Çocuğun Anne Baba ile Yatması Doğru mudur?

Çocuğun anne baba ile yatması, ebeveynler için başlı başına soru işareti. Bunun doğrusu nedir? Beraber uyumanın sakıncaları var mı? 0-5 Yaş Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal ve Pedagog Adem Güneş’in görüşlerine yer verdiğimiz yazımızda sorularına cevap arıyoruz!

Burada da miniğin için süper bir kılavuz var: 1-5 Yaş Arası Çocuklar İçin İpek Gibi Uyku Rehberi

Doğal ebeveynlik anlayışına göre birlikte uyumak

Doğal ebeveynlik anlayışına göre birlikte uyumak

Doğal ebeveynlik, anne-baba olarak size doğal gelen, bağlanma ve empati odaklı, sezgisel bir ebeveynlik anlayışı.

"Bazı aileler, yataklarını ve yaşam biçimlerini çocuklarıyla birlikte uyumaya uygun hale getiriyorlar. Bu aileler, çocukları kendi yatağını ayırmak isteyene kadar beraber yatıyorlar ve bunun avantajlarıyla dezavantajlarını göze alıyorlar. Ancak bu durumda yatağı ayırmak, çocuğun 3-4 hatta 5 yaşlarını bulabiliyor." diyor Sinem Gerger.

Adem Güneş’e göre ise bağlanmanın en temel beslenme kaynaklarından biri, bebekle annenin aynı yatakta yatması. Annesiyle birlikte yatan çocuklar güven duygusuna sahip oluyorlar. Ayrıca bağlanma döneminde çocuğun, kendisinin devamı olarak gördüğü annesinden kopmamasının benliğinin yapılanması için oldukça önemli olduğunu söylüyor Güneş.

Erken yaşta anne yatağından ayrılan çocuklarda kaygı, korku ve ilerleyen yaşlarda anne yatağına tekrar geri gelme çabası ile güvensiz benlik yapısı görülüyor. Çocuğun erkenden yataktan ayrılması kendi bütünlüğü kaybetmesi demek bir nevi.

Nasıl bir yaklaşımda bulunmalısın: Kendi Yatağında Uyumak İstemeyen Çocukları Anlama Kılavuzu

Doğal ebeveynliğe geçmeden önce dikkat!

Çocukların emekleme ve yürüme çağına girmesiyle aynı yatakta yatmanın zorlukları başlıyor. Bazı aileler bu durumda çocuklarıyla birlikte uyumaktan vazgeçebiliyorlar ancak yataklarını nasıl ayıracaklarını bilemiyorlar. Bu da zorlu bir dönemin başlamasına sebep oluyor.

Anne-baba olarak doğal ebeveynliği benimsiyorsanız sorun yok ama 1 yaşlarında artık çocuğunuzla yatmak daha zorlu bir hale geldiğinde “yatağı ayırmalıyız” diyorsanız bebeğinizin sizi hemen anlamasını beklemek ona büyük haksızlık, diyor Sinem Gerger. Bu nedenle doğal ebeveynliği baştan iyi düşünmek gerekiyor.

Adem Güneş’in konu hakkındaki fikri ise bebeği anneden koparmanın onu paniğe sokup, korkutacağını ve kendini birden boşluğa düşmüş gibi hissetmesine sebep olacağı yönünde. Anne ve bebek arasındaki tensel teması aniden kesmek doğru değil.

Küçüğünün endişelerine karşı önlemler al: Bebeklerde Ayrılık Korkusu ve Başa Çıkma Yöntemleri!

Çocuğunla yatağını ne zaman ayırmalısın?

Çocukla yatağı ayırmak

Bebeklerin yattıkları yerler güvenli olduğu sürece ve yatakta ağır yastık, yorgan ya da tehlikeli şeyler olmadıkça kendi yataklarında 3. aydan itibaren uyuyabileceğini söylüyor Sinem Gerger. Miniklerle oda ayırmayı 5. aydan itibaren uygun buluyor.

Adem Güneş, anneyle bebeğin özellikle emme sürecinde birlikte yatması gerektiğini savunuyor. Bebeklerin doğuştan gelen emme süreçlerinin iki yıl olduğunu belirten Güneş, bu zaman zarfı boyunca birlikte yatmanın güven duygusu da oluşturacağını belirtiyor, karar senin.

Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: [Bebeğim bizimle birlikte uyumak istiyor, ne yapmalıyım?](Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: https://www.anneysen.com/genel/soru-cevap/besikte-uyumamasi_33863)

Bebek kaç yaşına kadar anne yanında yatmalı, diye merak ediyorsan da uzmanlar 2-3 yaşa kadar çocuğun anne baba ile yatmasını uygun buluyorlar. 3 yaştan itibaren çocuğu ayrı yatmaya alıştırmak gerekiyor.

Beşikten yatağa geçiş dönemini kolaylaştır: Bebeklerde Beşikten Yatağa Geçiş Dönemi: Bebeğinin Beşikle Vedalaşma Vakti Geldi!

Birlikte yatarken bebeğime zarar verir miyim?

Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre, ilk 3 ay erken ölüm riski geçene kadar bebeklerin anne-baba odasındaki başka bir yatakta ya da aynı yatakta ama önlem alarak yatmaları gerekiyor. Güvenlik çok önemli!

En tatlı uykular: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

Bazı annelerin bu konuda “Ya çocuğumu ezersem?” kaygısı taşımalarının yanlış olduğunu söylüyor Adem Güneş. Yapılan araştırmalara göre bebek ölümüne sebep olan anneler; alkol alıp uyuyan, uyuşturucu bağımlısı olan, derin uyku problemi yaşayan, anti-depresan ya da sakinleştirici hap alan kişiler.

Sağlıklı anneler, doğumdan sonraki ilk 6 ayda oldukça hassas uyuyorlar. Geceleri bebek ağlamasa bile annelik psikolojisiyle iki-üç saatte bir kaygı ve özlemle uyanıp nefes alıyor mu, her şey yolunda mı diye kontrol ediyorlar.

Adem Güneş, bebeği, anneyle bağlanacağı en önemli yer olan anne yatağından ayırmanın güvenli bağlanma sürecine vurulabilecek en büyük darbe olduğunu düşünüyor. Bu nedenle “Minik yavruma zarar verir miyim?” kaygıların olmasın.

Her döneme ayrı hizmet: 3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Çocukla birlikte uyumak onun kimlik gelişimini engeller mi?

Çocuğun anne baba ile yatmasının zararları neler

Kimlik gelişimi, mahremiyet duygusu, bağlımlılık gibi kavramlar nedeniyle çocuğun anne baba ile yatmasının zararları merak edilen bir konu. Erkek çocuğun anneyle yatmasının onun kimlik gelişimine engel olabileceğine dair iddialar var. Halbuki yenidoğan bir bebeğin anneden ayrı tutulmasının hem annenin hem bebeğin doğasına aykırı olduğunu söylüyor Pedagog Adem Güneş.

Üstelik bebeklerin hastalık dönemlerinde ya da travmatik olaylarda anneyle yatma isteği düşünülürse, masum bir bebeğin anne yanında yatmasının onun kimlik gelişimine engel olacağı iddiası insanın doğal yapısıyla çelişen bir şey.

Seninki neden uyumuyor: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları

Çocukla birlikte uyumak mahremiyet duygusuna zarar verir mi?

Çocuğun anne babayla birlikte uyumasına engel olan düşüncelerden bir diğeri, çocuğun mahremiyet algısının olumsuz etkileneceği yönündeki görüşler.

Oysa günümüz şartlarındaki aileler çekirdek aile yapısı formunda ve evler tek değil; birkaç odadan oluşuyor. Bebek uyuduktan sonra özel hayata başka bir odada devam edebilmek mümkün.

Sağlıklı insanların bebek yatakta ve uykuya dalmamış vaziyetteyken eşiyle birlikte duygusal paylaşım içinde olması söz konusu olamaz. Bu yalnızca çocuğun mahremiyet hissine değil; anne-babanın mahremiyetine de ters düşüyor, diyor Adem Güneş. Çocuğun anneyle veya babayla birlikte uyumasını cinsellikle özleştirmek çok yanlış. Burada mühim olan uykuya beraber dalmak, çocuk uyuduktan sonra yanında kısa süreli ayrılmalar sorun değil.

Adem Güneş’in anneyle çocuğun birlikte yatmasına “cinsel sapma olur” demenin yanlışlığına dair şöyle aydınlatıcı bir örneği de var:

İlk insandan itibaren düşünecek olursak aileler kerpiçten, taştan evlerde, kimi zaman da mağaralarda yaşadılar. Bu süreçte çocuklarını asla yanlarından ayırmadılar. Eğer “Anne ile çocuk arasında cinsel sapma olur.” diyenler haklı olsalardı, insanların pek çoğu bugün iddia edildiği şekilde yaşıyor olurlardı.

Anneler sordu, deneyimli olanlar tavsiyelerde bulundu: Oğlumu kendi yatağına nasıl alıştırabilirim?

Dinen çocuğun anne babayla uyuması konusu da epey merak ediliyor. Biz konunun bilimsel boyutuna dair önerilerde bulunsak da bu konuda kabul edilen durum şöyle: Gece anne baba yanında uyumak günah değil ancak çocuk yalnız yatabilecek yaşta ise yatakları ayırmak en doğrusu.

Akademisyenanne'den altın tavsiyeler: Akademisyenanne'den 11 Soruda Çocuklarda Cinsel Eğitim

Çocukla birlikte uyumak bağımlılık yapar mı?

Çocukla birlikte uyumak bağımlılık

Adem Güneş’e göre anneyle bebeğin ilk iki yıl birlikte yatması bağımlılık değil; güven duygusu oluşturuyor. Bebeğin anneyle yatmak istemesi doğuştan gelen bir yönelim ve annesiyle uyuyan bebekler daha mutlu, daha az endişeli oluyorlar.

Bebeğiyle birlikte uyuyan annelerin anne sütünde artış görülürken, bebeğinden ayrı uyuyanlarda sütten kesilmelere rastlanabiliyor. Anne-çocuk uyku davranışları konusunda yapılan araştırmaların sonuçları da bebekle yatma konusundaki yönelimlerin yanlış olmadığını gösteriyor.

Sinem Gerger’in bu konuda görüşleri biraz daha farklı. Uyku Danışmanı Gerger’e göre 5. aydan itibaren bebekle aynı odada uyumanın sakıncaları şu şekilde:

  • Bebeğin iki yetişkinle sabaha kadar aynı havayı soluması pek sağlıklı değil.
  • Anne-babayla aynı odada uyumak çocuğun kendi kendine uyku geçişi yapabilmesine imkan tanımıyor.
  • Minikler, uyku geçişlerini küçük mırıldanmalarla, küçük ağlamalarla veya seslerle yapabiliyorlar. Anne ya da baba “bebeğim uyanıyor” diye müdahale edip çocuğunu sallayıp, emzirebiliyor. Bunlar bebeğin uyku geçişi yapmasına engel oluyor. Pozitif ebeveynlikte muhteşem öneriler: Pedagog Tansu Oskay'dan Ağlatmadan Uyku Eğitimi İpuçları
  • Çocuğun farklı bir odada uyuması, her sesi duyamayacakları için ebeveynlerin müdahale şansını azaltıyor ya da onlar odaya gidene kadar bebek uyumuş oluyor. Hal böyle olunca çocuğun bu süreci öğrenmesi daha hızlı olabiliyor.
  • Anne-babanın horlaması ya da uykuda konuşma gibi durumlar çocuğun uykusunu bölebiliyor.
  • Yetişkin yatakları çocukların yürüme çağıyla beraber oldukça tehlikeli bir hal almaya başlayarak yataktan düşmelerin gerçekleşmesine sebep olabiliyor. Minnoşuna zarar gelmesin: Aman Uyurken Kayıp Düşmesin: Markalara Göre İnternette En Çok Aranan 8 Yatak Bariyeri

“Bebeklerimize dokunalım, onları sevelim, kucağımıza alalım, onlara şefkat gösterelim ve güven verelim. Ancak uyku zamanında doğru yerde doğru uyumayı öğretmeyi hedefleyelim. Gerekirse uyuyana kadar yanında olalım ama yatağımıza bir alıp bir almamak çocuklarımıza büyük haksızlık, unutmayalım!” diyor Sinem Gerger Akınal.

Anne baba ile yatma alışkanlığı, ilerleyen dönemlerde çocuğun kendi yatağında yatmak istememesine yol açabiliyor. Yatağında uyumayan çocuğa ne yapılmalı, dersen de onu da burada anlattık: Kendi Yatağında Uyumak İstemeyen Çocuğuna Kulak Ver!

Kaynakça ve İleri Okuma

Güvenli Bağlanma-Pedagog Adem Güneş