.
Enfeksiyon riskin çok azdır.
Plasenta ve diğer bebek artıklarını kolayca vücudundan atarsın.
Bebeğinin bağışıklık sistemi daha güçlü olur.
Bebeğin solunum problemleri yaşamaz.
Emme refleksi çok daha güçlü olur.
Bebeğinin yoğun bakıma ya da küveze alınma riski çok düşük olur.

Bak onlar nasıl yapmış: 17 Ünlü Anne Hangi Doğum Şeklini Tercih Etti?

Normal doğumun zararları Sezaryen doğumun zararları
Eğer doğum çok uzun sürerse bebeğinin oksijensiz kalma durumu söz konusu olabilir. Doğumdan sonra 1 hafta kadar hastanede kalman gerekebilir.
Ikınman yeterli olmazsa yapılacak vakum işlemi nedeniyle bebeğinin baş veya omuzlarında hasar oluşabilir. Daha geç ve ağrılı bir iyileşme süreci yaşayabilirsin.
Doğum yırtıkların olabilir. Ama bu düzenli bakım ve dikkat ile aşılabilecek bir durum. Bu yazı işine yarayacak: 9 Maddede Doğum Sonrası Perine Bakımı
Süt üretimin düşük olabilir.
Doğum kilolarını vermen daha zor olabilir.
Enfeksiyon yaşama riskin daha fazla olabilir.
Bacaklarında varis meydana gelebilir.
Yoğun kanama yaşayabilirsin. (Bu yazıya bir bak: Ne Kadarı Normal, Ne Kadarı Anormal: Doğum Sonrası Kanamaları )
Bebeğinin bağışıklık sistemi daha güçsüz olabilir.
Doğum sonrası depresyon riskin daha fazladır. Bu yazıdan daha fazla bilgi alabilirsin: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Sezaryen doğum mu zor, normal doğum mu?

Kafanda böyle bir soru olduğuna eminiz. Elbette her iki doğum türünün de kendine göre zorlukları var. Karşılaştırmayı şöyle yapabiliriz:

Normal doğumun zorlukları Sezaryen doğumun zorlukları
Rahim açılmasını sağlamak çok uzun süre sancı çekebilirsin. Sezaryen doğum esnasında acı çekmezsin ama sonrası acı verici olur.
Sancılar ağrılıdır, bu yüzden bazen dayanılmaz hale gelebilir (Tabii bu durum kişiden kişiye değişir.). Doğum sonrasında iyileşmen uzun süre alır.
Vajinal doğum yapacağın için perine bölgende yırtıklar meydana gelebilir ya da epizyotomi yapılabilir. Bu da doğum sonrası için ekstra acı verici olabilir. Perine yırtığın olmaz ama kesi yerlerinde ve dikişlerinde ağrılar söz konusu olabilir.
Vajina genişlemesi yaşayabilirsin. Doğum sonrası bebeğinle ilgilenmen, kilo vermen, günlük hayatına dönmen uzun sürer.

Bu bilgilere dayanarak hangi doğum şeklinin senin için daha zor olduğunu anlayabilirsin.

Bu yazı ilgini çekebilir: Olabildiğince Rahat, Sorunsuz ve Güvenli Bir Doğum İçin Kendine Yapacağın 6 İyilik

Normal doğum mu, sezaryen doğum mu yapacağın nasıl anlaşılır?

Bu karar bazen tercihe bağlı olsa da genellikle sen ve bebeğinin sağlık durumuna göre verilir. Eğer herhangi bir sağlık problemin yoksa, bebeğinin de gelişimi yolundaysa normal doğum yapmaman için bir sebep yok. Ancak;

  • Yüksek tansiyon ve şeker,
  • Kalp problemleri,
  • Solunum problemleri,
  • Kan pıhtılaşması sorunları gibi durumlar yaşıyorsan normal doğum risk taşıyacağı için doktorunun yönlendirmesiyle sezaryene alma ihtimalin söz konusu olabilir.

Ayrıca doğum esnasında;

  • Plasentanın erken ayrılması,
  • Rahmin yırtılması,
  • Göbek kordonunun sarkması,
  • Bebeğin oksijensiz kalması ve uygun pozisyona girememesi gibi nedenlerle sezaryen doğuma alınabilirsin. Bunların tümü sağlığı ilgilendiren zorunlu durumlardır.

Ancak bunun dışında isteğe bağlı sezaryen doğum da söz konusu. Eğer normal doğumdan korkuyorsan, sancılarla geçen uzun saatleri yaşamak istemiyorsan ve psikolojinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini düşünüyorsan sezaryen doğum tercih edebilirsin. Ancak isteğe bağlı sezaryen ülkemizde tartışmalı bir konu ve bu durumun kısıtlanması sık sık gündeme geliyor.

Doğum korkusu yaşıyorsan bu videoyu izlemeni öneririz.

Sezaryen doğum mu daha pahalı, normal doğum mu?

Sezaryen doğum; kullanılan ekipmanların ve tıbbi ekibin fazlalığı, daha meşakatli bir iş olması nedeniyle normal doğumdan daha pahalıdır. Özellikle özel hastanelerde bu iki doğum arasındaki ücret farkı çok belirgin olabiliyor.

Türkiye'deki hamilelik ve doğum ücretlerini biraz daha detaylandırabiliriz. Ortalama olarak aşağıdaki fiyatlar geçerli.

Doğum ücretleri
Normal doğum: 5000-6500 TL
Normal epidural doğum: 6000-7000 TL
Sezaryen doğum: 6500-7500 TL

Devlet hastanelerinde de iki doğum arasında fiyat farkı var ama özel hastanelere göre biraz daha uygun durumda.

Aklında olsun: 8 Sigorta Şirketinin Hamilelik ve Doğum Sigortası Teminatları

Sezaryenden sonra normal doğum yapılabilir mi?

Sezaryenden sonra normal doğum (SSVD) yapma ihtimalin ne yazık ki biraz düşük ve riskli. Bunu gerçekleştirmek için bazı koşullara sahip olman lazım. Bu koşullar arasında;

  • Başarılı bir doğum hikayesine sahip olman,
  • Şu anki gebeliğinde önceden sezaryen operasyon geçirmene sebep olan faktörlerin bulunmaması,
  • İkiz gebeliğin olmaması,
  • En az bir sezaryen doğum yapmış olman var.

Merak ediyorsan bu yazıdan bilgi alabilirsin: Sezaryenden Sonra Normal Doğum

İkiz gebelikte normal doğum mu, sezaryen doğum mu tercih edilmeli?

Bu durumu belirleyecek en önemli durum, bebeklerinin pozisyonu! Normal doğumda önce bebeğin başının doğum kanalına girmesi beklenir. Bebek tek olduğunda bu konumu alması çok daha kolay, ancak ikiz gebelikte rahim içinin darlığı nedeniyle biri doğru pozisyonu alırken diğeri tam tersi yönde kalabilir. Eğer bebekler bu şekildeyse sezaryen tercih ediliyor.

Bebeklerin sıralı geldiği ve sağlıklı olduğu takdirde, seni engelleyen bir faktör de yoksa ikiz gebeliklerde normal doğum tercih edilmesinin herhangi bir sıkıntısı olmaz. Ama yukarıda bahsettiğimiz gibi sağlığı tehdit eden durumlar söz konusuysa uygulanması gereken yöntem muhakkak sezaryendir. Bu konuda en doğru bilgiyi sana verecek olan kişi yine doktorun olacaktır.

Bilmediğin kalmasın: 13 Soruda İkiz Gebelik Hakkında Her Şey!

Bu durumda normal doğum mu, sezaryen doğum mu daha doğru bir seçenek?

İki doğum türünün de ayrıntılarından bahsettik. Her birinin ayrı ayrı faydaları olduğu gibi zararları da var. Tercih aslında tamamen senin ve bebeğinin sağlık durumuna göre şekillenmeli. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, hangi yöntemin doğru olduğuna doktorunun karar vermesi gerektiğini söylüyor.

Tüm uzmanlar normal doğumun en doğru ve doğal yol olduğu konusunda fikir birliğinde. Normal doğum yapan kadınların bebekleriyle ilişkisi daha ilk saniyelerden başlayacağı için aralarındaki bağın çok daha farklı olduğu düşünülüyor. Sağladığı diğer faydaları da biliyorsun. Ancak sağlık sorunların varsa tabii ki seçilen yöntem sezaryen olmalı. Tabii ki doktorunun da yönlendirmesiyle doğum korkusu durumu da değerlendirilmeli.

Onlar korkmadan bu yola girdi: Normal Doğum Yapan Ünlüler

Anneysen anneleri normal doğum mu, sezaryen mi sorusuna ne cevap verdi?

Sitemizdeki annelerin de bu konuda bazı yorumları var. Gel bakalım, anneler bu konuda neler düşünüyormuş?

Sen de doğumunla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini bizimle paylaşabilirsin!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?"- Heidi Murkoff

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı Kitabı"- Ayşe Öner

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.