Çalışan Hamileler İçin Sağlıklı Beslenme İpuçları

Çalışan bir hamileysen, düzenli ve sağlıklı beslenme konusu senin için biraz zorlaşıyor olabilir. İşini kolaylaştırmak için çalışan hamilelerin besin alternatiflerini, öğün sayısını ve merak ettiğin tüm konuları Bona Vita Beslenme Danışmanlığı ve Eğitim Merkezi'nin kurucusu Diyetisyen P. Seda Cengiz'e sorduk.

Başka önerilerimiz de var: Çalışan Anne Adayları İçin Rahat Hamilelik Geçirmenin 9 Yolu

1- Çalışan hamilelerin günde kaç öğün beslenmesi gerekir?

Sağlıklı beslenmenin ana kuralı 3 ana öğünü atlamamaktır. Çalışma saatlerine göre değişmekle birlikte 1 veya 2 defa da ara öğün de yapmak gerekir.

2- Özellikle sabah mide bulantısı yaşayan çalışan hamilelerin kahvaltısı nasıl olmalı?

çalışan hamilelerde beslenme

Gebelikte sağlıklı beslenmek şarttır. Sağlıklı beslenmede altın kural kahvaltı etmektir. Gebelerde sabah iştahsızlığı veya mide bulantısından dolayı kahvaltı öğününü atlama eğilimi çok görülür. Bu yüzden güne ufak bir ara öğünle başlayıp kahvaltıyı sabahın ilerleyen saatlerinde, özellikle peynir ve yumurta ile yapmak gerekir.

Bilmen gereken her şey burada: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Başa Çıkma Rehberi

3- Çalışan hamilelerin öğle yemeğinde hangi gıdalar bulunmalı?

Anne adaylarına öğlen öğünlerinde önereceğim şey, eğer çalıştıkları yerde yemekhane yoksa ızgara tercih etmek olabilir. Tencere yemekleri de iyi bir alternatiftir.

Dışarıda salata yemek hijyen açısından çok riskli olduğu için gebelikte ev dışında yapılan bu yemeklerden özellikle kaçınmak gerekir.

Çalışan hamileler eğer bulmaları mümkünse süt ürünlerini her ana öğünde tüketsinler; özellikle yoğurt veya kefir iyi alternatiflerden.

Bu 15 şeyden uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

4- Ara öğünler hangi saatlerde ve nasıl olmalı?

hamilelikte ara öğün

İş yerlerinde öğle yemeğinden önce ve sonrasında 15:00 ile 17:00 arasında değişen saatlerde genelde bir kahve molası veya bir ara öğün yapma isteği oluşur. Söz konusu hamilelik olduğunda ise ara öğünlerin saati ve sıklığı kişiye göre ayarlanmalı. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, kişinin alışkanlıkları ve sağlık durumu göz önünde bulundurulmalı.

Ara öğünlerde tüketilebilecek en iyi besin alternatifleri;

  • 1 porsiyon meyve ile işlenmemiş kuru yemişler,
  • 1 bardak kefir/süt ile leblebidir.

Bunlar anne adayının sabahki ara öğünleri için de uygun gıdalardandır. Kişinin çok bulantısı varsa leblebi, güne başlarken iyi bir tercih olabilir.

Paketlenmiş gıdalardan ise kesinlikle uzak durmak gerekir. Bu gıdalar üzerinde bulunan şekersiz veya doğal ibarelerine çok itibar edilmemelidir.

Hadi bunlara da bak: Hamilelik Döneminde Yiyebileceğin 200 Kaloriden Az 9 Atıştırma

5- Çalışan hamileler günde ne kadar çay-kahve tüketebilir? Alternatif içecekler nelerdir?

Gebeler, herhangi bir vitamin/mineral eksiklikleri yoksa 1-2 fincan türk kahvesi veya filtre kahve tüketebilirler. Yine aynı şey çay için de geçerli. Bu tüketilen sıvıların şekerli olmaması en önemli ayrıntı. Sıvı olarak;

  • Süt,
  • Ayran,
  • Kefir gibi içecekler en iyi alternatiflerdir. Tabii sudan sonra.

6- Su içme alışkanlığı olmayan çalışan hamileler için ne önerebilirsiniz?

çalışan hamileler

Bu süreçte vücudun susuz kalması sağlık açısından çok büyük bir risktir. Bu nedenle su içmek gerekirse görev olarak görülmelidir. Suyu lezzetlendirmek için içine meyve dilimleri koyulabilir. Düşük tansiyon problemi yoksa limon dilimleri koymak da bir alternatif olabilir.

“Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

7- Çalışan hamilelerin yapabileceği kolay ve sağlıklı akşam yemeği önerileri nelerdir?

Vakitleri olduğunda topluca yemek yapıp dondurmak iyi bir çözüm olabilir. Hazır yemeği buzluktan çıkartıp ısıtmak pişirmekten çok daha az zaman alır.

Bir de kuru baklagilleri haşlayıp dondurmak ve daha sonrasında onlar ile salatalar yapmak, çok pratik bir çözüm olarak anne adaylarının akşamları da sağlıklı beslenmelerini sağlayabilir.