Emziren Anne Ne Yemeli?

Emzirme döneminde beslenmene çok dikkat etmelisin bu nedenle hamilelikte aldığın kiloları vermek için acele etme. Emzirme döneminde vücudun, ilk 4 ila 6 ay içinde bebeğinin ihtiyaç duyduğu tüm gıdayı üretmeye hazırdır. "Emziren anne ne yemeli?" biz sana detaylıca bir rehber hazırladık.

Vücuduna yardımcı ol, emzirirken beslenme düzenine dikkat et, anne sütüyle gelen bu mucizevi dönemi en iyi şekilde değerlendir!

Emzirme döneminde beslenmeye dair 4 prensip

  1. Öncelikle şunu söyleyelim: Anne sütü yapan yiyeceklerle beslenmen tabii ki önemli ama hangi yiyeceği ne sıklıkta ve miktarda yediğin de çok etkili.
  2. Emzirme döneminde tüm besin ögelerinden doğru miktarda tüketmelisin. 3 ana ve 3 ara olmak üzere günde toplam 6 öğün yemek yemelisin.
  3. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmalısın.
  4. Hazır meyve suları ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisin.

Süt yapan yiyecekler neler?

anne ne yerse sütü olur

Anne sütünü artıran gaz yapmayan besinler aşağıda;

  • Kara lahana, ıspanak ve özellikle dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler,
  • Nohut, fasulye, barbunya gibi baklagiller,
  • Zengin yağlar içeren ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler,
  • Sarımsak,
  • Kimyon,
  • Yulaf,
  • Eski kaşar.

Emziren anneler süt yapması için ne yemeli neler süt yapar, merak edebilirsin. En çok süt yapan yiyeceklerle ilgili ayrıntılı bilgi için seni şu yazımıza alalım: Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Besinler

Emziklilik döneminde sıvı alımı nasıl olmalı?

  • Ne kadar su o kadar enerji! Peki, emziren anne günde kaç litre su içmeli? Emzirirken günde en az 2 litre su içmelisin. Bu arada su da anne sütünü arttırır.
  • Emzirme döneminde sıvı alımı sadece su ile sınırlı olmamalı tabii ki. Kayısı ve ayva kompostosu, gaz yapmıyorsa süt de içebilirsin.
  • Sütü arttıran başka bir içecek de rezene ve papatya çayı. Sütü arttırmak için rezene çayı nasıl yapılır, rezenin faydaları neler burada: Emzirme Döneminde ve Bebeklerde Rezene Kullanımı Nasıl Olmalı?
  • Emziren anne ne içmeli, son bir öneride bulunalım. Arpa sağ olsun, malt içecekler de sütü arttırmada çok başarılı.

Emzirme döneminde tüketmen gerekenler neler?

  • Protein: Günde 60-70 gram proteine ihtiyacın var. Haşlanmış yumurta, balık, tavuk, kırmızı et ve baklagillerde bol bol protein var.
  • Kalsiyum: Günde 1300 mlg kalsiyum alman gerek. Yağsız süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzelerden ihtiyacın olan kalsiyumu alabilirsin.
  • Karbonhidrat: Enerjiye fazlasıyla ihtiyacın olan bu dönemde buğday, kepek veya yulaf ekmeği, makarna, pirinç pilavı ve kuskus yardımına koşacak.
  • Demir: Günde 20 mgr demir, kansızlık ve yorgunlukla savaşmanda yardımcın olacak. Kırmızı eti ve baklagilleri beslenme programına mutlaka daihl et.
  • Sağlıklı yağlar: Omega-3 ve omega 6 yağları, bebeğin zeka gelişimi için çok önemli. Balık, ceviz, keyten tohumu tüketmen gereken gıdalardan.
  • Vitaminler ve mineraller: D vitamini takviyesine devam etmek için doktorunla görüşmende fayda var. Diğer vitamin ve mineralleri hangi besinlerden alabilirsin, tabloya göz at:
Besin Ögesi Günlük Miktar Gıda Kaynakları
Biyotin 35 mcg Karaciğer, sebze ve kırmızı et
Kolin 550 mcg Süt, karaciğer, yumurta, yer fıstığı
C vitamini 120 mg Narenciye, domates, patates, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak
A vitamini 1300 mcg Karaciğer, süt ürünleri, balık, yeşil yapraklı sebzeler
B6 vitamini 1,6 mg Tahıl ve kahvaltılık gevrekler, sakatat, zenginleştirilmiş soya etleri
B12 vitamini 2,8 mcg Tahıl ve kahvaltılık gevrekler, et, balık, tavuk
E vitamini 19 mg Bitkisel yağlar, işlenmemiş tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, meyve ve etler
Krom 45 mcg Tavuk, et, balık
Bakır 1300 mcg Deniz ürünleri, kabuklu yemişler, tohum, buğday kepeği, tam tahıllar, kakao
İyot 290 mcg Deniz ürünleri, iyotlu tuz
Manganez 2,6 mg Kabuklu yemişler, baklagiller, çay, tam tahıllar
Selenyum 60 mcg Sakatat, deniz ürünleri
Çinko 12 mg Tahıl ve kahvaltılık gevrekler, et, deniz ürünleri

Bunlara da bak: Emziren Annenin Dikkat Etmesi Gerekenler

Emziren annelerin beslenme listesinde olması gereken 5 gıda

yeni doğum yapan anne ne yemeli

1. Yağlı balık

Uskumru, sardalya ve somon gibi omega-3 deposu yağlı balıklar, hamilelikte olduğu gibi emziren anne beslenmesinde de olmazsa olmazlardan. Bebeğinin beyin gelişimi için gerekli. Ayrıca doğum sonrası depresyonu önlemede de oldukça etkili. Aşırı miktarda cıvaya maruz kalmamak için balık tüketimini haftada 340 gram ile sınırlasan iyi olur.

2. Et

Doğum sonrası kan kaybına bağlı olarak demir eksikliği yaşayabilirsin. Ayrıca tüm etlerde vücut onarıcı proteinler bulunur. Bu da doğumdan sonra vücudunun toparlanıp kuvvetlenmesi için gerekli. Dolayısıyla "Emziren anneler ne yemeli?" soruna cevaben, beslenme menünde mutlaka et bulundurmanı söyleyebiliriz.

1 porsiyon (50-60 gr) dana bonfile ya da 3 kalem pirzola günlük et menünü oluşturabilir.

3. Az yağlı süt ürünleri

Yoğurt, süt ve peynir gibi kalsiyum içeren gıdaları beslen ki kemiklerin güçlü kalsın. İhtiyacın olan kalsiyumu buharda az pişireceğin yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsin.

4. Tam tahıllı kahvaltılık gevrek

Yenidoğan bebeğin bakımı kolay değil. Ağlaması, uyuması derken ciddi oranda enerji kaybediyor, muhtemelen yorgun hissediyorsun. İhtiyacın olan enerji, tam tahıllı kahvaltılık gevreklerde var. Özellikle yulaflı kahvaltılık gevrek, hem sütünü arttırır hem de sana enerji verir.

5. Meyve ve sebzeler

Elbette onlarsız bir beslenme programı düşünülemez. Vitamin deposu meye sebzeler, içlerindeki liflerle sindirim sisteminin çalışmasına da yardımcı olur. Gaz yapmadıkları sürece tüm meyve ve sebzeleri emzirme döneminde tüketmen faydalı. Emziren anneler hangi meyveleri yemeli soruna cevap verecek olursak narenciye, kavun ve erik dışındaki meyveleri tüketebilirsin.

Sağlıklı beslenip eski formuna dönmen mümkün: Eğrisiyle Doğrusuyla 11 Maddede Emziren Anne Diyeti

Emziren anneler için bir günlük örnek beslenme programı

Ayşe Öner'in Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım kitabında yer alan emziren anneler için yemek listesi burada, çok faydasını göreceksin.

Sabah Ara Öğün Öğle Yemeği Ara Öğün Akşam Yemeği Yatmadan Önce
Uyanır uyanmaz 2 bardak ılık su 5 adet ceviz 1 kase çorba 1 bardak ısırgan çayı 1 kase çorba 1 bardak ballı ve tarçınlı süt
2 dilim kızarmış ekmek 12 adet mevsim meyvesi veya bir orta boy kasede meyve kompostosu 1 tabak etli ıspanak yemeği 1 ince dilim havuçlu kek (kepekli un, pekmez ve yarım fincan yağ ile pişmiş) 1 porsiyon ızgara balık Gaz sorunu varsa rezene çayı
1 adet yumurta 2 dilim ekmek Bol yeşil salata (roka, marul, domates, limon ve zeytinyağı ile)
1 domates, salatalık, biber ve maydonozdan oluşan, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içeren karışım 1 kase az yağlı yoğurt İnce bir dilim tahin helvası
30 gr yağsız penir, 30 gr eski kaşar
1 bardak taze sıkılmış meyve suyu

Emzirme döneminde tatlı tüketimi nasıl olmalı?

Emziren annelerde tatlı krizi, sıklıkla görülen bir durum. Neden canın deliler gibi tatlı istiyor ve bu krizi nasıl atlatabilirsin, Diyetisyen Serap Akyol cevaplasın:

Emzirme döneminde diyet yapılabilir mi?

Emzirme diyeti, doğumdan sonra bir an önce zayıflamak isteyen birçok annenin gündeminde. Fakat bu dönemde bebeğinin çok iyi beslenmesi gerek. Üstelik enerji ihtiyacında çok fazla. Zayıflamayı emzirme döneminden sonra gündeminde alsan iyi olur. Diyet yapacaksan da dengeli bir beslenme programı ile ilerlemen lazım.

Emzirme döneminde beslenme uzmanı ve diyetisyenlerle görüş, aklındaki tüm soruları sor ve profesyonel destek almadan bu işe kalkışma!

Annelerimiz fikir alışverişi yapmışlar: Emzirme döneminde nasıl beslenmeliyim?