Hamilelikte Tatil: Hamileyken Tatile Gidilir mi?

Hamilelikte tatil en doğal hakkın ve dinlenmek için iyi bir fırsat. Ancak pek çok anne adayı gibi senin de aklında hamileyken tatile gidilir mi, sorusu dolanabilir. Sorunsuz ve keyifli bir tatil için bilmen gerekenler neler, senin için araştırdık. Hadi başlayalım!

Hamilelikte tatile gidilir mi?

Hamileliğinde herhangi bir sağlık sorunun yoksa tatile çıkmakta herhangi bir sakınca yok. Tabii ki doktorunun onayını almak şartıyla. Doğum sonrasında seni yorucu bir süreç beklediğinden tatil, dinlenmen için iyi bir fırsat.

Hamilelikte kaçıncı aya kadar seyahat edilebilir?

Gebeliğin ilk trimesterinde yolculuk yapmak, düşük riskini arttırabileceğinden doktorlar tarafından önerilmiyor. Genelde hamilelikte seyahat için en uygun dönem, sabah bulantılarının azaldığı, bedenin bebeğe alıştığı 2. trimester. Yani 14. ve 28. haftalar arası 3. trimesterde hareket kabiliyetin azalacağından tatil, senin için zorlayıcı olur.

Hamilelikte kaçıncı haftaya kadar tatile gidilir, diye merak edebilirsin. Erken doğum yapma riskin varsa 36. haftadan sonra her türlü yolculuk senin için sakıncalı, aklında olsun.

Tatil mekanını seçerken:

  • Tropik bölgelere veya hijyen problemi yaşayacağın bölgelere seyahat etmeni önermiyoruz.
  • Gitmeden önce seyahat edeceğin bölgedeki en yakın hastane veya sağlık kuruluşunun yerini öğren ve bir yere not al.
  • Ultrasonografi raporların, kan tahlillerin, kan grubu kartın, reçetelerin ve ek hastalıklarınla ilgili doktor görüşlerinin yer aldığı tıbbi evraklarını yanına almayı unutma.

Hamilelikte deniz tatili yapılır mı?

Hamilelikte deniz tatili yapılır mı

“Hamileyken denize/havuza girilir mi?” annelerin en çok merak ettiği konulardan biri. Hamilelikte yüzme, sağlık problemin yoksa ve doktorun da onaylıyorsa çok faydalı. Ancak annelerin bu konuda birçok şüphesi var.

Tekne turları yaz tatillerinin vazgeçilmezi. Peki hamileler tekne turu yapabilir mi? Teknede güneşten korunmak daha zor olduğu ve herhangi bir rahatsızlanma durumunda denizin ortasında olmak sıkıntı yaratabileceği için yat ya da tekne turu hamilelere pek tavsiye edilmez. Yani biraz dişini sıkman gerekecek.

Detaylı bilgi için: Hamileler Denize Girebilir mi?

Hamilelikte mayo seçimi nasıl olmalı?

Hamilelikte mayo seçimi nasıl olmalı

Her zaman olduğu gibi mayo seçiminde de ilk olarak bebeğinin sağlığını ve vücudunun rahatlığını göz önünde bulundurman gerek. Seçeceğin mayonun vücudunu sıkmaması çok önemli. Bu nedenle tatilde karnını kapatacak bir mayo yerine, hamile bikinileri veya hamile tankini modellerine bakmanı öneriyoruz.

Üst kısmı mümkünse balenli ve destekli, alt kısmı ise şortlu veya etekli olan iki parçalı ürünler daha rahat etmeni sağlar. Ayrıca seçeceğin tüm ürünlerin antibakteriyel olmasına dikkat et.

Bunlar da bizim senin için seçtiklerimiz: Örnek Modellerle Hamile Mayosu Seçiminde Sana Yardımcı Oluyoruz

Hamilelikte yolculuk çeşitleri

Hamilelikte uzun yolculuk

Uzun yola çıkmadan önce mutlaka doktoruna danış. Zira seyahat aracının ya da gittiğin yerin niteliği gebeliğin açısından bazı sonuçlar doğurabilir. İşin dolayısıyla sık seyahat eden biriysen, seyahat programını doktorunla konuş. Yolculuğunu daha rahat hale getirecek yöntemleri birlikte bulabilirsiniz.

Seyahat aracını seçerken bu aracın seni ne kadar zamanda gideceğin yere götüreceğini hesap et. Genelde en hızlı olan en iyisi ama maliyet gibi başka faktörleri de göz önünde bulundurman doğal.

Hamilelikte uçak yolculuğu

Sağlıklı gebelik geçiren kadınlar için hava yolculuğunun güvenli olduğu düşünülür. Ama uçak biletini ayırtmadan önce doktora danışmak en doğrusu.

Uçağa bineceğin zaman:

  • Havayolu şirketinin gebelere yönelik uçuş politikasını gözden geçir. Gebelerle ilgili kurallar şirketten şirkete ve gidilecek yere göre değişebilir.
  • Koltuğunu seç. Daha fazla konfor ve geniş koltuk aralığı için koridor tarafını tercih et.
  • Kemerini bağla. Yolculuk sırasında kemerini karın boşluğunun altından, uyluklarının üstünden bağla.
  • Kan dolaşımına izin ver. Mümkünse koridorun bir ucundan diğerine yürü. Oturmak zorundaysan, ayak bileklerini esnet ve gerin. Doktorun uçuş boyunca varis çorabı giymeni tavsiye edebilir.
  • Çok miktarda sıvı tüket. Kabinin düşük nemi, sıvı kaybına neden olabilir.

Hamilelikte gemi yolculuğu

Vapurlar ve yolcu gemileri, gebeler için en az diğer yolculuklar kadar güvenli. Çoğu gemi tıbbi hizmet de veriyor. Geminin 24 saat doktor ya da hemşire hizmeti verdiğinden emin ol.

Ayrıca, acil durumlarda gerekebilir diye geminin uğrak yerlerinde modern tıp hizmeti veren sağlık kuruluşları olup olmadığını kontrol et.

Gemi yolculuğunun bulantı ve kusma sorununu arttırabileceğini unutma. Deniz tutmasından endişelenirsen yanına biraz bulantı bandı al. Bu bantlar bileğe takılarak akübasınç yoluyla bulantıyı engelliyor.

Hamilelikte araba yolculuğu

Hamile ol ya da olma, araba yolculuğunda en önemli şeyin emniyet kemeri takmak olduğunu unutma. Cenin ölümlerinin en önemli sebebi anne adayının darbeye maruz kalması.

Eğer uzun yola çıktıysan, vücudunu esnetmek için düzenli olarak mola ver. Hamile olmasan bile saatlerce yolda olmak yorucu bir şey. Mümkünse iki saatten fazla oturma pozisyonunda kalma, günde altı saatten fazla da yolculuk etme. Tatile gideceğin zaman bunu göz önünde bulundur.

Gebelik sırasında rahat bir yolculuk yapmak için:

  • Bol kıyafetler ve rahat ayakkabılar giy.
  • Sık sık dinlenme ve tuvalet molaları ver. Araçtan çıkıp vücudunu esnet.
  • Yanında sağlıklı atıştırmalıklar bulundur.
  • En sevdiğin yastığı yanına al.
  • Denizaşırı ya da uzun bir yolculuğa çıktıysan, gebeliğinle ilgili bilgileri içeren evrakı yanında bulundur.
  • Güvenlik önlemleri al.
  • Yolculuğun keyifli geçsin.

Bunları da öğren: Hamilelikte Yolculuk Yapmak Tehlikeli mi?