Hamilelikte Suyun Azalması Neden Olur? Nasıl Engellenir?

Hamilelikte suyun azalması pek çok anne adayını endişelendiren bir durum. Bebeğinin içinde olduğu ve yaşamını sürdürdüğü amniyon sıvısının azalması, minik cenin için ciddi riskler oluşturabilir. Amniyon sıvısı eksikliğinin nelere yol açabileceğini, bebeğin suyunun azalmasının nasıl önlenebileceğini, konuyla ilgili gerekli tedavi yollarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güneş Gündüz'e sorduk ve detaylı bir araştırma yaptık.

Amniyotik sıvı nedir?

Amniyon kesesi, bebeğinin içinde yüzdüğü ve gelişimini tamamlaması için yaşaması gereken yerdir. Amniyon ise bu kesenin içini dolduran sıvının adıdır. Amniyotik sıvı ne işe yarar, anne vücudundaki rolü ve bebek için önemi ne, birlikte inceleyelim.

  • Amniyon sıvısı bebeğinin simetrik büyümesine yardım ederek bazı organların gelişmemesini önler.
  • Bebeğinin motor ve beyin gelişimine katkıda bulunur.
  • Ses, ışık, basınç, darbe gibi dışarıdan gelen uyarılara karşı bebeğini korur.
  • Bebeğinin vücut içindeki ısısını düzenler.
  • İçeriğindeki maddelerin farklı kokuları ve tatları ile bebeğinin duyu organlarının gelişimini destekler.

Hamilelik süresince her gün karşına yeni bir kelime çıkacak. Biz bilmen gerekenleri hazırladık: Hamilelik Sözlüğü

Hamilelikte suyun azalması nasıl anlaşılır?

Hamilelikte suyun azalması belirtileri anne adayı tarafından anlaşılabilecek bir durum değil. Bu tarz durumlarda mutlaka bir uzman hekim tespiti gerekiyor. Hamilelikte amniyon sıvısı azalması ultrasonla yapılan ölçümlerle belirlenir. Gebelikte su azalmasından söz edebilmek için genel sıvı düzeyinin 500 ml değerinden daha az olması gerek. Vücudunun genel su seviyesi azaldığında amniyon sıvısının da değerinin yetersiz olduğu kabul edilir. Amniyon sıvısının az olması oligohidramnios olarak adlandırılır.

Çok yaygın bir durum olmasa da gebelerin yaklaşık %8'inde sıvı azalması olur. Ayrıca yaklaşık %4'ünde de oligohidramnios yani amniyon sıvısı azlığı var.

Bebeğin suyu neden azalır?

Bebeğin suyu neden azalır

Bebeğinin suyunun azalmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Bu sorunların nedeni bebeğinin kendisiyle ilgili olabileceği gibi plasenta yapısı ya da seninle de alakalı olabilir.

Bebeğe bağlı nedenler

Eğer bebeğinde böbrek sorunu ya da idrarını yapamama gibi bir durum varsa ve bebeğin kromozom anomalileri yaşıyorsa oligohidramnios yani amniyon sıvısı azlığı yaşayabilirsin.

Miniğinin karnındaki gelişimini hafta hafta bu tablodan takip edebilirsin: Pratik Gebelik Takibi

Plasentaya bağlı nedenler

Plasentanın az kanlanması, hamilelikte suyun azalmasını tetikler. Damar daralmasıyla meydana gelen hipertansiyon veya kan seviyesinin azlığına bağlı hipotansiyon gibi durumlarda bebeği besleyen kan azalır. Bu da amniyon sıvının azalmasına yol açar.

Amniyotik sıvı azalmasının plasentayla ilgili olup olmadığını belirlemek için ilk olarak zarların erken yırtılıp yırtılmadığını anlamak gerek. Vajinandan su gelip gelmediğini doktorun kontrol etmeli.

Anneye bağlı nedenler

Eğer hipertansiyonun varsa iki kat daha fazla dikkatli olman gerek, bizden söylemesi. Hastalığın erken teşhis edilirse plasentayı besleyen damarlarındaki direnç azaltılır. Bu da plasentaya daha çok kan ulaşması yani amniyon sıvısının artması demek.

Ayrıca aklında olsun, vücudundaki genel sıvı azlığı ya da şeker hastalığı da hamilelikte bebeğin suyunun azalmasına sebep olur.

Sakın doktoruna danışmadan ilaç kullanma. Çünkü bazı ilaçların yan etkisi nedeniyle de amniyon sıvısı azabilir.

42 hafta ve daha uzun süre gebelik yaşarsan bebeğinin sıvı eksikliği yaşama ihtimali artar.

Böyle bir sorunun varsa:

Anne karnındaki bebeğin suyu biterse ne olur?

Sen de biliyorsun ki bebeğin suyunun az olması istenen bir durum değil. Amniyon sıvısı özellikle bebeğinin gelişimini desteklediği için eksikliği olumsuz sonuçlar doğurur. Peki, “Bebeğin suyu azalırsa ne olur?”

  • Bebeğinin akciğer ve sindirim sistemi yeterince gelişmeyebilir.
  • Kas ve kemik sisteminde sorunlar olabilir.
  • Enfeksiyona yakalanma ihtimali artar.
  • Yeterince oksijen alamayabilir.

Gebelikte suyun azalması bebeğe zarar verir mi?

İlk trimesterde bebeklerin amniyon sıvısı gerçekten azalmışsa genellikle gebelik sonlandırılır. Gebeliğin 3. trimesterinin son dönemlerinde su azalması durumunda doğum başlatılır. Yani, 37. haftada bebeğin suyunun azalması durumunda beklediğinden daha erken doğum yaşaman normal.

Anneler sordu: Hamilelikte suyun azalması bebekte sıkıntı yaratır mı?

Gebelikte suyun artması için ne yapmalı?

Gebelikte suyun artması için ne yapmalı

Vücudunun hem genel hem de amniyon sıvı değerini arttırmak için yapabileceğin şeyleri senin için araştırdık. Şunu da aklında tut: Az miktarda amniyon sıvısı azalman olsa dahi bebeğinle ilgili risk oluşmaması için bu yöntemleri uygulamayı denemelisin.

Anne karnındaki bebeğin suyunun azalması nasıl giderilir?

  • Günde en az 2,5 litre su tüket.
  • Ayran, çorba, meyve suyu gibi sıvı gıdaları almayı ihmal etme.
  • Protein yönünden iyi beslenmen de önemli. Çünkü bu sayede kasların güçlenir ve kan seviyen artar. Kırmızı et ve baklagiller vücudundaki protein miktarını arttırır.

    Bunlara bak: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

  • Yatak istirahati yapıp dinlen.

Prof. Dr. Ender Saraçoğlu, gebelikte suyun azalması tedavisinde direkt olarak tıbbın önerdiği bir şey olmadığını, doktorun takibinin önemli olduğunu söylüyor. Çünkü amniyon sıvısı azalmasına dair "neden" sorusu sorulduğunda, bunun detaylıca araştırılması ve altta yatan sebebin bulunması çok zor. Bu noktada da Saraç, gebelikte suyun azalmasına havuç suyunun çok iyi geldiğini ve mucizevi bir etki yarattığını söylüyor.

Gebelikte beslenme ile bilmen gerekenler burada: Hamileliğin Hangi Trimesterinde Nasıl Beslenmelisin?

Gebelikte su azalması tedavisi nasıl olmalı?

  • Eğer doktorun amniyon sıvının azaldığından şüphe ederse yakın takip ve ultrason izlenimi tedavisine başlayabilir.
  • Bir diğer tedavi yöntemi de amniyoinfüzyon. Bu yöntemde hamilelikte su azalması durumunda özel bir sıvı, ince bir iğne yardımıyla amniyon kesesi içine enjekte edilir. Ancak bu senin istediğinle değil; doktorunun onayı ile yapılır. Doktoruna güven!
  • Bebeğinin suyunun azaldığı dönemlerde hamileliğinin son ayındaysan doğum düşünülebilir. Panik yapmak yok.
  • Ayrıca bahsettiğimiz gibi yüksek düzeylerde seyretmeyen amniyon sıvısı eksikliğini sıvı alımını arttırarak da çözebilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!