İkiz Gebelik Belirtileri ve İkiz Bebek Hamileliği

Hamilesin, ikiz bebek sahibi olacağını öğrendin ve endişelerin var. Sakın merak etme, ikiz gebelik hakkında bilmen gereken ne varsa bu yazıda hepsinin cevabını bulacaksın. İkiz gebelik belirtileri neler, cinsiyet ne zaman belli olur, doğum ve beslenmeye dair bilmen gereken detaylar neler, senin için araştırdık. Hadi, arkana yaslan ve büyük aileniz için öğrenmen gerekenleri keyifle oku!

İkiz bebek nasıl olur?

Çoğul gebelikler arasında en sık görülen tür, ikiz gebeliktir ve rahim içerisinde birden fazla bebeğin aynı anda büyümesiyle gerçekleşir. Doğal yollar ile oluşmuş her 80 gebeliğin 1’inde ikiz gebelik görülür. Bu oran, ilaç veya tüp bebek tedavisi görenlerde daha da artar.

İkiz gebelik nasıl olur, bundan bahsedelim. İkiz gebelik, adet döneminde birden fazla yumurtanın döllenmesi ve ayrı ayrı rahim içerisinde gelişmeye başlamasıyla (çift yumurta ikizi) veya döllenen bir yumurtanın içinde bölünmesi sonucu oluşmasıyla (tek yumurta ikizi) gerçekleşir.

Çift yumurta ikizinde kardeşler aynı gene sahip olmadığı için cinsiyetleri ve görünüşleri farklı olabilir. Ana rahminde iki plasenta bulunur, ikiz bebeklerin plasenta ve amniyon sıvıları farklıdır. Tek yumurta ikizinde ise genetik yapılar aynı olduğu için bebeklerin cinsiyeti aynı olur.

Anne karnındaki bebeğe ondan yakını yok: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey

İkiz bebek anneden mi babadan mı gelir?

İkizlik genetik mi, konusuna bir açıklık getirelim. İkiz gebelik tamamen genetik olmasa da aileden gelen genetik yapı, ikiz gebelik oluşmasında etkili olan faktörlerden biridir. Anne adayı ile baba adayının geçmiş kuşaklarında ikiz ya da üçüz gibi çoğul gebeliklerin söz konusu olması çoğul gebelik ihtimalini artıran unsurlar arasındadır ve çift yumurta ikizi olunma ihtimali fazla olur.

Tek yumurta ikizi ise hemen hemen tüm toplumlarda aynı sıklıkla görülmekle birlikte genetik yatkınlık özelliği taşımaz.

Şimdiden bak, ilham olsun: Bakarken Duble Keyif Alacağın 12 İkiz Bebek Fotoğrafı

İkiz gebelik belirtileri

İkiz gebelik belirtileri nelerdir

Hamileliğindeki pek çok belirti ikiz gebeliğe işaret edebilir ancak sen bunun farkına varamayabilirsin. Bakalım o ikiz bebek belirtileri nelermiş;

  • Ultrason bulgusu,
  • Doppler ile kalp sesi,
  • Beta hCG seviyesi,
  • AFP artışı,
  • Kilo alımı,
  • Karın büyüklüğü,
  • Aşırı bulantı ve kusma,
  • Aşırı yorgunluk.

İkiz gebelik belirtileri yaşayanlarda bazı semptomlar çok daha güçlü görülüyor. Bu, seni korkutmasın, bebeklerinin duydukları ihtiyaçlar daha fazla olduğu için vücudun da buna göre tepki veriyor. Sana rehberlik etmesi için aşağıda ikiz hamilelik belirtilerinin yol açtığı şiddetli semptomları yazdık;

  • İkiz gebeliklerde bulantı ve kusma, tekil gebeliklere göre daha sık görülür.
  • Özellikle ilk 3 ay olmakla beraber hamilelikte kilo alımı da tekil gebeliklere göre fazladır.
  • İkiz gebeliklerde mesane üzerine baskı daha fazla olduğundan bu dönemde idrar sıklığın da artabilir.

İkiz gebelik ne zaman belli olur?

İkiz gebeliğin tespitini, ultrasonografi teknolojisiyle rahatlıkla yapmak mümkün. İkiz bebek ne zaman belli olur, diye merak edebilirsin. Gebelikte ilk ultrason için en ideal zaman, hamileliğin 7. haftası olduğunu söyleyelim. 5 haftalık ikiz gebelik belli olur mu, diye heyecanlı olan anne adaylarımız da var. Eğer ultrasonda ikiz bebek kesesi kendini erkenden gösterirse gebeliğini bu hafta öğrenebilmen de mümkün. İkiz gebeliğin varsa döllenmeden 1 ay sonraki ultrason kontrollerinde muhakkak belli olacaktır.

İkiz gebelik takibinde plasentanın tek ya da iki tane olup olmaması çok önemlidir. Hamileliğin 11. ve 15. haftaları arasında bebeklerin ayrıntılı ultrasonografilerinin yapılması çok önemli. Gelişmiş ultrasonografi teknolojisiyle bebeklerinin detaylı fotoğraflarının incelenmesini ve herhangi bir anomali varsa bunun erkenden teşhis edilmesini sağlayabilirsin.

İkiz gebelikte cinsiyet kaçıncı haftada belli olur?

İkiz gebelikte cinsiyet kaçıncı haftada belli olur

Ultrason ile bebeğin cinsiyeti en erken 3. ay bitiminde (13. hafta) anlaşılsa da bebeklerinin cinsiyetini, hamileliğinin 15. ve 20. haftaları arasında kesin olarak öğrenebilmen mümkün.

Artık bakmaya başlayabilirsin: İkiz Bebek İsimleri Önerileri!

İkiz gebelikte en riskli dönem

Rahmin fazla gerilmesine bağlı olarak ikiz gebeliklerde fıtık riski daha yüksek. Gebeliğin 24. haftası itibarıyla da riskin arttığını söyleyebiliriz. Bu nedenle bu hafta itiabrıyla eğer çalışıyorsan vücudunu son noktasına kadar zorlamamalısın. İkiz gebelikte riskli haftalar doktorun tarafından sana söylenecektir. Özellikle hamileliğin ilk trimester'inde yer alan 11-14. hafta ile 16-18. haftalar çoğul gebeliklerde riskli görülür. 28. hafta da dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.

İkiz gebelik riskleri

İkiz gebeliklerin de içerisinde yer aldığı çoğul gebelikler, riskli gebelik grubuna girer. Bu tür gebeliklerde hem anne hem de bebek için risk taşıyan durumlar şöyle:

  • Anne adayında bulantı ve kusma daha sıktır.
  • Çoğul gebeliklerde erken doğum (preterm eylem) riski daha yüksektir.
  • Düşük riski daha fazladır.
  • Gebeliğe bağlı demir eksikliği anemisi (kansızlık) daha yaygındır.
  • Gebelikte yüksek tansiyon ihtimali daha sık görülür.
  • Düşük doğum kilosu veya büyüme geriliği riski daha yüksektir.
  • Doğumsal olarak anomali gelişme ihtimali daha yüksektir.
  • İkizden ikize transfüzyon sendromu görülebilir.
  • Kaybolan ikiz sendromu görülebilir.
  • İkiz gebeliklerde spastik bebek görülme ihtimali daha fazladır.
  • Monoamniyotik ikizlerde kordon dolanması ve buna bağlı rahim içi (intrauterin) ölüm riski yüksektir.

Aman dikkat: Hamilelikte Yaşanan Göbek Kordonu Sorunları Neler?

Hafta hafta ikiz gebelik

İkiz gebelikte hafta hafta gelişim

İkiz gebelikte hafta hafta gelişim nasıldır, söyleyelim. İkiz ve diğer çoğul gebeliklerde bebek gelişimi normal hamileliklerdeki bebek gelişimleriyle aynıdır. Bu bebekler belli bir hamilelik haftasında belli bir kiloda olurlar ve organlar gebeliğin 10. haftasına kadar gelişmiş olur.

Eğer ikiz bebek bekliyorsan ve bebeklerinin gelişimini detaylı bir şekilde görmek istersen hafta hafta gebelik sayfamıza bakabilirsin.

İkiz gebelikte doğum

İkiz gebelikte tercih edilen doğum yönteminin belirlenmesinde bebeklerin pozisyonu çok önemli. İkiz gebeliklerde vajinal doğum da mümkün ancak her iki bebeğin de baş ile geldiği durumlar dışında son yıllarda sezaryen doğum tercih ediliyor.

Vajinal doğumlarda ilk bebek doğduktan sonra kasılmalar ve sancılar azalır. İkiz bebekler arasındaki yaş farkı saatleri bulabilir. Genellikle ilk bebeğin doğumundan sonraki 10-15 dakika içerisinde kontraksiyonlar başlamazsa müdahale edilmesi ve sancıların ilaçla kuvvetlendirilmesi gerekir. Çok nadir de olsa birinci bebek doğduktan sonra ikincisinin sezaryenle alındığı durumlar da olabilir.

İkiz gebeler kaçıncı haftada doğum yapar?

İkiz gebelik doğum haftası hesaplamasına da değinelim. İkiz gebeliklerde bu süre normal hamileliklere göre erkene çekiliyor. Genellikle sezaryenle gerçekleştirilecek ikiz doğumlarında, ortalama hamilelik süresi yaklaşık 37 hafta.

Şöyle bir not da düşelim. Yapılan araştırmalara göre ikiz gebeliklerde %60'a, üçüz gebeliklerde ise %90'a yakın erken doğum (37. haftadan önce) olasılığı var. İkiz gebelikte erken doğum yapanların ise ortalama 35. hafta gibi doğum yaptığı sonucu ortaya çıkmış.

İkiz gebelikte beslenme

İkiz gebelikte beslenme ve kilo alımı

İkiz gebelikte beslenme, tekil gebelikten hatta normal sağlıklı beslenen bir bireyinkinden farklı değildir. Bu durum, karnında iki çocuk taşıdığın için iki kişilik bir yemek yemeni gerektirmiyor. Gebelik döneminde demir takviyesi alman zorunlu. Bu dönemde günlük olarak kalsiyum, demir ve folik asit alımlarına dikkat etmelisin. İkiz gebelikte, normal bir gebeliğe göre her bebek için günde 300 kalori fazla alman gerekir.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

İkiz gebelikte kilo alımı

İkiz gebelikte kilo alımı (normal kilolu bir kadın için) 22.5’tur. Doktorun almanı istediği kilodan bahsederken panik olma. Araştırmalar, çoğul gebeliğinde hedef kilonu aldığın takdirde bebeklerinin çoğunlukla daha sağlıklı olacağını gösteriyor.

Hadi oku: İkiz Gebelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?