Bebek Odası Dekorasyonunda Dikkat Etmen Gerekenler

Bebek odası dekorasyonu denince aklına özenle seçilmiş mobilyalar, cicili bicili eşyalar ve en canlı renkler geliyor olabilir. Ama aslında bebek odası dekorasyonu, bundan çok daha fazlası!

Bebeğinin gelişimi, sağlıklı bir uyku çekmesi ve güvenliği için bebek odası dekorasyonunda dikkat etmen gereken birçok nokta var. Biz senin için bu odaları dekore ederken dikkat etmen gerekenleri sıraladık. Bu yazıyı okumadan bebeğinin odasını dekore etme!

1- Her zaman en önemli nokta: Bebek güvenliği

Bebek odalarında bebek güvenliğini sağlamak en birincil konu. Özellikle bebeğin yürümeye başladığı andan itibaren bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemelisin. Güvenlik ile ilgili bebek odası dekorasyonunda dikkat etmen gereken başlıca noktaları aşağıda belirttik.

  • Bebeğinin düşmemesi için, bebek beşiği parmaklıkları muhakkak bebeğin boyundan uzun olmalı.

  • Eğer parmaklıklar yoksa bebek yatak bariyeri kullanmalısın.

  • Bebek odasında bulunan prizleri muhakkak koruyucu kapaklar ile kapatmalısın.

  • Oda içerisinde dışarı açılan kapı ve pencereler varsa muhakkak bebek kilidi takmalısın. Eğer çekmeceli mobilyalar varsa, bebek çekmece kilidi de kullanman faydalı olacak.

  • Bebek yatağı içerisine kalın yorganlar, oyuncaklar ve delikli, girintili çıkıntılı yapısı olan örtüler koymamalısın. Bebeğin elinin takılmaması, yatak içerisinde bunalmaması için bunlara dikkat etmen önemli. (Konu ile ilgili ipuçlarını al: Bebek Yorganı Nasıl Olmalı, Biz Senin İçin Hangilerini Seçtik? )

  • Özellikle bebeğin yürümeye başladıysa, mobilyaların sivri köşelerine bebek köşe koruyucu ürünleriyle bariyer sağlayabilirsin.

"Hangi güvenlik ürünün nereden alabilirim?" diyorsan oku: Bebek Ev Güvenlik Ürünleri Markaları İçin 10 Öneri!

2- Bebek odası renklerini özenle seçmelisin

Her odada olduğu gibi bebek odası dekorasyonu konusunda da renk seçimi önemli bir yere sahip. Renkler, insan üzerinde psikolojik etkiler yaratır ve insanın modunu değiştirir. Bunu göz önünde bulundurarak renk seçimi yapman gerekir.

  • Bebek odasını pastel renklerden seçmelisin. Açık mavi, yeşil ve bej gibi renkler doğadan renkler olduğu için rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca odayı olduğundan büyük gösterir.

  • Çok koyu renkler bebeğin rahatlamasına engel olabilir. Eğer bebek odası içerisinde koyu renkler kullanmak istiyorsan, muhakkak bir pastel renk ile yumuşatmalısın. Koyu renkler odayı küçük gösterir ve basıklaştırır.

  • Odanın her köşesinde aynı rengi kullanmamalısın.

  • Bembeyaz bir oda fazla aydınlık olacak ve bebeğinin uykuya dalmasını zorlaştıracaktır.

Daha ayrıntılı bilgi için: Bebek Odası Rengi Seçmeden Önce Renklerin Psikolojik Etkilerini Öğrenmeye Ne Dersin?

3- Bebek odası aydınlatması her şeyi değiştirebilir

“Aydınlatma neyi değiştirecek?” diye düşünme; ışığın rengi, kalitesi ve konumu bile aslında çok önemli!

  • Seçtiğin ürün, bebek odasını eşit derecede aydınlatmalı. Bu yüzden aydınlatma ürünleri ya odanın merkezinde olmalı ya da birkaç ürün odanın içerisinde farklı köşelerde yer almalı.

  • Seçtiğin aydınlatma ürünü yüksek ışık saçmamalı. Yüksek güçte ışık, bebeğin gözlerine zarar verebilir.

  • Çok beyaz veya çok sarı renkte ampulleri tercih etmemelisin. Bu iki rengin ortası, led ürünler işini görecektir.

  • Bebeğinin karanlıkta uyumasını sağla. Odanın uzak bir köşesinde, çok hafif aydınlatmalı bir gece lambası kullanabilirsin ama gece ve karanlıkta salgılanan melanin hormonunu engellememek için odayı mümkün olduğunca karanlık tutmalısın.

Burada daha çok bilgi var: 9 Adımda Bebek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

4- Bebek odası halısı seçimi önemli

Halı deyip geçme, özellikle bebeğinin emeklemeye başlaması ile birlikte halı seçimin artık daha önemli olacak!

  • Halılar yerde oldukları için ev içerisinde biriken tozu ve kiri ilk olarak kapan ev eşyalarından birisidir. Bebeğin emeklemeye başlayınca sürekli yerde olacak. Bu nedenle, hele de alerjik bir bebekse muhakkak antibakteriyel halı çeşitlerinden seçim yapmalısın.

  • Eğitici özellikte halılar, hem dekorasyona farklılık katar hem de bebeğinin gelişimine katkıda bulunur. Özellikle son günlerin en popüler bebek odası halı modellerinden olan oyun halılarını tercih edebilirsin.

  • Halı rengi seçimini bebek odası mobilyaları rengine göre yapabilirsin. Eğer koyu renkli mobilyalar kullandıysan, açık renkli bir halı kullanarak odayı yumuşatabilirsin. Açık renkli mobilyalar kullandıysan koyu renkli bir halı ile odaya canlılık katabilirsin.

Seçmek özen ister: Bebek Odası Halısını Seçmenin İncelikleri

5- Bebek odası perdesi: Hem dekor hem de sağlık için önemli

Perdeler bir odanın tamamlayıcı unsurlarından. Bebek odası perdesi seçerken dikkat etmen gereken en önemli özellik; gündüzleri oda içerisine ışık alacak, geceleri ise yeterli karanlığı sağlayacak doğrultuda olması. Bunun için ince bir tül ve fon perdeler tercih edebilirsin. Deseni seçmek ise sana kalmış!

Seçimini kolaylaştıracak: Birbirinden Şirin 8 Bebek Odası Perdesi ile Odalara Güneş Doğuyor

6- Bebek odası mobilya seçiminde dikkat etmen gerekenler

  • Bebek odası dolabı seçerken dikkat etmen gereken en önemli nokta, odanın büyük bölümünü kaplamaması. Dolabı muhakkak odanın büyüklüğüne göre seçmelisin. Eğer küçük bir dolap seçersen, bazalı ve çekmeceli beşikler tercih ederek ekstra depolama alanı yaratabilirsin.

  • Mobilyaların renk seçimini ise yukarıda bahsettiğimiz önerilere dayanarak seçebilirsin.

  • Bebek beşiği seçiminde işlevselliğe önem vermelisin. Bebeğinin ilerleyen yaşlarında kullanabileceği büyüyen beşik gibi beşik modelleri bütçene de katkıda bulunacak.

Bebek Beşikleri ile Dekore Edebileceğin 11 Uyku Alanı yazımızı oku, miniğinin odasının baş kahramanı olacak beşik seçimini yapmadan önce aydınlan!

7- Bebeğinin odasını son dönemin en popüler dekorasyon stili Montessori’ye göre düzenlemek ister misin?

Montessori felsefesi, çocuğunun bebeklikten itibaren kendi kendine yetebilmeyi öğrenmesi ve hayatın içinde, hayattan parçalarla büyümesini destekleyen bir eğitim biçimidir. Bu eğitim biçiminin bir de dekorasyon stili var.

  • Montessori bebek odası dekorasyonunda bebek yatağı, yere oldukça yakın ve düşme riskini en aza indirecek karyolalardan oluşur.

  • Bebek odası mobilyaları, bebeğin yetişebileceği uzunlukta ve büyüklüktedir.

  • Bebeğin oturabileceği ve üzerinde yemek yiyebileceği, oyun oynayabileceği boyutta ve büyüklükte masa ve sandalyeler bulunur. Bebek bu şekilde kendi ihtiyaçlarına, kendisi erişebilir.

Eğer Montessori yöntemine sıcak bakıyorsan, bu yazımızdaki dekorasyon önerilerine göz atmalısın: Montessori Yöntemine Göre Çocuğunun Odasını Nasıl Düzenlemelisin?